Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Tak už teda my Česi naozaj máme víza do Kanady. Bolo by mi to celkom jedno, keby to nebol „biľag“, keby sme sa, ako sa písalo v titulkoch českých novín, nestali „Európanmi druhej kategórie“. Ako Rumuni a Bulhari, aby bolo jasné, že zase také nezvyčajné to v tej Európe nie je.

Tienisté stránky, oveľa temnejšie ako samo zavedenie víz, má aj Česko a aj preto odchádzajú Rómovia do Kanady, teda odchádzali. Pretože, ako trefne poznamenal jeden rómsky aktivista, keď človek s priezviskom Horváth príde požiadať na kanadské veľvyslanectvo o vízum, môžete sa spoľahnúť na to, že ho nedostane. A my budeme môcť písať, akí sú tí Kanaďania rasisti.
Rómovia z Česka (ale aj z Maďarska) odchádzajú, lebo si myslia, že inde im bude lepšie. Na to, aby človek dobrovoľne zmenil domov, musí však to „lepšie“ znamenať niečo viac než len pár tisíc korún. To by sme sa tu v tej našej chudobnejšej časti Európy museli inak zobrať všetci a ísť do tej bohatšej Európy. Musí to znamenať, že mu bude trochu lepšie aj na duši, že bude mať zo života trochu lepší pocit, alebo v to aspoň dúfa.
Je asi fakt, že Rómom ide to sťahovanie o niečo ľahšie, predsa len je to kočovný národ. No ktorý nebol? Spomínam si na úžasnú výstavu v Bonne o sťahovaní národov, to bola doba od štvrtého do šiesteho, deviateho či desiateho storočia. To sme boli kočovníkmi rómskeho typu všetci. S tým rozdielom, že okrem zopár sliepok a nejakých peňaženiek Rómovia nikdy nikomu nič neurobili, kým my všetci ostatní sme bojovali, vraždili, vypaľovali. Oproti tomu je celá „rómska komunita“ nič. Napriek možno vyššiemu výskytu kočovníckych génov, o ktoré veľká časť z nás už prišla, a tí, čo ich mali, odišli do Kanady a USA sto rokov pred tými našimi Rómami, je fakt, že sa Rómom u nás dnes žije horšie, než sa žilo. A opäť je to len čiastočne založené na peniazoch.
Založené je to na čoraz hlasnejších neonacistoch v Česku, na 15 percentách hlasov pre maďarský Jobbik, aj na tom, že si Fico vzal stranu pravicového extrémistu (slušnejšie pomenovanie neonácka) Jána Slotu do vlády. V tom, že my, slušní bieli, sa našich Rómov (napokon, podľa národnosti v rodnom liste Čechov, Slovákov a Maďarov) zriedka a málo hlasno zastávame. A čo je najhoršie, vďaka niektorým našim politikom sa hranice medzi neonacistami a tými demokratmi, teda prijateľnými politickými stranami, čoraz väčšmi stiera. Napríklad keď takých ľudí vezmete do vlády, pridelíte im ministerstvá a dovolíte im nadávať národnostným menšinám. Z tohto pohľadu by si víza, alebo, lepšie povedané, zákaz vstupu do Kanady, zaslúžil v strednej Európe najmä Robert Fico. Osobne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite