Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

.týždeň, číslo 28. Jeden oslavný paján o prinajmenšom kontroverznom, podľa niektorých dokonca spiatočníckom pápežovi. Jedno interview o tom, že neprežijeme bez náboženstva. Článok o Kalvínovi, prebratý z New York Timesov. Najvyšší čas, aby v záujme vyrovnanosti opäť nastúpila úderka. Ako v Timesoch.

Čo sa pápežských encyklík a zasahovania do spoločnosti týka, navrhujem prístup podľa nemanželského židovského tesára a liečiteľa Jošuu – αποδοτε ουν τα καισαρος καισαρι και τα του θεου τω θεω. Po slovensky – nech si každý organizuje svoje, filatelisti známky, pápež kostoly a občania spoločnosť. Niektorí o tomto výroku vravia, že Jošua bol aj prvý oficiálny odporca daní, s čím by som tiež súhlasil.

Bolo by to treba vyskúšať, či sa dá prežiť bez náboženstva, ale to tak skoro nepôjde. V každom prípade sú autori, ktorí tvrdia, že áno, dokonca hádam lepšie.

Odporúčaná literatúra.  André Comte-Sponville: The Little Book of Atheist Spirituality. O tom, že morálka, étos a spoločenský poriadok môže existovať aj bez cirkevných štruktúr a človek môže žiť hlbokým duševným životom aj bez pápežov a kadidla.  A keď už sme pri tom, tak prípadne aj Christopher Hitchens: God Is Not Great. O tom istom, ale srandovne.

Pre tých, ktorí sa, podobne ako Chauncey Gardener, radšej pozerajú – videl som dva veľmi zaujímavé dokumenty, ktoré by vhodne doplnili čítanie .týždňa. Prvý je Deliver Us From Evil o dlhoročnom pôsobení otca O'Gradyho v rôznych farnostiach, kde znásilňoval malé deti, aj vďaka ediktu Crimen Sollicitationis o utajovaní vyšetrovania sexuálnych prehreškov, podpísaného pred rokmi istým kardinálom Ratzingerom. Druhý sa volá Constantine's Sword. Je o brutálnom zasahovaní cirkví do spoločenského života (s veľmi neblahými následkami) a bol nakrútený podľa knihy bývalého katolíckeho  kňaza Jamesa Carrolla. Bývalého kňaza, publicisticky činného, máme aj na Slovensku a tiež si o ópiu ľudstva myslí svoje. Kliknite na kocur.blog.sme.sk

Koniec okienka proticirkevnej propagandy. Ja viem, zjednodušujem a trivializujem, ale nedalo sa inak, keď som si prečítal v duchu Rozprávok o Leninovi, že papa Benedikt patrí spolu s americkým prezidentom k najzaujímavejším rečníkom súčasnosti  (a pritom obaja rečnia rovnako ako už spomínaný Chauncey) a ako to má všetko skvele vymyslené.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite