Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Smutná súdna bodka
Už sa to stalo pred viac než mesiacom, ale kancelária Najvyššieho súdu až 8. júla oznámila, že Najvyšší súd definitívne zamietol odvolanie odsúdených v kauze Cervanová a zobral im tak, po vyše tridsiatich rokoch od začiatku prípadu, aj poslednú šancu na oslobodenie. Presnejšie povedané na to, že sa ešte v dohľadnom čase bude niektorý slovenský súd zaoberať dôkazmi, ktoré podľa právnych zástupcov odsúdených poukazujú na ich nevinu, a ktoré odmietol Najvyšší súd vôbec posúdiť. Z odsúdených zostáva vo väzbe ešte Milan Andrášik, ktorému uplynie jeho trest asi v polovici roku 2011. Jeho žiadosť o podmienečné prepustenie súd opakovane zamietol s tým, že nie je ešte „pripravený“ vrátiť sa do občianskeho života. To je dosť absurdný dôvod vo svetle toho, že Milan Andrášik, rovnako ako všetci zostávajúci odsúdení, žil zhruba 16 rokov od svojho prepustenia z väzby v roku 1990 vzorným občianskym životom. Zrejme mu priťažilo aj to, že neprejavil formálne ľútosť nad svojím údajným trestným činom, čo je ešte absurdnejšie, lebo ak je niekto nevinný a tvrdí, že je nevinný, ťažko možno od neho očakávať, že bude verejne ľutovať niečo, čo nespáchal.
Pre poriadok dodajme, že v roku 1990 zrušil Najvyšší súd ČSFR odsudzujúce rozsudky v kauze Cervanová z roku 1982 pre mnohopočetné pochybenia (narátal ich vyše sto) súdu v neprospech obžalovaných a nariadil obnovenie súdneho konania. Nasledujúcich 13 rokov súdy nekonali. Pri opätovnom odsúdení obžalovaných v roku 2006 nezobral súd do úvahy žiadny z dôkazov o nevine, ktoré predkladali právni zástupcovia obžalovaných vrátane svedectiev o tom, že sa obžalovaní v čase údajného skutku nachádzali niekde celkom inde a že im ich alibi dosvedčovali svedkovia. Dôkazy, ktoré odsúdení žiadali, aby ich Najvyšší súd vzal do úvahy, sú materiály z prvých dvoch rokov vyšetrovania zmiznutia a vraždy medičky Cervanovej. Tie ležali utajené celé roky v archíve v Levoči. Vyšetrovatelia vtedy zmapovali všetkých účastníkov diskotéky, z ktorej mala Cervanová zmiznúť a z vyšetrovacích spisov vyplýva, že ani jeden z odsúdených medzi nimi nebol. Dvaja z nich boli na podobnej diskotéke na internáte Mlynská dolina deň pred zmiznutím Cervanovej. Peter Préti z kancelárie súdu oznámil, že súd „pri preskúmaní celej veci nezistil iné právne pochybenia, ktoré by zdôvodňovali zrušenie rozhodnutia“. Nie je isté, či sa ich vôbec pokúšal hľadať.
.fš
Potrestaná
Sudkyňu Krajského súdu v Bratislave Annu Benešovú potrestal disciplinárny senát Najvyššieho súdu preložením na súd nižšieho stupňa. Sudkyňa sa mala previniť tým, že účastníkom pojednávania znemožnila nahrávanie. Benešová to odmieta a tvrdí, že požiadavka na jej disciplinárne potrestanie smerovala z ministerstva spravodlivosti. Sudkyňa sa ešte môže odvolať.  
.jm
Opäť ÚPN
HZDS podľa televízie TA3 opäť uvažuje o zrušení Ústavu pamäti národa (ÚPN). Predseda Republikovej rady HZDS Marián Klenko do zdôvodňuje nutnosťou šetriť v čase krízy na inštitúciách, bez ktorých by sa spoločnosť zaobišla. Hovorca ÚPN Ján Pálffy takúto argumentáciu označil za vyslovene účelovú a iniciatívou nie sú nadšení ani Mečiarovi koaliční partneri. 
.jm
Stimuly
Vláda schválila poskytnutie investičných stimulov pre päť spoločností vo výške 28 miliónov eur. Najväčšiu štátnu pomoc, 15 miliónov eur vo forme daňových úľav, dostane automobilka KIA, ktorá plánuje postaviť pri Žiline novú motoráreň. Podporu dostanú aj firmy vyrábajúce lekárske nástroje a automobilové dielce, ako aj jedna chemická fabrika a spoločnosť podnikajúca v cestovnom ruchu. 
.tg .sita
Bude rokovať
Minister životného prostredia je pripravený rokovať s firmou Interblue: „Sme stále v kontakte. Viete, že tam prebehla informácia, že tá firma nejakým spôsobom zanikla. Ja som písomne požiadal firmu o vyjadrenie, mali by sme dostať odpoveď, že firma je živá a funguje. Budeme, samozrejme, v každom prípade s nimi rokovať. Každý krok, čo sa urobí, musí byť v prospech štátu.“ No neverte mu. 
.tg 
Spor o odpady
Novelu zákona o odpadoch považujú zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov za výsledok tlaku lobistických skupín profitujúcich z Recyklačného fondu. Podľa nich novela zvýši ceny mnohých tovarov. Spokojné sú s novelou obce, ktorým novela pomôže s elektroodpadom, ale aj samotný fond. Asociácia dovozcov audiovizuálnej techniky sa chce brániť proti spornej novele až na úrovni Európskej komisie.
.eč, SITA
Štefan Harabin
 predseda Najvyššieho súdu a bývalý minister spravodlivosti – si okrem opovrhnutia zaslúži aj jednu pochvalu. Podľa SME, na rozdiel od iných členov vlády, priznal vo svojom majetkovom priznaní aj takzvané paušálne náhrady. Kiežby sme ho mohli pochváliť aj za niečo iné.
Jozef Minďáš
šéf štátneho podniku Lesy SR – vo svojej funkcii skončil. Minister pôdohospodárstva ho na jeho žiadosť odvolal. Na jeho miesto dočasne menoval šéfa Odštepného závodu Lesov SR  v Trenčíne Jána Beňu. Vedenie firmy viacerí zamestnanci kritizovali za netransparentné riadenie.  
Ján Pipta 
má dostať od denníka SME tri milióny korún a ospravedlnenie. Podľa súdu nie je pravda, že sa bývalý policajný šéf podieľal na pašovaní cigariet. Zrejme sa dnes viac ako pašovanie oplatí súdiť sa s médiami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite