Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Jazykové zlomyseľnosti
Stalo sa to, čo sa dalo očakávať. Prijatie novely jazykového zákona pobúrilo Maďarsko aj predstaviteľov maďarskej menšiny na Slovensku. Premiér Fico, minister Maďarič a šéf parlamentu Paška mohli pred národom zahrať populárnu hru na horlivých zástancov Slovákov a slovenčiny. Ján Slota z toho mohol dostať aj infarkt, ako nekompromisne mu Fico preberá agendu i voličov. 
Na oboch stranách rieky Dunaj vzplanuli vášne, ktoré na chvíľu dovolili obom národom zabudnúť, že v čase ekonomickej krízy majú akútnejšie problémy ako fakt, či nápisy na pamätníkoch budú v obidvoch jazykoch a či ten v slovenčine bude väčší ,alebo či sa pacient s lekárom môže rozprávať jazykom menšinovým aj na Kysuciach. 
Novela je v prvom rade zbytočná. Slovenčina je už tak sebavedomý jazyk, že nepotrebuje, aby sa jej úzkostlivo vymedzená kodifikovaná forma strážila pod hrozbou pokút. Ide skôr o drobné zlomyseľnosti, ako je nariadenie, aby sa všetka dokumentácia v školách s jazykom maďarským viedla aj v slovenčine, alebo aby každú pamätnú tabuľu muselo schvaľovať ministerstvo. Ktovie, koľko úradníkov bude treba na túto zodpovednú úlohu zamestnať?
Reakcia maďarskej strany bola dostatočne patetická a teatrálna. „Zákon znamená také nevýhody pre maďarskú menšinu, aké sú v Európe bezprecedentné," povedala napríklad predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Sziliová. Nový jazykový zákon vážne poškodzuje maďarskú menšinu na Slovensku, ako aj celkové vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom, vyhlásil zas maďarský premiér Gordon Bajnai.
Novela zrejme zblíži aj slovenských politikov maďarskej národnosti, ktorí plánujú poslať novelu na posúdenie Ústavnému súdu. Zaperlil však Pál Csáky, ktorý konečne našiel príležitosť, ako zabojovať o svojich voličov, ktorí mu utekajú k Bugárovi: „Ani za monarchie nebol taký zákon. Z tohto zákona vyžarujú prvky národnej zakomplexovanosti, zlomyseľnosti a obsahuje prvky jazykového imperializmu. Albert Einstein by na základe tohto zákona nemohol byť profesorom žiadnej slovenskej univerzity, pretože je známe, že keď musel opustiť Nemecko a žil v USA, na amerických univerzitách prednášal svoju teóriu relativity v nemeckom jazyku." Na silácke gestá silácka odpoveď. Novela a reakcie na ňu z jednej i druhej strany sú svedectvom o komplexoch a malosti jedných i druhých.
.eč, SITA



Pokuta
Minister vnútra Kaliňák obhajuje rozhodnutie Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorý udelil pokutu policajtke, ktorej vulgárne vynadal predseda SNS Slota. Policajtka Ľudmila Nováková príde o desať percent mesačného platu, teda asi sto eur aj za to, že porušila mlčanlivosť a Slotov exces zverejnila. Kaliňák tvrdí, že trest je adekvátny, policajtka sa k prípadu nechcela vyjadriť. 
.tg



Pospolu 
Slovenská pospolitosť bude pokračovať. Najvyšší súd totiž zrušil rozhodnutie ministerstva vnútra, ktoré občianske združenie minulý rok rozpustilo. Združenie jasá a píše, že sa opäť potvrdilo, že nie Slovenská pospolitosť, ale vláda a jej mocenské zložky porušujú zákon. Ministerstvo vnútra chce Pospolitosť zakázať znovu, pretože sa vraj stále dopúšťa nezákonnej činnosti.  
.tg



Samé problémy
Letecká spoločnosť Sky Europe sa aj minulý týždeň borila s problémami. Po tom, čo jej súd priznal ochranu pred veriteľmi, začal jej maďarský konkurent Wizz Air hovoriť o tom, že by ju chcel nahradiť. Wizz Air už lieta z Prahy a od septembra bude aj z Bratislavy. Minulý týždeň rezignoval na svoje funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Sky Europe Jason Bitter. 
.tg



Bez klubu
Parlament nepodporil vznik nového klubu nezávislých poslancov. Klub chceli založiť odídenci z SMK na čele s Bélom Bugárom a traja bývalí členovia SDKÚ Martin Kuruc, Juraj Liška a Ľuboš Micheľ. Predsedom sa mal stať poslanec László Nagy. Nový klub chceli založiť preto, lebo vraj nemali informácie z poslaneckého grémia, kde sa riešia praktické otázky fungovania parlamentu. 
.jm



Odišli 
Piati sudcovia Najvyššieho súdu sa vzdali členstva v Sudcovskej rade tohto súdu. Tá prestala byť uznášaniaschopná. Tento stav znemožňuje Štefanovi Harabinovi zmeniť rozvrh práce súdu a tým aj  fungovanie odvolacích senátov proti rozsudkom Špeciálneho súdu. Zmeny by totiž mohli platiť len vtedy, ak by ich Sudcovská rada prerokovala ešte pred zverejnením nálezu Ústavného súdu a pred nadobudnutím účinnosti zákona o Špecializovanom trestnom súde.  
.jm



Viera Petríková 
Predseda HZDS Vladimír Mečiar našiel náhradu za ministra Štefana Harabina. Novou ministerkou spravodlivosti sa stala bývalá predsedníčka Okresného súdu vo Vranove nad Topľou. Okrem iného aj  Harabinova spolužiačka z fakulty a jeho podporovateľka v Súdnej rade. 



Marián Hossa 
Slovenský hokejista podpísal kontrakt snov. S tímom Chicago Blackhawks sa dohodol na dvanásťročnej zmluve celkovo za 62,8 milióna dolárov. Ročne by mal zarobiť viac ako päť miliónov dolárov. Do Chicaga Hossa prestupuje z Detroitu, s  ktorým neuspel vo finále Stanleyho pohára.



Stanislav Becík
Minister pôdohospodárstva má o prípadnom odvolaní vedenia štátnych lesov, o ktoré ho požiadal premiér, rozhodnúť tento piatok. Hádam to stihne, hovorí sa totiž, že Becíka by mal v blízkej budúcnosti nahradiť exeuroposlanec Peter Baco. Chce to vraj Vladimír Mečiar.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite