Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Odchádza – aby sa vrátila?
V piatok oznámila guvernérka Aljašky Sarah Palin, že rezignuje na funkciu a nechystá sa už kandidovať v nových voľbách guvernéra. Táto správa prišla ako blesk z jasného neba, predsa však nevyznieva celkom prekvapujúco.
Sarah Palin bola v roku 2008 kandidátkou na viceprezidentku v tandeme s prezidentským kandidátom Republikánskej strany Johnom McCainom. Voľby, ktoré sa pre republikánov skončili katastrofou, spočiatku vyzerali ako veľká šanca pre túto svojráznu ženu, matku veľkej rodiny a konzervatívnu obhajkyňu ideálov, na ktorých ešte stále stojí veľká časť Ameriky. Práve preto si ju republikáni vybrali. Republikánska strana mala problémy s identitou, s nepopulárnym prezidentom Georgeom W. Bushom, s vnútornými spormi medzi ľavým a pravým krídlom. Sarah Palin mala zburcovať nábožných a konzervatívnych voličov, ktorých nemal šancu pritiahnuť síce populárny, no názorovo liberálnejší kandidát Rudy Giuliani – a koniec koncov, ani John McCain sám nepôsobil tak konzistentne konzervatívne, aby ho masovo podporila tzv. nábožná pravica aj z iných ako pragmatických dôvodov.
Po prehratých voľbách však neustali špekulácie, do akej miery sa práve Sarah Palin podieľala na tom, že republikáni stratili Oválnu pracovňu.
Pre spravodlivosť treba dodať, že v predvolebnej kampani bola terčom nevyberaných útokov – ani tí najosvietenejší liberálni komentátori sa neostýchali siahať po sexistických argumentoch. Je otázne, akou by bola bývala viceprezidentkou. Jasnejšie je to, že sa ňou stať jednoducho nemohla – republikáni nemali prezidentského kandidáta, ktorý by sa mohol stať ikonou ako Barack Obama.
Palin, ktorá bude guvernérkou Aljašky ešte do 26. júla, tvrdí, že sa už nemieni venovať „krvavému športu politiky“ a že viac môže dosiahnuť mimo vlády. K jej rozhodnutiu údajne prispela mediálna poľovačka na jej rodinu. Vyzerá to trochu ako útek z boja – z postu, ktorý zastávala na spokojnosť obyvateľov Aljašky, no po minuloročnom volebnom debakli už aj tu jej popularita klesala. Predsa však nie je vylúčené, že do politického ringu vstúpi Sarah Palin znovu – ako kandidátka v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v roku 2012. Sarah Palin totiž teraz k svojmu vysvetleniu dodala, že vie, kedy má „prihrať na víťazstvo“. To môže znamenať dve veci: buď nechce klesajúcou popularitou škodiť republikánom na Aljaške, alebo si šetrí sily na dôležitejší zápas.  
.mg



Garda, rozchod!
Budapeštiansky odvolací súd potvrdil rozhodnutie nižšieho súdu o zrušení tzv. kultúrneho spolku Maďarská garda. Garda funguje oficiálne od roku 2007 a nezdá sa,  že by to teraz chcela zabaliť. Jej predseda Gábor Vona už teraz tvrdí, že garda bude v činnosti pokračovať a zváži aj možnosť obrátiť sa s protestom proti rozsudku na medzinárodné inštitúcie.
.mg 



Mafia v Kosove
Medzinárodná organizácia World Security Net, zložená z politikov, vysokých armádnych dôstojníkov a analytikov, ktorá sa venuje zahraničnej politike a obrane, vydala správu, kde konštatuje čoraz väčší prienik organizovaného zločinu do štátnych štruktúr v Kosove. Miliardové investície do nehnuteľností podľa správy umožnia mafii diktovať vlastné pravidlá štátu.
.mg



Dvaja prezidenti
Dočasný honduraský prezident odmietol ultimátum Organizácie amerických štátov, podľa ktorého má do 72 hodín zaistiť návrat zvolenej hlavy štátu do funkcie. Honduraský puč, ktorý prebehol koncom júna, odstavil od moci demokraticky zvoleného prezidenta Manuela Zelayu, ktorý sa snažil usporiadať referendum o novej ústave. Armáda ho za to vyhostila do Kostariky. 
.tg



Odtajnené prepisy
Odtajnené prepisy rozhovoru so Saddámom Husajnom priniesli veľa zaujímavých informácií, ktoré vraj podkopávajú dôvody Georgea W. Busha na vojnu v Iraku. Husajn vraj klamal, keď tvrdil, že vlastní zbrane hromadného ničenia. Robil to zo strachu pred Iránom, ktorý považoval za väčšiu hrozbu ako USA. Husajn vraj považoval Usámu bin Ládina za „fanatika“.
.tg 



ODS na Jadrane
Mirek Topolánek sa spolu s troma vrcholnými politikmi ODS odhodlal pózovať v plavkách a v sprievode sloganu „tu nás pusťte k vode“. ODS týmto bilbordom plánuje oblepiť Chorvátsko, v lete plné českých dovolenkárov, a na internete zverejnila aj klip z fotenia. Všetko kvôli predčasným voľbám, ktoré sa v Česku uskutočnia 9. a 10. októbra. Navyše Topolánkovej strane sa darí a po eurovoľbách už vedie v prieskumoch verejnej mienky.
.jd


Ivo Sanader/
Prekvapenie nad prekvapenia, premiér Chorvátska náhle odstúpil z funkcie, opúšťa politiku a o dôvodoch svojho kroku prezrádza len to, že sú „osobné“. Údajne môže ísť o problémy so zdravím, ale aj s nejakými, zatiaľ nezverejnenými nečistými tendrami...


Benedikt XVI./
Nová pápežská encyklika je na svete. Volá sa Caritas In Veritate, pápež ju podpísal na Sviatok sv. Petra a Pavla 29. júna a jej zverejnenie je otázkou najbližších dní. Pápež sa v nej venuje ekonomickým a sociálnym témam a reaguje na hospodársku krízu.


Jukija Amano/
Novým generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) sa stane japonský veľvyslanec pri OSN. Zvolili ho minulý týždeň, ale do funkcie nastúpi až v novembri po odchode súčasného šéfa agentúry Muhammada Baradeja.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite