Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mať sa ako v Kanade

.luboš Palata .časopis

Neviem, koľkých z vás zaujíma, či máme do Kanady víza, alebo nie. Tu v Česku to odrazu zaujíma všetkých.

Môže za to približne dvojtisícka Čechov, vraví sa, že Rómov, ale tí tu, aspoň podľa výsledkov sčítania ľudu, vlastne nežijú. Dve tisícky Čechov sa rozhodli využiť pohostinné kanadské azylové zákonodarstvo a na rok či dva v Kanade zostať. Prídete, poviete, že žiadate o azyl, a hneď dostanete sociálne dávky, byt, vaše deti môžu začať chodiť do kanadskej školy. A nezamestnanosť tam skoro nie je.
Navyše, pokiaľ sa na rozdiel od českého sčítania v Kanade k rómskej národnosti prihlásite, môžete mať nakoniec aj ten politický azyl. Pretože to, čo sa deje v Česku v posledných mesiacoch, je skutočne nechutné a z pohľadu Kanady desivé. Pochody neonacistickej Robotníckej strany do rómskych predmestí, dalo by sa povedať get, sú naozaj hanbou českej demokracie, a je málo platné, že sa také veci dejú v Maďarsku už dva roky. V Česku sa, na rozdiel od Maďarska, zatiaľ, chvalabohu, nevraždí. A s tvrdosťou života a mierou rasizmu na Slovensku sa tá česká situácia zatiaľ ešte stále nedá porovnať.
Ale posun k horšiemu to je. Oveľa. Zážitky alebo len fotografie či televízne zábery z neonacistických pochodov, agentúrne správy o tom, ako chomutovský magistrát zabavuje dlžníkom za nájomné sociálne dávky, ktoré sú samy osebe vypočítané tak, aby stačili na holý život (a ešte si k tomu vymáhatelia naúčtujú mastné penále), to všetko môže byť pre Rómov dôvod, aby sa zbalili a odišli. V Kanade, ktorá je ešte stále prisťahovaleckou krajinou, si dnes farbu pokožky naozaj nikto nevšíma. Navyše oproti prisťahovalcom z rozvojových krajín sú českí Rómovia ešte zlatí. Vedia čítať, písať, mnohí sa dohovoria lámanou angličtinou, sú manuálne zruční, občas majú aj kvalifikáciu a chcú pracovať. Nie sú z civilizačne nekonečne vzdialeného priestoru, sú z Európy a možno sú na tom z istého uhla pohľadu aj lepšie ako Mexičania, ktorí sa rovnako ako do USA aj do Kanady hrnú po desiatkach a možno aj stovkách tisícov. (Aj Mexiku chce Kanada zaviesť víza.)
Kanada však vždy chcela mať právo vyberať si, koho z možných prisťahovalcov do tejto obrovskej a stále ešte poloprázdnej krajiny prijme. A tak budú mať vďaka dvom tisíckam  žiadateľov o azyl všetci Česi od polovice júla víza. Teda, ak českí diplomati nejakým zázrakom vízam nezabránia. Pokus ministra vnútra Martina Pecinu, ktorý ponúkol, že ČSA zruší priamu leteckú linku do Toronta, viditeľne nevyšiel. A tak Praha skúsila pohroziť, že zavedie víza kanadským diplomatom – iné totiž s ohľadom na Schengen ani voči Kanade zaviesť nemôže. No a posledné nádeje sa vkladajú do Európskej únie, ktorá by sa predsa mala za Česko postaviť, keď nám už zakazuje tie odvetné kroky. To by síce predstaviteľné bolo – ale keďže víza majú Rumuni a Bulhari, tak nám tá Únia asi nepomôže.
Máme preto asi len tento výber: Buď budeme ďalej Rómom sťažovať ich údel a budeme mať do Kanady víza, alebo sa tu budeme mať časom všetci, aj Rómovia, tak dobre ako v Kanade a žiadne víza nebudú. Ja by som bol za to druhé.
Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite