Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bômb už netreba

.elena Akácsová .časopis .médiá

- Elena, je to normálne, že internet, čo bol navrhnutý, aby prežil atómový útok Sovietov, skolabuje, lebo v GTS kľakol jeden router? – napísal mi kamarát na margo niekoľkohodinového výpadku veľkej časti najväčších slovenských internetových stránok v deň, keď zomrel kráľ popu.

V zahraničí, kde tiež zaznamenali výpadky veľkých serverov, súviseli problémy práve so smrťou Michaela Jacksona, lebo ľudia na celom svete o ňom masovo vyhľadávali, zdieľali a komentovali informácie. Vysoký počet rovnakých požiadaviek na vyhľadávanie spôsobil podobné problémy ako počítačový vírus či spyware. Na Slovensku ešte predtým vypadla veľká časť najväčších slovenských internetových stránok,  ako sú Sme.sk, Joj.sk, Markiza.sk či Pravda.sk pre technické problémy spoločnosti, ktorá im poskytuje internetové pripojenie. 
Aj mňa sa tento výpadok dotkol, ani môj magazín nebol dostupný. A čo je horšie, vo firme nefungovalo žiadne pripojenie, pošta, nič. Svet sa zastavil. Našťastie len do chvíle, kým som neprišla domov. Keď sa mi podarilo pripojiť, otvoriť si Gmail, Facebook a ICQ, nájsť on-line väčšinu svojich pracovných aj súkromných kontaktov, pocit konca sveta sa pomaly vytrácal. 
Internet ako taký teda zafungoval na Slovensku presne tak, ako bol americkou armádou myslený a navrhnutý. Teda, aby sieť počítačov nemala jeden uzol, ktorého napadnutie by ju celú znefunkčnilo, ale aby bola decentralizovaná a po prípadom zlikvidovaní jedného uzla mohli ostatné uzly medzi sebou ďalej komunikovať. V našom prípade, našťastie, nešlo o atómový útok Sovietov, ani o útok hackerov, iba o chybné správanie switchov v chrbticovej sieti významného providera. Jeho problémy sa dotkli na Slovensku mnohých, stačilo sa však presunúť k inému fungujúcemu uzlu a mohlo sa pokračovať v práci. Prípadne aj v riadení vojny. 
Z vojenského uhla pohľadu sú však povážlivejšie tie výpadky, ktoré spôsobila masová hystéria okolo Jacka. Čo nedokáže zničiť ani vonkajší atómový úder nepriateľa, dokáže hravo vlastný ľud. Stačí vhodne vypustená informácia. Zaujímavý poznatok pre sovietskych generálov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite