Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto boli muži v čiernom?

.tomáš Gális .časopis .týždeň doma

Minulý piatok otvoril prezident dvere svojho paláca verejnosti. Medzi stovkami ľudí, hrnúcich sa do útrob budovy, stáli piati muži v čiernych oblekoch a čiernych okuliaroch. V rukách držali biele A-štvorky s jedinou otázkou: Kto boli muži v čiernom?

Skupina aktivistov, medzi ktorými boli Ondrej Dostál, Ivan Kuhn a Ľuboš Kubín, narážala na incident, ktorý sa na námestí pred Prezidentským palácom odohral vo štvrtok 18. júna. Ani týždeň po udalosti totiž nebolo jasné, čo sa vlastne stalo. Pýtať sa na to prezidenta asi nemá veľký zmysel, pretože on, podľa jeho vlastných slov, nič nevidel. Na otázky by mal skôr odpovedať minister vnútra Kaliňák, ten však celú vec minulý týždeň skôr zahmlieval a snažil sa ju zamiesť pod koberec.

.hodžovo námestie
Štvrtok 18. júna stáli pred palácom prezidenta štyri jasne identifikovateľné skupiny ľudí: Číňania v červených šiltovkách, Číňania v čiernych oblekoch, ľudia (väčšinou slovenskí občania), protestujúci proti porušovaniu ľudských práv v Číne a slovenskí policajti. Podľa aktivistov, ako aj podľa redaktorov viacerých médií, bolo zhromaždenie pokojné až do chvíle, keď prítomní Číňania začali zakrývať a strhávať transparenty ľudskoprávnym aktivistom. Potýčky organizovali spomenutí muži v čiernom. Slovenská polícia bola zväčša pasívna, nereagovala na výzvy, aby zakročila. Ako sa píše v správe mimovládnych organizácií, dokonca vyvolávala dojem, že jej konanie bolo „určované a koordinované oficiálnymi zložkami Čínskej ľudovej republiky a zamestnancami čínskej ambasády v Bratislave.“
Potýčky sa skončili zranením jednej prívrženkyne hnutia, Falun Gong, ktorú traja Číňania zhodili zo schodov do podchodu, ako aj predvedením niekoľkých Číňanov a Slovákov. Celý incident sa skončil po tom, ako starosta mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Andrej Petrek vyzval cez policajný megafón všetkých prítomných, aby z námestia odišli, pretože akcia nebola povolená.

.bezpečnostný výbor
Slovákov, ktorí protestovali proti návšteve čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa, bili ľudia z čínskej ambasády, tvrdil v pondelok 22. júna na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostného výboru parlamentu minister vnútra Robert Kaliňák.
Bol to posun, ešte v piatok 19. júna sa totiž Kaliňák zameriaval na iné veci: obhajoval konanie policajtov voči zhromaždeným a odmietal, že by si policajti vyberali, či zasiahnu proti slovenským aktivistom, alebo Číňanom vítajúcim svojho prezidenta. Minister rovnako odmietol tvrdenia o „čínskych tajných agentoch“, ktorí údajne koordinovali priaznivcov čínskeho prezidenta. Podľa ministra sa v takom chaose, aký bol na námestí, nedalo hneď určiť, kto komu čo ako prvý spravil. Preto boli predvedení všetci, o ktorých polícia predpokladala, že boli súčasťou konfliktu.
Na spomenutom zasadnutí parlamentného výboru minister tvrdil, že čínske veľvyslanectvo zabezpečilo ľudí zo Zväzu čínskych podnikateľov, Únie Číňanov na Slovensku a zhruba 30 diplomatov z okolitých krajín. Priznal, že je zvláštne, ak sa do bitky zapojili diplomati. Ale, ako povedal policajný prezident Packa, ktorý s Kaliňákom vysvetľoval incident poslancom, aj diplomat je človek. „Už som videl diplomatov, ktorí rozbili aj okná,“ vysvetľoval Packa.
Návrh na poslanecký prieskum na ministerstve vnútra koaliční poslanci zamietli. Zamietnutá bola aj rozprava v pléne parlamentu. A dvadsať otázok, na ktoré žiadal odpovede poslanec Palko (uvádzame ich v rámčeku nižšie) zostalo nezodpovedaných.

.výbor pre ľudské práva
V stredu 24. júna sa mal k otázke Číňanov zísť aj parlamentný výbor pre ľudské práva. Rokovanie sa však nekonalo, pretože viacerí koaliční poslanci neprišli a výbor nebol uznášaniaschopný. Ministra vnútra zrejme skôr ako incident zaujímala opozícia, ktorú skritizoval slovami: „Polícia nie je politika. To je základný problém, ktorý si opozícia pletie. Nepripustím politikárčenie s políciou. Ak chce mať niekto súboj, nech ho má so mnou, nech do toho neťahá políciu“. Od prítomných aktivistov si minister však aspoň prebral nahrávku incidentu, ktorou sa má zaoberať inšpekcia ministerstva vnútra (pozri rozhovor s Erikom Tomášom).  

.krajský súd
Vo štvrtok 25. júna sa na Krajskom súde v Bratislave konalo pojednávanie, na ktorom sa malo rozhodnúť, či bratislavské Staré Mesto zakázalo aktivistom zhromaždenie v súlade so zákonom. Oznámenie o zhromaždení podal Ondrej Dostál ešte 10. júna. Mestská časť ho však zamietla s odôvodnením, že Kancelária prezidenta ohlásila zhromaždenie na rovnakom mieste a v rovnakom čase ešte v máji. Dostál však tvrdil, že Prezidentská kancelária neohlasovala zhromaždenie podľa zákona, ale len informovala mestskú časť o využití námestia počas návštevy čínskeho prezidenta. Jeden z policajtov na námestí dokonca tvrdil, že „tento priestor je vyhradený pre Čínu“.
Súd mal pôvodne rozhodnúť do onoho 18. júna. Rozhodol až 25. júna, a to tak, že ešte musí vypočuť jednu pracovníčku mestského úradu a pojednávanie odročil na 14. júla.

.prezidentský palác
V piatok 26. júna sa piati slovenskí muži v čiernych oblekoch dostali do Prezidentského paláca. Prostredníctvom hovorcu Mareka Trubača sa snažili dohodnúť si rozhovor s prezidentom. Trubač im odporučil, aby to urobili oficiálnou cestou.
„Vôbec som si ich nevšimol, ani ma nezaujímajú, pretože ja mám rád ľudí, ktorí niečo urobia, a nie tých, ktorí sa snažia len prezentovať, dostať sa do novín a tam sa končí ich iniciatíva, takže vôbec ma nezaujímali,“ reagoval prezident na otázku, či si aktivistov počas privítania návštevníkov svojho sídla všimol. Ak by však za ním prišli, porozprával by sa s nimi. „S týmto problém nemám, ale mám rád korektnú debatu,“ dodal Gašparovič.
Prezident to vystihol: to, čo tu chýba, je korektná debata, debata, v ktorej sa namiesto hlúpeho obviňovania opozície hovorí o zodpovednosti slovenskej polície, v ktorej sa namiesto trápneho zosmiešňovania aktivistov hovorí o zjavnej koordinácii postupu s Číňanmi a v ktorej sa namiesto detinského odkazovania na čínske veľvyslanectvo hovorí o tom, kto boli tí muži v čiernom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite