Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Dobré predsedníctvo
V utorok 30. júna sa skončí české Predsedníctvo EÚ. Ako ho možno zhodnotiť? V protiklade s väčšinovými komentármi celkom priaznivo. Česi sa z pohľadu Bratislavy ukázali lepší ako Francúzi a ak za niečím zaostali, tak len za vlastnými očakávaniami. Niežeby mali ideálne východiská: Praha sa teší v Bruseli a vo viacerých európskych metropolách zlému imidžu, prezident Klaus je démonizovaný ako Antieurópan a nešťastná Lisabonská zmluva je pre EÚ zlatým teľaťom, ktorému sa nemožno neklaňať. Tomu zodpovedali aj úvodné či priebežné hodnotenia. Tlač písala o švejkiáde, chaose a neporiadku a kritizovať české predsedníctvo sa neprávom stalo povinnou jazdou.
Česi začali s nasadením, doma aj vonku. Od 1. januára museli českí politici zastupovať Úniu na rokovaniach na Blízkom východe aj Ukrajine, kde riešili konflikt v Gaze a zastavenie dodávok uhľovodíkov z Ruska. Výsledok? Na Blízkom východe tlmili proti-izraelský tón a voči Rusom ukázali pragmatickú tvár: neskĺzli do protiruských výpadov, opodstatnene kritizovali obidve strany a súčasne urobili všetko preto, aby Brusel financoval alternatívny plynovod Nabucco. A to napriek nesúhlasu Berlína či Ríma. Naopak „slabšieho pri stole“ hrala Praha pri ekonomických debatách. Topolánek síce brzdil protekcionistické sny prezidenta Sarkozyho a napriek viacerým summitom proti kríze zostali protikrízové balíčky v rukách národných štátov, ale silnejšie „klausovské“ vodcovstvo českému predsedníctvu chýbalo. Topolánek zaostal aj inde – nedržal svoju vlastnú „opozičnú“ líniu a nepokúsil sa o žiadny koordinovaný dodatok k Lisabonu, ktorý by posunul diskusiu k väčšej ochrane národných záujmov. Naopak, úspechom hodným uznania je budovanie východného partnerstva EÚ k postsovietskym štátom a návrh na zriadenie európskeho centra a spoluprácu národných inštitúcií študujúcich zločiny totality vrátane komunizmu s financovaním z európskych zdrojov.
A čo z českého predsedníctva zostane v pamäti najdlhšie? Pravdepodobne dve veci: že počas predsedníctva padla vláda a že východoeurópskym umením možno provokovať aj znudenú bruselskú avantgardu. Komu sa to zdá málo, nech si spomenie, čím sa zapísalo oceňované predsedníctvo slovinské alebo rakúske. Že si na nič nespomínate? Tak to vyzerá, keď sa väčšmi ako výsledky cení imidž.
.jd

Desať mŕtvych

Ničivá voda nedá Čechom pokoj. Tento rok si po silných búrkach vyžiadala najvyššiu cenu – desať ľudských životov. Ľudia pri rýchlom návale vody nestihli opustiť domov a utopili sa. Okrem toho spôsobila búrka miliardové škody na cestách, železnici, elektrine, komunikáciách a zničených a poškodených domoch. Týždeň bude v znamení smútku a počítania škôd.
.jd
 
Krvavý Irak

Americké vojská sa do konca mesiaca majú stiahnuť zo všetkých irackých miest.  Ide o súčasť plánu z rozhodnutia prezidenta Obamu, podľa ktorého Američania budúci rok opustia Mezopotámiu úplne. Reakciou je vypuknutie násilia. Za šesť dní v uplynulom týždni zahynulo počas teroristických akcií až 170 Iračanov. Odchod z Iraku je pre Američanov jednoznačne ťažší ako príchod.
.jd
 
Obama oslavuje

Prezident Obama rozpustil Radu pre bioetiku, ktorá kritizovala politiku embryonálneho výskumu. Zároveň pozval do Bieleho domu zástupcov homosexuálnej loby, aby s nimi oslávil 40. výročie nepokojov, čo stáli pri zrode homosexuálneho hnutia. Prijatie sa uskutoční v sále, kde po dlhé roky býval národný deň modlitby, na ktorom sa Obama tento rok odmietol zúčastniť.
.jd

Hummer nie

Hummer do Číny asi nejde – z environmentálnych dôvodov. Čína chce znížiť emisie a Hummer, ktorý mala firma Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery prevziať od General Motors, by musel mať súhlas regulačných úradov. GM smúti za stovkou miliónov dolárov, ktorú by bol na značke zarobil, ale možno ešte nie je všetko fuč. Big biznis a štát sa často dohodnú.
.mg

Vládnu nám Švédi

Švédi striedajú Čechov. Historické paralely dajte bokom, ide o Predsedníctvo EÚ, ktorého sa Tri korunky ujmú v stredu 1. júla. Čo nás čaká? Zdá sa, že trom veciam sa nevyhneme: aktivizmu v sociálnej a ekologickej agende, novému kolu zápasov o členstvo Turecka v Únii a schvaľovaniu novej Komisie. A istá je aj tretia vec, Brusel sa už Štokholmu nemohol dočkať. Horšie je to s nami, ktorí nechcú v Únii aktivizmus ani Ankaru.
.jd


Anna Politkovská/
Ruský najvyšší súd zrušil oslobodzujúce rozsudky pre obvinených z vraždy Anny Politkovskej – pre porušenie pravidiel vedenia procesu a kontakty medzi porotou a obhajcami podozrivých. Dôkazov je však stále málo a objednávateľ zločinu je neznámy.

Michael Jackson/
Zomrel jeden z najtalentovanejších a zároveň najkontroverznejších ľudí šoubiznisu, spevák, ktorý stelesňoval triumfy, excesy i pády popmusic. Zanechal po sebe neprepočuteľný hudobný odkaz, ale aj množstvo smutných otáznikov.

José Manuel Barroso/

Podľa predsedu Európskej komisie nastala historická šanca na zjednotenie Cypru. Uviedol to na svojej návšteve tohto rozdeleného ostrova a dodal, že Európska únia podporí každú snahu o riešenie daného stavu. To však musia nájsť Cyperčania.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite