Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sú sudkyne z Marsu?

.martin Hanus .časopis

Občas sa hovorí, že keby bolo v politike viac žien, mravy by v nej boli jemnejšie. Určite to neplatí pre slovenské súdnictvo. Iste, hrubosť a agresivitu hlavného aktéra Štefana Harabina prekoná sotva nejaká žena.

No keď sa pozrieme, kto najhorlivejšie asistoval Harabinovi v jeho šturme proti spravodlivosti, boli to najmä – ženy. V Súdnej rade sedela počas tragickej voľby šéfa Najvyššieho súdu väčšina žien (v pomere 9 ku 8). Minulý rok, keď vyšiel najavo telefonát exministra na Bakiho Sadikiho, prijímala Súdna rada manifestačné uznesenia na podporu Harabina a odsudzovala Daniela Lipšica. A návrh na najtvrdšie uznesenie, ktoré sa napokon trochu zjemnilo, predložili piati sudcovia, z toho štyri ženy (Marková, Usačevová, Šimonová, Kožíková).
A kto vykonal minulý týždeň najšpinavšiu prácu? Bola to sudkyňa Helena Kožíková, ktorá sa v preplnenej sále protikandidátky Babiakovej opýtala, či je naozaj pravda, že má vážne problémy s alkoholom. Šokovaných novinárov následne skritizovala, prečo písali proti Harabinovi, ale toto si o Babiakovej nezistili. Toto vie azda len Ján Slota.
Ale činila sa aj iná sudkyňa, Daniela Švecová. Tá sa po tom, čo kolegyňa Kožíková jednou otázkou „vybavila“ Babiakovú, Harabina opýtala, ako po prípadnom zvolení priestorovo zabezpečí Najvyšší súd – a kým protikandidát očierňoval svojho predchodcu Karabina, Švecová spokojne prikyvovala. Zrejme aj preto sa jej meno objavovalo v úvahách o novom ministrovi spravodlivosti za HZDS. Ale nehovorilo sa len o nej. Reč bola aj o Kataríne Tóthovej (ktorá sa v parlamente bila za Harabinove statusové zákony), o šéfke Združenia sudcov Slovenska Jarmile S. Maximovej (ktorej ZSS väčšinou hanebne mlčí), či o trenčianskej sudkyni Monike Jankovskej (ktorá nedávno v článku pre .týždeň odsúdila sudcov kritizujúcich pomery za Harabina). Jednoducho, Harabinove dievčatá.
Ale je tu aj druhá strana sudcov. Tí si kvôli spravodlivosti slobodne zvolili konflikt s mocou, riskujú svoje postavenie a zrážky z platu, vystavujú sa šikanovaniu a disciplinárnym stíhaniam. Ako upozornila na našej internetovej stránke kolegyňa Eva Čobejová, tú odvahu tiež našli najmä ženy. Proti Harabinovi sa postavila do vopred prehratého zápasu Eva Babiaková, do Lampy prišla Darina Kuchtová, a ako prvá vyzvala ministra na demisiu Jana Dubovcová. Jej sile a energii sa dnes v slovenskom súdnictve nevyrovná žiadny muž. Ozvali sa aj iné odvážne ženy, naposledy v .týždni Elena Berthotyová a Zuzana Ďurišová.
Neviem, či sú naše sudkyne z Marsu, či z Venuše. Viem len to, že jedni slúžia nehodnému mužovi, a druhé spravodlivosti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite