Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nižňanský sa dočkal

.veronika Folentová .časopis .médiá

Slovenská televízia už stála na pokraji krachu. Jej riaditeľ sa vyhrážal vypnutím Trojky na letné prázdniny, ak nedostane dotáciu.

Trojka, ktorá sa orientuje na športového diváka, nestihla ani osláviť svoje prvé narodeniny a už sa chystal jej koniec. Realitou však je, že nedokázala za tento čas priveľmi pritiahnuť divákov. Na Trojku sa pozerá týždenne menej ako percento divákov. Celkovo sa STV za Nižňanského šéfovania stala na televíznom trhu trojkou, keďže už aj TV JOJ dokáže pritiahnuť viac divákov ako verejnoprávna televízia.  
Tento týždeň sa však verejnoprávne médiá (STV a SRo) dočkali dlhoočakávanej kompenzácie zo štátnej kasy. Najmä Štefan Nižňanský, ktorý nedokáže zmysluplne nastaviť finančné toky v STV, sa dotácie domáhal veľmi vehementne. Pre STV to znamená prínos 6,5 milióna eur – ide o kompenzáciu za znížený príjem z koncesií po prijatí zákona o úhradách za služby verejnosti. Zákon totiž znížil poplatky dôchodcov o polovicu a hendikepovaných občanov od poplatkov úplne oslobodil.
„Dalo sa to čakať,“ tvrdí Tomáš Galbavý (SDKÚ), člen výboru NR SR pre kultúru a médiá. „Ministerstvo kultúry a vláda sa tým pokúšajú napraviť škody, ktoré verejnoprávnym médiám spôsobili populistickým rozhodnutím rozšíriť okruh osôb, ktoré sú oslobodené od platenia za vysielanie. Zároveň tým naprávajú škody, ktoré vznikli nekvalifikovaným a príliš optimistickým odhadom prostriedkov, ktoré sa budú môcť vybrať novým spôsobom.“ Galbavého stranícka kolegyňa Magda Vášáryová komentovala udelenie dotácie pre STV slovami: „Dnešná dotácia, ktorá by sa mala ‚realokovať´ do 6. júla tohto roku, však nerieši situáciu v STV. Generálny riaditeľ Š. Nižňanský bude môcť akurát zaplatiť niekoľko faktúr, ktoré už dlhuje pár mesiacov. Po šiestom júli sa môže vláda znovu zamýšľať, z čoho v októbri vyplatí ďalšie dlhy.“
Finančná podpora štátu pre STV a SRo zrejme už od budúceho roka bude mať inú formu. Parlament má tento týždeň na programe novelu zákona, ktorá nadviaže financovanie verejnoprávnych médií na zmluvy so štátom. Prvé zmluvy by sa mali uzavrieť už pre budúci rok a budú platiť vždy päť rokov. Každoročne sa však budú obnovovať a špecifikovať dodatkom. Zmluvy by mali financovať programy vo verejnom záujme, ale môžu ísť aj na investičné účelové projekty. Novela zákona dokonca umožní STV a SRo brať si za istých podmienok už aj bankové úvery. Tie však nesmie splácať financiami zo štátneho rozpočtu.
STV a SRo si tak finančne prilepšia. Ale Slovenská televízia má pred sebou ešte jeden veľký problém – povinnosť vytvoriť štvrtý kanál do roku 2012. Podľa Galbavého je štvrtý program možné spustiť jedine, ak vláda poskytne financie. „V žiadnom prípade by sa nemal zopakovať scenár Trojky, ktorá si za vyše roka nedokázala nájsť divákov a ako program ponúka reprízu minuloročnej olympiády. Také vysielanie nemá zmysel nielen na štyroch kanáloch, ale ani na dvoch.“

Autorka je študentka žurnalistiky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite