Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nebojte se globálneho otepľovania

.bjørn Lomborg .časopis

Sústavné predkladanie strašidelných historiek o globálnom otepľovaní v populárnych médiách nás zbytočne desí. Al Gore napríklad slávnostne opísal, ako by vzostup morskej hladiny o šesť metrov takmer úplne zaplavil Floridu, New York, Holandsko, Bangladéš a Šanghaj, hoci OSN odhaduje, že morská hladina sa zvýši dvadsaťkrát menej.
Zveličovanie napácha mnoho škôd. Sústredíme sa napríklad na dopady globálneho otepľovania na maláriu – tie sú také, že o sto rokov bude touto chorobou ohrozených o niečo voac ľudí – namiesto aby sme pomohli pol miliarde ľudí, ktorí dnes maláriou skutočne trpia.
Zveličovanie vyčerpáva aj ochotu verejnosti potýkať sa s globálnym otepľovaním. Ak je planéta odsúdená na zánik, prečo sa namáhať? Rekordných 54 percent amerických voličov sa dnes domnieva, že oznamovacie prostriedky vykresľujú globálne otepľovanie v temnejších farbách, než zodpovedá skutočnosti. Väčšina ľudí je dnes presvedčená – nesprávne – že globálne otepľovanie vôbec nespôsobujú ľudia. Vo Veľkej Británii sa 40 percent ľudí domnieva, že problém globálneho otepľovania je zveličený, a 60 percent pochybuje, že zaň môže človek.
Najvyššou cenou za preháňanie je však zbytočná panika, ktorú vyvoláva – najmä u detí. Nedávno som diskutoval o klimatických zmenách so skupinou dánskych tínedžerov. Jeden z nich sa strachoval, že zemeguľa vinou globálneho otepľovania „vybuchne“.
Americká televízna stanica ABC nedávno uviedla, že u ľudí obávajúcich sa globálneho otepľovania začínajú psychológovia registrovať viacej neuróz. Washington Post cituje deväťročnú Alyssu, ktorá plače pre možné masové vymieranie zvierat v dôsledku globálneho otepľovania. Alyssa hovorí doslova: „Globálne otepľovanie sa mi nepáči, pretože zabíja zvieratká, a ja mám zvieratká rada.“ Noviny tiež uviedli, že rodičia hľadajú „produktívny ventil“ pre posadnutosť svojich osemročných detí umierajúcimi ľadovými medveďmi. Možno by urobili lepšie, keby svoje deti informovali, že navzdory rozšírenému presvedčeniu sa svetová populácia ľadových medveďov v uplynulých päťdesiatich rokoch zdvojnásobila a možno dokonca zoštvornásobila približne na 22 000 kusov. Ľadové medvede nevyhynú – v prvej fáze súčasnej medziľadovej doby, koniec koncov, na severnej pologuli takmer žiadne ľadovce neexistovali a Arktida bola pravdepodobne tisíc rokov úplne bez ľadu. A napriek tomu s nami ľadové medvede stále žijú.
Ďalší deväťročný chlapec ukázal denníku Washington Post svoju kresbu časového priebehu globálneho otepľovania. „Toto je zemeguľa dnes,“ hovorí Alex a ukazuje na tmavý objekt dole. „A tu začína chradnúť.“ Zdvihne hlavu, aby sa uistil, že ho sleduje mama, a klepe na koniec obrázka. „O dvadsať rokov tu nezostane žiadny kyslík.“ Načo sa zvalí na podlahu, aby dodal svojmu argumentu patričný dôraz.
A nie sú to len tieto absurdné historky. Nový prieskum medzi 500 americkými školákmi zistil, že každé tretie dieťa vo veku 6 až 11 rokov sa obáva, že kým dosiahne dospelosť, nebude už zemeguľa vinou globálneho otepľovania a dalších ekologických hrozieb existovať. Neuveriteľná tretina našich detí je vinou desivých príbehov o globálnom otepľovaní presvedčená, že nemá budúcnosť. Rovnaký obraz vidíme aj vo Veľkej Británii, kde prieskum ukázal, že polovica detí vo veku 7 až 11 rokov sa bojí následkov globálneho otepľovania a často pre svoje obavy nemôžu spávať. Deti veria, že globálne otepľovanie zničí planétu, pretože im to hovoria dospelí. Keď je každá predpoveď o globálnom otepľovaní desivejšia než predchádzajúca a keď tie najstrašidelnejšie z nich – často nepodložené vedeckými posudkami – získavajú najväčší mediálny priestor, nie div, že deti majú obavy.
Nikde nie je táto zámerná manipulácia so strachom očividnejšia než vo filme Al Gora Nepríjemná pravda – v snímke, ktorá bola na trh uvedená so sloganom „zďaleka najdesivejší film, aký kedy uvidíte“. Komentár nám oznamuje, že táto snímka „šokovala obecenstvo všade na svete“. Všimnite si, ako upútavka obsahuje dokonca aj jadrový výbuch.
Domnievam sa, že je čas žiadať, aby médiá prestali hlúpo desiť nás i naše deti. Zaslúžime si rozumnejší a menej hrôzyplný dialóg.

Copyright: Project Syndicate, 2009
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite