Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najrýchlejší blázon planéty

.michaela Grendelová .časopis .šport

Na oficiálnej tlačovke pred mítingom spieva, strúha opičky, zakrýva si oči, ukazuje bicepsy na rukách. V inak pokojnej hotelovej reštaurácii sa ohadzuje jedlom, smeje sa na celé kolo, neustále je v pohybe. Na tréningu deň pred pretekmi behá, ale vzápätí hrá futbal a skáče do diaľky. Najrýchlejší muž sveta – Usain Bolt.

Keď minulý rok na olympiáde v Pekingu premenil na zlato všetky tri svoje štarty a ešte k tomu vo svetových rekordoch, na Jamajke sa rozpútal niekoľkodňový hurikán osláv. Na prvý finálový štart nastúpil s rozviazanou šnúrkou. Posledných pätnásť metrov vypustil, no ohromil maximálnou rýchlosťou 43,90 km/h. Najkratšiu šprintérsku trať zabehol za rekordných 9,69 s. Jeho méta je však inde. „Myslím, že moje hranice ležia okolo 9,50 s,“ povedal po krátkom zamyslení minulý týždeň pred novinármi.

.tréning
Sú nerozlučná trojica – Usain a jeho dvaja tréningoví partneri Mario Forsythe (100 m, osobný rekord 10,24 si zabehol v Ostrave) a Xavier Brown (200 m, osobný rekord 20,48). Deň pred Zlatou tretrou Ostrava sa hodinu podpisovali deťom, potom sa večer vybrali na tréning.
Drina? V žiadnom prípade. Pre 22-ročného milovníka rýchlych áut je to v prvom rade zábava. Beh si spestril aj skokom do diaľky. „Prineste mi pásmo,“ dožadoval sa mladý Jamajčan, ktorý je napriek puncu najjagavejšej atletickej hviezdy stále najmä hravým chlapcom. Chcel si zmerať svoj skok v ostravskom piesku. Výsledok – 5,7 metra. „Ale bez odskokovej dosky!“ pripomína vysmiaty Usain.
K rekordu Mika Powella (8,95 m) to má síce ďaleko, ale šprintérsky kráľ sa za svoj skok „len tak“ rozhodne nemusel hanbiť, navyše, ak bol v spoločnosti kamarátov opäť raz najlepší. Kým my sme ešte hľadali Boltove stopy v piesku, on sa už rozbehol na druhú stranu tréningovej plochy. Kde zmizol? Zahrať si svoj milovaný futbal. Trénerovi Glenovi Millsovi stoja vlasy dupkom, keď vidí svojho zverenca poskakovať s loptou, lenže v Ostrave ho sprevádzal iba jeho asistent. Najprv si Usain zahral s troma malými chlapcami, no potom ich šikovne, akoby mimochodom, obral o loptu a poď ho so sparingpartnermi na bránu. Najprv ju síce prestrelil, no potom trafil do čierneho. Na tréningovom ihrisku vítkovického štadióna predviedol radostný kotrmelec, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani jeho obľúbení futbalisti z Manchestru United.

.zábava pokračuje
V reštaurácii štvorhviezdičkového ostravského hotela vládne pokoj. Tichá atmosféra je však v okamihu roztrhaná na kusy. „Zase tí blázni,“ lakonicky konštatujú atléti a organizátori, ktorým práve okolo hláv presvišťal chutný kúsok. Vidličkou ho do priestoru hodil jeden z Usainových kamarátov. Jamajský stôl s Boltom na čele sa „trhá“ od smiechu. Zábava graduje.
Až taký veľký úsmev na tvári však nemajú Boltovi bodyguardi. Na Jamajke si platí vlastných, tu sa spoľahol na domácich. Jednoduché to s ním nemali. Druhý deň v Ostrave zrazu nasadol do auta a vybral sa na nákupy. Sám. S prechádzkou po uliciach mesta bol zrejme spokojný, o jeho strážcoch to však tvrdiť nemožno.
Po pretekoch ich zase vyškolil v behu cez prekážky. Po pár odpovediach novinárom zrazu preskočil plôtik a rovno pomedzi zástupcov médií sa rozbehol rozdávať podpisy fanúšikom, ktorí ešte dlho po pretekoch nadšene skandovali jeho meno. „Toto je čo?!“ neveriacky krútili hlavami strážcovia jamajského pokladu a snažili sa dostať za ním cez plot.
Jamajčanov holandský manažér Ricky Simms oceňuje štart svojho chránenca na pretekoch v tejto sezóne na 160-tisíc eur (4,8 milióna korún).  „Každý zaplatený halier za Bolta sa nám vrátil späť,“ spokojne tvrdili po pretekoch organizátori. Neuznanie najlepšieho svetového výkonu roka pre nedovolenú podporu vetra síce zamrzelo, ale jamajský rýchlik nesklamal. Vygradoval preteky, priviedol vyše 22-tisíc divákov do varu a zabával nielen ich, ale aj novinárov, organizátorov a fanúšikov, ktorí ho počas piatich dní v Ostrave starostlivo sledovali.
Usain svoju prácu odviedol stopercentne. Dokonalá šou. Zrejme by sa až tak veľmi neusmieval, keby vedel, že v čase, keď sa pripravoval na štart Zlatej tretry, mu vykradli jeho dom v Kingstone. Neznámi páchatelia si odniesli elektroniku v hodnote zhruba 1 000 dolárov. Prišiel o laptop aj mobilné telefóny.

.zlatá tretra Ostrava
„Bolt? To je talent, ktorý sa rodí raz za ľudský život, raz za 70 rokov,“ povedal pre Mladú frontu Dnes tréner českých šprintérov Luděk Svoboda. V tomto roku má Bolt za sebou tri štarty na 100 metrov. V polovici marca mu v jamajskom Spanish Towne s pomocou vetra namerali 9,93 sekundy. Druhú stovku bežal pred necelými dvoma týždňami v Toronte – v chlade, daždi a protivetre dosiahol čas 10,00 sekundy. No a do tretice, tentoraz opäť s vetrom v chrbte, ju zabehol za skvelých 9,77 sekundy. Keby bol vietor o desatinku pomalší, mohla to byť najrýchlejšia stovka v tomto roku.
„Som hrdý na tento čas. Že zafúkalo trochu navyše? To sa niekedy stáva aj v dobrom počasí,“ konštatoval 22-ročný trojnásobný olympijský víťaz, ktorý ešte pred pretekmi pošepol slovenskému manažérovi mítingu Alfonsovi Juckovi, že sa cíti na čas pod 9,80.
Svoj záväzok si však na nabitom ostravskom štadióne musel doslova vydrieť. Usain totiž „zaspal“ na štarte, spomedzi všetkých ôsmich šprintérov mal najpomalší reakčný čas. „Fotky s utrápeným Boltom v závere šprintu sú raritou,“ spokojne konštatovali fotografi svetových agentúr. Žiadny vypustený záver, vejúce ruky ako pri zisku pekinského olympijského zlata. Zaťaté zuby a výraz v tvári, ktorý jednoznačne napovedal, že v žiadnom prípade nechcel prehrať a už vôbec nie v Ostrave, kde štartoval už po tretí raz. „O rok sa opäť vrátim,“ sľúbil organizátorom a nadšenému davu.
„Bola to najlepšia Zlatá tretra za posledné roky,“ zhodli sa zahraniční novinári, ktorí chodia na mítingy po celom svete. Skvelá atmosféra, diváci, výborní atléti. Padli štyri rekordy mítingu, utvorili rovnaký počet svetových výkonov roka, jeden európsky. Chýbala iba čerešnička na torte.
Tou mohol byť svetový rekord na 20 000 m v podaní Dire Tunovej. Sympatická Etiópčanka síce zlepšila rekord mítingu, no keby si v cieľovej rovinke uvedomila, že je pred ňou záverečný finiš a keby po vyše hodine (presne 1:05:35,3) po preťatí pomyselnej pásky nebežala ďalej, možno by sme sa dočkali ešte lepšieho času.
Nič to však nemení na tom, že IAAF sa už pred samotným mítingom rozhodla, že Ostravu nezaradí medzi 14 vyvolených podujatí novovzniknutej Diamantovej ligy. Atléti sa budú musieť upísať siedmim mítingom, takže ich manévrovací priestor s kalendárom sa značne zúži. Zlatá tretra Ostrava navyše nebude môcť ťažiť z väčších peňazí z televíznych práv ani z prestíže, ktorá zo zaradenia do diamantového seriálu vyplýva.
„Je to sklamanie,“ priznal riaditeľ mítingu, najlepší oštepár sveta Jan Železný. „Ale jasne sme si povedali, že keď sa do Diamantovej ligy náhodou nedostaneme, pôjdeme ďalej a počkáme si na dobu, keď budeme na vrchole.“ V niečom si však Ostraváci, na čele so slovenským manažérom Alfonsom Juckom, nemusia zúfať. Najrýchlejší muž planéty, ktorý by v budúcnosti chcel utvoriť svetový rekord aj na 400-metrovej trati, už povedal, že sa žiadnym siedmim mítingom v budúcej sezóne upisovať nemieni. Ani vidina zisku štvorkarátového diamantu v hodnote 80-tisíc dolárov mu za to nestojí. Chce prísť do Ostravy, len ešte nevie, či pobeží 100, 200 alebo 400 metrov. A s trochou zveličenia môžeme povedať, že keď sa nahnevá, možno bude skákať aj do diaľky. Pásmo majú organizátori nachystané už z tohto roku.

Autorka je športová novinárka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite