Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Od Patti Smith po Swing Society Orchestra

.vladimír Potančok .časopis .hudba

V predposlednom dieli „pohodovej abecedy“ si predstavíme niektorých interpretov, ktorí vystúpia na trenčianskom letisku ako zástupcovia písmen P, Q, R a S.

Viete si predstaviť, že by vaša stará mama bola pankáčka? Ak nie, treba sa určite pozrieť na koncert americkej speváčky, skladateľky a poetky Patti Smith. Táto žena patrí jednoznačne k najväčším postavám americkej rockovej hudby, a od roku 2007 to má aj na papieri – vyhradili jej miesto v Rokenrolovej sieni slávy. V tom istom roku vydala zatiaľ posledný album Twelve, ktorý obsahuje dvanásť veľmi osobitých cover-verzií. Okrem nich má však Patti Smith v repertoári dosť vlastných silných a chytľavých piesní, takže si možno v piatok večer po západe slnka pod hlavným pódiom aj vy zaspievate Because The Night. Skvelá je aj staronová Pattina kapela, s ktorou príde hosťovať aj jej dlhoročný spolupracovník Tom Verlaine, bývalý gitarista skupiny Television.
V ten istý večer, keď Patti Smith privíta súmrak, odrátajú polnoc austrálsko-britskí Pendulum. Ich živá produkcia dynamicky pendluje medzi drum´n´bassom a tvrdým rockom a prinúti vás zároveň hroziť aj tancovať. Gitarový zvuk je typický i pre britsko-švédsku kapelu Razorlight, ktorá sa zastaví v Trenčíne v rámci veľkého európsko-amerického turné. Katalánsky súbor mladých perkusionistov s názvom Percujove vlani vítal na veľkom pódiu slnko pred svitaním, tentoraz slávnostne otvorí program na hlavnej scéne presne na poludnie. A ešte jedna dobre načasovaná záležitosť – britský zbor Royal Choral Society, ktorý vlani rozslzil nejedno oko svojou interpretáciou Suchoňovej piesne Aká si mi krásna, vám zaspieva na dobrú noc o polnoci zo štvrtka na piatok Nešpory od Sergeja Rachmaninova. Ku kráľovskému zboru sa pridá aj Zbor Svätej Cecílie z Košíc.
Od vážnej hudby je už iba tanečný krôčik k žánru, ktorý bude mať tohto roku na Pohode premiéru. Moderný scénický tanec ukážu divákom v piatok i v sobotu  umelci zo Slovenska a Grécka. Alternatívne divadlo a Tanečná škola ElleDanse tak urobí v predstavení Daylight Special, ktoré je zložené z ukážok viacerých inscenácií, a grécky súbor Rootless Root predstaví špičkový fyzický tanec v kuse s názvom Sudden Showers of Silence.
Zvyšok kapiel v tejto časti abecedy je zo Slovenska. Niektoré sú na Pohode takmer inventárom, ako Para, s ktorou sa môžete úspešne pariť v obrovskom O2 stane, iné sú úplní pohodoví nováčikovia, napríklad Punk Funk Genius a Space Recorder – tých uvidíte na spoločnej scéne Rádia Devín a Rádia_FM. Po dlhšom čase na Pohode vystúpi aj vynovená Slobodná Európa. Pikantné je, že tohto roku na Pohode zahrá v podstate celá pôvodná zostava skupiny Le Payaco, aj keď roztrúsená v rôznych projektoch: Tomáša Slobodu uvidíte vo vlastnej kapele Sounds Like This, Juraja Vitéza za bicími v Slobodnej Európe a Martina Stempela ako lídra skupiny Diego Intelektuálnejšie orientovanú časť publika určite potešia vystúpenia rapersko-dídžejského dua Peťo Tázok a Karaoke Tundra, ktorí naživo predstavia svoj Album. Zaujímavé bude určite aj vystúpenie Qwert Quartetu, za ktorým stojí Slavo Solovic (ex-Neuropa, autor početnej divadelnej hudby). Pre pohodu si pripravili aj sláčikové úpravy piesní Fatboy Slima. Zaujímavú úlohu v programe tohtoročnej Pohody má bratislavské teleso Swing Society Orchestra – nielenže v piatok popoludní otvoria program na Tesco Stage, ale zároveň budú ako posledná živá skupina vítať v nedeľu ráno slnko. Fakt by ma zaujímalo, či si medzitým odskočia domov, alebo strávia celý čas na festivale.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite