Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Páchateľ neznámy
Šance, že súd tento utorok odsúdi vraha Daniela Tupého, sú, zdá sa, minimálne. Dôležitý utajený svedok, od ktorého sa očakávalo, že potvrdí svoje predchádzajúce výpovede, ich minulý štvrtok pred súdom poprel. V osudnú noc, 4. novembra 2005, vraj na mieste činu vôbec nebol. Svedok nepovedal, prečo vypovedal inak, odmietol však, že výpoveď zmenil, pretože sa mu niekto vyhrážal. Podľa denníka SME sa však svedkovi vyhrážali, aby dal od prípadu ruky preč.
Obhajcovia očakávajú oslobodenie obžalovaných aj preto, že iba jeden zo svedkov vypovedal priamo o vražde. Tvrdil, že videl Richarda Hrotka, obžalovaného z vraždy, ako Tupého bodal. Podľa Hrotkovho advokáta Petra Filipa sa ukázalo, že muž nehovoril pravdu. Výpoveď totiž zmenil práve ten svedok, ktorý predtým uviedol, že korunný svedok bol na mieste činu, lebo ho odtiaľ odviezol. Advokát už v minulosti tvrdil, že na odsúdenie Hrotka je potrebné viac ako jedna výpoveď. Tá by totiž musela byť podporená nejakým dôkazom, napríklad stopami DNA z miesta činu.
Ešte v stredu prokurátorka priznala, že v prípade je nedostatok dôkazov. Preto súhlasila s návrhom otca zavraždeného, aby obžalovaní aj svedkovia vypovedali na detektore lži, s čím ale súd nesúhlasil, keďže detektor neslúži ako dôkaz. Napriek nedostatku dôkazov prokuratúra navrhla súdu uznať piatich obžalovaných z útoku na Daniela Tupého za vinných. Pre obžalovaného z vraždy navrhla uložiť prísnejší trest, pre ostatných za bitku trest v dolnej polovici sadzby. Svoju nevinu totiž vraj obvinení nedokázali. „Nikto z obvinených neuviedol na svoju obhajobu nespochybniteľné alibi,“ podotkla prokurátorka.
Otec zavraždeného študenta Daniela Tupého sa pred médiami pýtal, prečo sa prípad dostal pred súd v takom stave v akom sa dostal. „Bol silný tlak z policajného prezídia, aby sa ten prípad už odovzdal na súd,“ povedal novinárom. Kto mohol mať záujem a prečo, pýtal sa s tým, že podľa vyjadrení poškodených malo byť napríklad útočníkov ďaleko viac. Nezodpovedané tak zostalo, kde sú ostatní a prečo sa nepočkalo na ich vypátranie. Otec zavraždeného tiež pripomenul, ako sa dostali všetky získané dôkazy na verejnosť. „Ako je možné, že minister vnútra vymenuje všetko bez toho, aby si uvedomil, čo rozpráva,“ dodal. Podľa neho sa tak potenciálni páchatelia mohli informovať o tom, čo má polícia v rukách.
.tg

Rezignovala

Šéfka Úradu splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity Anina Botošová odstúpila zo svojej funkcie po kritike, že udelila grant aj organizácii, ktorá sídli na jej vlastnej adrese. Vicepremiér Čaplovič vyhlásil, že vec nechá preveriť. Botošová potom rezignovala, údajne ju k tomuto kroku telefonicky vyzval sám Čaplovič. Botošová vzápätí obvinila z lobizmu v rómskych grantoch jeho hovorkyňu Eriku Adamovú.
.eč, SITA


Budú stavať

Šéf Slovenských elektrární Paolo Ruzzini podpísal zmluvu s hlavnými dodávateľmi na dostavbu 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Premiér Fico, ktorý bol pri podpise, upozornil, že ide o najväčšiu investíciu súkromného investora v histórii SR. Na dostavbu Mochoviec by malo ísť spolu 2,7 mld. eur. Hádam sa už Smer zmieri aj s tým, že Dzurindova vláda sprivatizovala elektrárne.
.eč, SITA


Eurovoľby

Voľby do Európskeho parlamentu vyhrala strana Smer. Získala päť kresiel, SDKÚ, KDH, SMK po dve kreslá a HZDS s SNS po jednom mandáte. Najväčším prekvapením eurovolieb bol neúspech lídrov kandidátky KDH a SNS, ktorí sa do Európskeho parlamentu nedostali. Martin Fronc, ktorý viedol kandidátku KDH, hneď po voľbách rezignoval na post podpredsedu strany.  
.jm

Zastrašovanie?

Novinárku z denníka Új Szó Máriu Vrabcovú kontaktoval človek, ktorý sa vydával za redaktora televízie TA3. Od novinárky sa pod zámienkou reportáže o prípade Hedvigy Malinovej snažil zistiť informácie a kládol jej zvláštne otázky. Ako Vrabcová neskôr zistila, dotyčný muž v televízii TA3 nikdy ani nepracoval. Rozhovor s novinárkou si môžete pozrieť na www.tyzden.com.
.jm

Odpočúvanie

Európsky súd pre ľudské práva uznal, že advokát Roman Kvasnica bol odpočúvaný nelegálne, bez zákonného dôvodu.  Kvasnica v roku 2000 pracoval na príprave predaja VSŽ americkému investorovi. O jeho odpočúvanie požiadala finančná polícia.. Odposluchy neskôr unikli na verejnosť.  Keďže Kvasnica sa poznal s vyšetrovateľom závažných káuz Jozefom Šátekom, jeho odpočúvanie mohlo byť prejavom tzv. vojny policajtov počas prvej Dzurindovej vlády.
.jm

Béla Bugár – začal konečne budovať novú politickú stranu Most, teda opäť má stranu, ktorú môže zasa viesť a dodať jej lesk svojej charizmy. Zaujímavé bude sledovať, koľko Slovákov presvedčí tento obľúbený Maďar o potrebe stavať mosty. A čo na to všetko naši Maďari.

Martin Bursík
– odstavený český politik sa zaplietol do slovenskej politiky, keď jasne prezentoval, ako voľnú kapacitu emisií predávalo jeho ministerstvo. Tento dôkaz o nevýhodnosti slovenského postupu pri predaji emisií však nikoho zo slovenskej vlády nezaujal.

Vladimír Mečiar -
Predseda HZDS nechal na pondelok zvolať poslanecký i ministerský klub. Mečiarovi poslanci a ministri sa tak asi nezúčastnia inaugurácie prezidenta. Mečiar teda ešte nepovedal posledné slovo. A to nespomíname budúci rok, kedy plánuje HZDS získať 18 percent hlasov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite