Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti Svet

.časopis .týždeň vo svete

Plukovníkova stanovačka v Ríme
Oficiálne stretnutia štátnikov bývajú plné nudných slov a prázdnych gest. Ale nie vtedy, keď sa stretnú dvaja extravagantní sedemdesiatnici, ktorí milujú moc, popularitu a ženy. Minulý týždeň sa objali taliansky premiér Silvio Berlusconi a líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí, tento rok oslavujúci 40 rokov pri moci. V kontexte vzťahov týchto dvoch krajín paradoxná situácia. Kým v prvej polovici 20. storočia Taliansko okupovalo severoafrický štát, v posledných rokoch imigranti z Líbye zaplavujú juh Apeninského polostrova. Krajiny pred časom podpísali dohodu o vrátení všetkých imigrantov, ktorých talianske úrady zadržia na mori.
S rehabilitáciou medzinárodne ignorovaného diktátora začalo Taliansko už v roku 1998, keď do Tripolisu zavítal vtedajší minister zahraničných vecí Lamberto Dini. Prelomom bola minuloročná Berlusconiho návšteva Líbye spojená s podpísaním zmluvy o vzájomnom priateľstve, v ktorej sa Taliansko zaviazalo za najbližších 25 rokoch preinvestovať v bývalej kolónii 5 miliárd dolárov. Podľa talianskeho denníka La Stampa talianske firmy očakávajú, kedy sa budú môcť vrhnúť na toto bohaté „sústo“. „Tri talianske dni líbyjského plukovníka ponúkli predsedovi vlády minimálne štyri významné príležitosti znovu získať vážnosť a pozitívny imidž,“ konštatuje La Stampa. Jednou z nich bolo rozhýbanie stredomorsko-africkej spolupráce, ktorá patrí medzi dlhodobé priority talianskej diplomacie.
Kaddáfí si do Talianska priniesol aj povestný megastan, ktorý rozložil v parku Villa Doria Pamphili. Spánok mu strážila nezvyčajná garda: osobná stráž plukovníka Kaddáfího je zložená zo 40 panien berberského pôvodu. Jedna z nich sa v roku 1998 pokúsila o neúspešný atentát. Ženám Kaddáfí venoval aj osobitný bod programu: v piatok sa stretol s tisíckou talianskych žien vedených Berlusconiho obľúbenou ministerkou Marou Carfagnovou. Stretnutie s profesormi a študentmi rímskej univerzity La Sapienza, kde mal Kaddáfí prednášať, však už také príjemné nebolo. Časť študentov ho privítala transparentom Zákaz stanovať! a s nafukovacími člnmi s nápismi Stop deportáciám! Protesty pokračovali aj v senáte, kam mu prístup zablokovali ľavicoví poslanci. Tí však nenašli oporu v exkomunistovi a súčasnom talianskom prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi, ktorý sa s excentrickým plukovníkom stretol na pracovných raňajkách.
Tri dni s líbyjským diktátorom boli pre Berlusconiho len diplomatickým predjedlom. Už tento pondelok sa vo Washingtone stretá s Barackom Obamom, čaká ho ešte summit EÚ v Bruseli a predsedníctvo stretnutia G8 v talianskom mestečku Aquila, nedávno postihnutom ničivým zemetrasením.
.imrich Gazda        


Knieža predsedom

Bývalý český minister zahraničných vecí a senátor Karel Schwarzenberg bude šéfovať novej politickej strane TOP 09. Stranu s podivným názvom založil Miroslav Kalousek, pôvodne z KDU-ČSL. Stredopravá „ministerská“ strana chce osloviť voličov ODS, KDU, ale aj bývalých voličov Strany zelených či ODA. Prítomnosť aristokrata má zvýšiť šance aj rešpekt.
.jd

Aj ty, Británia?

British National Party, vo vlasti mimo parlamentu, slávi v eurovoľbách úspech a patria jej dve kreslá, ktoré získal jej predseda Nick Griffin a prominentný člen Andrew Brons. Otvorene rasistická BNP má len bielych členov a jej predseda vo svojej knihe The Rune označil holokaust za „kombináciu vojnovej propagandy, extrémne výnosnej lži a honby na čarodejnice“.
.mg

Pandémia

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila na mimoriadnom zasadnutí v Ženeve pandémiu prasacej chrípky. Zároveň však vyzvala ľudí, aby nepanikárili. WHO síce vyzvala na obozretnosť, ale zdôraznila, že počet mŕtvych je „len“ pol druhej stovky. Upokojujúce je aj to, že švajčiarska firma Novartis vyrobila prvú sériu vakcíny, o ktorú prejavilo záujem už 30 krajín.
.tg

Pád

Po tragédii letu Air France nad Atlantickým oceánom mali lietadlá Airbus ďalšie problémy. Austrálsky stroj sa dostal do ťažkostí, keď v kokpite vypukol požiar, a musel preto pristáť na ostrove Guam. Ďalší Airbus, ktorý využíva ruský Aeroflot, núdzovo pristál v Novosibirsku. Dôvodom bolo prasknuté predné sklo. Výrobca lietadiel tvrdí, že jeho stroje sú v poriadku.
.tg

Barroso chce zostať

José Manuel Barroso by rád zostal na stoličke predsedu Európskej komisie ďalších päť rokov a podľa všetko sa mu to podarí. Praje mu víťazstvo umiernenej pravice v eurovoľbách aj absencia protikandidáta. Navyše, Berlín aj Paríž mu vyjadrili „podmienečnú podporu“. Proti kandidatúre Barrosa sa ozýva kritika iba z radov liberálov a zelených, socialisti sú ticho za. O novom predsedovi komisie rozhodne summit EÚ tento týždeň.
.jd



Ratko Mladič/
Bývalý srbský generál opäť budí pozornosť: bosnianska televízia odvysielala amatérsky záznam, kde sa Mladičovi viditeľne darí. Vláda v Belehrade tvrdá, že ide o staré zábery, ktoré zhabala pri domových prehliadkach, a má ich k dispozícii aj haagsky tribunál.

Mariano Rajoy/
Vodca španielskej pravicovej opozície čakal deväť rokov a dočkal sa. V eurovoľbách prvýkrát porazil socialistického rivala a španielskeho premiéra José Zapatera, hoci ani jeden z nich nekandidoval. Rajoy však slávi a označil sa za európskeho Obamu.

Ivan Langer/
Český exminister vnútra si navaril kašu: v jednej z miestností jeho kancelárie sa na stene našiel portrét zakladateľa Čeky Felixa Dzeržinského. Langer tvrdí, že krvavého Felixa zdedil po socdemákoch. Ale prečo ho tam nechal? Asi kvôli muchám...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite