Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TELETIPY 15. 06. 09 – 21. 06. 09

.časopis .film

Posledné dni Sophie Schollovej (dráma, SRN, 2005)
Dvojka, Pondelok, 22:20

Záznam posledných šiestich dní zo života Sophie Schollovej, popravenej nacistami za odbojovú činnosť. Súrodenci Sophie a Hans Schollovci boli členmi protinacistickej skupiny Biela ruža –   drobnými sabotážami a distribúciou ilegálnych letákov sa pokúšali prispieť aspoň malou troškou k pádu tretej ríše. Dňa 18. februára 1943 Sophie a Hansa prichytili s letákmi na ich univerzite a okamžite zatkli. Zraniteľné a naivné mladé dievča sa počas výsluchu mení na odhodlanú ženu, ktorá so svojimi protivníkmi zvádza tvrdý psychologický boj. Film Marca Rothemunda a hlavná predstaviteľka Julia Jentsch získali množstvo prestížnych ocenení.


Konformista (psychologický triler, Franc./SRN/Tal., 1970)
Dvojka Utorok, 22:10

Píše sa rok 1938, Taliansko je už šestnást rokov pod kontrolou Musolliniho fašistickej diktatúry. Absolvent filozofie Marcello Clerici žije v časoch, keď sú ľudia ako on sú postavení pred osudové voľby. Marcello sa so svojou čerstvou manželkou chystá na svadobnú cestu do Paríža. V meste lásky ho však nečakajú len medové týždne. Dostal úlohu zabiť svojho bývalého profesora, ktorý ušiel do francúzskej emigrácie. Marcello je presvedčený, že koná správne, pretože koná na príkaz zhora. Vlastná nerozhodnosť a profesorova krásna manželka Anna však jeho misiu skomplikujú. Jeden z najlepších filmov talianskeho režiséra Bernarda Bertolucciho je adaptáciou rovnomenného románu Alberta Moraviu.

Posledná žena (dráma, Franc./Tal., 1976)
ČT2, Streda, 00:50

Marco Ferreri, najkontroverznejší taliansky režisér  druhej polovice 20. storočia, sa zapísal do dejín svetovej kinematografie. Provokujúci aj plachý, sarkastický aj poetický, hrubý aj nežný –  osobnosť, ktorá si vyslúžila za svoju tvorbu množstvo protikladných prívlastkov. V snímke Posledná žena rozpráva príbeh mileneckej dvojice. Ich zdanlivo všedný život prebieha v niekoľkých plánoch, od sexu v jeho najfyzickejšej podobe až k princípom ženy a muža všeobecne a ich úlohe v rodine aj spoločnosti. A ako je u Ferreriho zvykom, prejavia sa tieto vnútorné úvahy nakoniec celkom otvorene v šokujúcom finále.

Bernard a Doris (dráma, USA/VB, 2007)
HBO, Štvrtok, 16:25

Komédia o neobvyklom priateľstve dvoch ľudí z celkom odlišných svetov, ktoré spolu nemajú nič spoločné. Rozpráva o vzťahu bohatej dedičky tabakového impéria Doris Dukovej a jej írskeho  komorníka Bernarda  Laffertyho. Po šiestich rokoch služby si Bernard, nezakrývajúci, že je homosexuál, získal Dorisinu úplnú dôveru.  Stal sa jej spoločníkom doma aj na cestách a ovládol chod celej domácnosti. Vzájomné puto bolo také silné, že vydržalo aj mužovu závislosť od alkoholu, z ktorej sa musel liečiť. A kým Duková  v roku 1993 nezomrela, stál jej po boku ako najdôveryhodnejší radca, najdrahší priateľ a dokonca sa stal dedičom niekoľkomiliónového majetku.


Ragtime (dráma, USA, 1981)
Dvojka, Piatok, 23:05

Miloš Forman vo svojej adaptácii svetoznámeho románu E. L. Doctorowa zachytáva atmosféru New Yorku začiatkom 20. storočia. Mladý talentovaný klavirista Coalhouse Walker Jr. si konečne získal v hudobnej brandži renomé a postavenie. Teraz má dosť peňazí, aby sa oženil so svojou snúbenicou a vybudoval jej a synovi skutočný domov. Coalhouseove plány na budúcnosť však skomplikuje banálny incident. Člena dobrovoľného hasičského zboru podráždi, že ??nejaký neger" môže vlastniť novú fordku Model T - auto, po akom túži každý muž. Zlosť si vybije škaredou provokáciou a mladý hudobník odmieta nechať túto urážku bez odplaty...

Goldina pomsta (dokumentárny, Taliansko, 2006)
Dvojka, Sobota, 14:25

Olympijské hry v Mníchove v roku 1972. Teroristi vniknú do Olympijskej dediny a zabijú 11 členov izraelského olympijského družstva. Izraelskí tajní agenti  zorganizujú misiu pomsty s cieľom terorizovať teroristov. Výber zbraní –  bomby a revolver Beretta, značka Mossadu. Začiatkom 70. rokov je hlavným cieľom Mossadu extrémistická palestínska teroristická skupina známa ako Čierny september. Organizuje násilné akcie, ktoré majú pritiahnuť pozornosť sveta na prípad Palestíny. Keď zaútočia na izraelské olympijské mužstvo a v priebehu vyjednávania 11 jeho členov zabijú, Golda Meirová nariadi odplatu. Dokument prináša príbeh izraelskej pomsty.


Eden a potom (mysteriózny, Franc./Československo, 1970)
Dvojka, Nedeľa, 20:00

V kaviarni Eden sa stretáva skupinka univerzitných študentov, oddáva sa tu improvizovaným výstupom, skrývajúcim pod ironickým obalom romantické sny na tému násilia a vášne. S príchodom exotického cudzinca Duchemina sa rozvíja dobrodružstvo, v ktorom sa pátrajúca dievčina dostáva na tuniský ostrov Džerba, kde stretáva priateľa Duchemina a kaviarenského čašníka Franca, ktorým prisúdi roly lupičov, postupne umierajúcich pri snahe získať obraz. Originálny film s mysterióznym nádychom je dielom jedného zo zakladateľov nového románu, francúzskeho spisovateľa  a režiséra Alaina Robbe-Grilleta.  


.tip .týždňa

Zlatá šedesátá –  Jakubisko/Kristove roky (dráma, Československo)
ČT2, Sobota, 20:00

Neskrotné výtvarné nadanie ho priviedlo z východoslovenského Kojšova až na výslnie európskej kinematografie. Divoký experimentátor magickej optiky si svojimi filmami rýchlo vyslúžil prezývku ??slovenský Felllini". Ani jemu sa však nevyhla pomsta normalizátorov. Jeho celovečerný debut Kristove roky je tragikomickou výpoveďou o pocitoch a životných vyhliadkach maliara Juraja, slovenského maliara žijúceho v Prahe. Po svojej tridsiatke si uvedomí, ako bezcieľne žil, ako sa vyhýbal všetkým záväzkom a povinnostiam. A tak si postupne začne objasňovať rebríček hodnôt a pokúsi sa žiť lepšie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite