Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kresťania proti rasizmu

.juraj Jordán Dovala .časopis .náboženstvo

Česko v poslednom čase zažíva nárast neonacistických pochodov, pri ktorých nejde len o kvázi neškodnú manifestáciu frustrácie ultrapravičiarov.

Transparenty „Dělnické strany“ a „Národního odporu“, ktoré na zhromaždeniach dominujú, akoby z oka vypadli Hitlerovej NSDAP. Pochody majú cielenú rasistickú – nielen vlasteneckú, ako s obľubou argumentujú zástancovia – agendu a podporujú nárast agresivity. Most, Litvínov (sídlisko Janov, obdoba košického sídliska Luník IX), Plzeň, Ústí nad Labem, Brno, Praha, Přerov... v českých a moravských mestách pochodujú „těžké boty“ a rozliehajú sa fašizoidné pokriky. V apríli potom prichádza vo Vítkove na severnej Morave k brutálnemu útoku na usadlosť patriacu Rómom. Do domu, v ktorom spí rodina, niekto vhadzuje zapálenú fľašu s horľavinou. Bilancia je krutá, v nemocnici skončili popálení rodičia a ich ani nie dvojročná dcérka dodnes bojuje o život. Ťažké popáleniny má až na osemdesiatich percentách tela. Všetko nasvedčuje tomu, že šlo o rasistický útok najhrubšieho zrna a to, čo si šokované Maďarsko naplno odžíva už niekoľko mesiacov, sa šíri aj do susedných krajín.

.kresťania nemlčia

Na vzniknutú situáciu zareagovali kresťanské cirkvi. Organizujú ekumenické bohoslužby s myšlienkou: Dosť extrémizmu! V mestách po celej Českej republike prebiehajú zhromaždenia, na ktorých vystupujú duchovní jednotlivých cirkví, modlia sa za pokoj a solidaritu s obeťami, podpisujú sa petície a robia sa zbierky na pomoc postihnutej rodine z Vítkova.
Pavel Černý, predseda Ekumenickej rady cirkví ČR, pre Český rozhlas uviedol: „Zdôrazňujem, že si treba uvedomiť, že sme všetci ľudia v Božom stvorení. V tom je úžasný základ, uvedomiť si, že všetky rasy, národy, kmene, sú si rovné. A tak spolu musíme aj konať. Je potrebné, aby tí, čo sa považujú za slušných ľudí v spoločnosti, nemlčali. Každý, kto v týchto veciach mlčí, vytvára priestor pre novodobých diktátorov a manipulátorov. Je potrebné, aby sme sa všetci zasadili a zásadne odmietali rasizmus a antisemitizmus, ktorý v Európe takisto narastá. V týchto veciach zostať bokom znamená dávať priestor zlu.“
Na demonštrácii vo Vítkove, kde k osudnému podpaľačskému incidentu došlo, rómsky aktivista indického pôvodu Kumar Vishwanathan uviedol: „Bol to hrozný čin, ktorý tu, v tomto meste, kde je súžitie Rómov a väčšinovej spoločnosti bezproblémové, nikto nečakal.“
Hlboké znepokojenie nad situáciou vyjadrila aj olomoucká biskupka Cirkvi československej husitskej Jana Šilerová. Modlitbu na zhromaždení začala slovami: „Bola som požiadaná, aby som predniesla modlitbu za popálené dievčatko. Dovoľte, aby som ju venovala všetkým obetiam násilia. Chcela by som sa pomodliť aj za uzdravenie našej spoločnosti, pretože tá je chorá...“ V jej následnom prejave dominovali slová Boží dialóg, rešpekt, úcta a nenásilie.

.česko - Slovensko

Naliehavosť situácie prinútila niektoré cirkvi vyjadriť svoj odmietavý postoj k extrémistickým hnutiam aj v oficiálnych vyhláseniach. Dajú sa ľahko nájsť na internetových stránkach jednotlivých cirkví.
Za Rímskokatolícku cirkev vydal biskup Václav Malý, predseda rady Iustitia et pax Českej biskupskej konferencie, vyhlásenie: „Som znepokojený narastajúcimi agresívnymi prejavmi niektorých politických strán a zoskupení, namierenými proti menšinám v našej vlasti, v poslednom čase predovšetkým proti Rómom. Vyjadrujem solidaritu so všetkými, kto sa pokojnými a zákonnými prostriedkami postavia proti tomuto nebezpečnému trendu a zastanú sa postihnutých. Cirkev nie je ľahostajná a v tomto úsilí stojí na strane všetkých ľudí dobrej vôle.“
Biskup Malý v rozhovoroch pre rôzne médiá uviedol, že kresťan by nemal zostávať k týmto prejavom pasívny. Kriticky sa vyjadril aj k príliš benevolentnej legislatíve, ktorá pochody neonacistov beztrestne umožňuje. Násilné demonštrácie stoja daňových poplatníkov mnoho peňazí, no aj tak sú opätovne povoľované. Aj napriek tomu, že účastníci pochodov nechcú iba vyjadriť svoj názor, ale hlavne podporovať nenávisť a narúšať pokojné spolužitie medzi rôznymi vrstvami obyvateľstva, – tvrdí biskup Malý.
V rovnakom duchu sa vyjadroval aj pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk, ktorý sa pravidelne zúčastňuje pochodov proti antisemitizmu.
Keď si človek pod tieto myšlienky zaradí strih a predstaví si, ako (dnes už emeritný biskup) Sokol ďakuje Mariánovi Kotlebovi – udeľuje mu svoje požehnanie, víta jeho aktivity, ktoré sú otvorene antisemitské (od tých sa však podľa svojho hovorcu dištancuje), ako obklopený symbolmi xenofóbneho slovenského štátu slúži omše za Jozefa Tisa... nutne cíti v žalúdku nevoľnosť. Našťastie, situácia na Slovensku nie je až taká decimujúca: kardinál Ján Chryzostom Korec či spišský biskup František Tondra dokázali po útoku na Hedvigu Malinovú nacionalizmus odsúdiť a označiť ho za protikresťanský. A osoba Sokolovho nástupcu Róberta Bezáka zaručuje, že smer vetra sa výrazne zmení.

.kto je iný?
Rasizmus je rakovina, kde biele bunky požierajú čierne a čierne biele, až nakoniec skolabuje celý organizmus. Alebo: Človek stojí proti človeku, lebo si neuvedomuje, že je z toho istého vajca, len od susednej sliepky. Alebo: Černochovi sa zdá beloch iný. Indiánovi sa zdá iný Číňan. Eskimákovi sa zdá iný Žid. Ale, kto je vlastne ten iný? Alebo: Odkaz pre všetkých antisemitov – neklamte sa, aj vy máte semitský pôvod. Adama stvoril hebrejský Boh, Boh Abraháma, Izáka a Jákoba. Alebo: Nepočúvaj hlasy vodcov. Počúvaj šumenie lesa a spev vtákov.
A takto by sme mohli pokračovať. Je to však zbytočné, kto má uši (myslené vnútorný sluch srdca), ten počuje. Ubližovať inému človeku je to isté ako ubližovať Kristovi v nás. Boli sme všetci stvorení na Boží obraz a tento obraz, pečať Ducha Svätého, si zasluhuje najhlbšiu úctu, nech sme akíkoľvek.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite