Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česko a ´Ndrangheta

.ladislav Bučko .časopis .týždeň vo svete

Titulné strany novín v strednej Európe o tom zatiaľ mlčia, ale skutočnosť je jasná. Obávaná kalábrijská mafia už roztiahla svoje chápadlá aj do Česka.

V noci z 28. na 29. mája 2009 bola úspešne zavŕšená operácia talianskej špeciálnej operatívnej jednotky ROS pod názvom Rilancio. Na základe žiadosti talianskeho Okresného riaditeľstva Antimafia v Ríme skončilo 12 ľudí v putách talianskej a českej polície. Podľa obžaloby sa podieľali na zločineckej organizácii, ktorá dovážala obrovské množstvo falošného tovaru z Číny a Vietnamu do Európskej únie.
Ako bolo zverejnené na tlačovej konferencii 30. mája v Ríme, operácia trvala približne rok a jej centrom bol kalábrijsky prístav Gioia Tauro, o ktorom je všeobecne známe, že ho má pod palcom kalábrijská ´Ndrangheta. Mafia, ktorej ročný obrat je možné bez problémov prirovnať k HDP stredne veľkého európskeho štátu, sa opäť stala terčom vyšetrovaní. No tentoraz sa na telefónnych linkách, ktoré karabinieri odpočúvali, objavila taliančina s cudzím prízvukom. A tak si vyšetrovatelia dopísali do zoznamu sledovaných telefónov a e-mailov aj české, nemecké, vietnamské a čínske.
Mesiace sledovania priviedli karabinierov k prvému úspechu. Len od augusta do októbra 2008 bolo v kalábrijskom prístave zabavených okrem iného 90 000 párov kvalitných napodobenín tenisiek Nike v celkovej hodnote vyše 10 miliónov eur. Tovar s falšovanými značkami bol vyrobený vo Vietname a v Číne, odkiaľ sa vylodil v prístave Gioia Tauro a bol odvezený do skladu na periférii Ríma. Cieľovým miestom bola Praha a tamojší obchodníci. Ste si istí, že tenisky Nike, ktoré vám stoja v predsieni, sú pravé?

.česi, najdôležitejšie ohnivko
V prístave bol tovar odovzdaný špedičnej spoločnosti (aj tú zabavili karabinieri), vďaka kontaktom so zamestnancom colnice sa vyhol kontrole a mohol pokračovať vo svojej ceste. Česká časť kriminálnej organizácie je hodnotená ako najdôležitejší element tohto nezákonného obchodu. Česi totiž zabezpečovali falošné sprievodné dokumenty pre tovar, prostredníctvom firiem založených na tento účel.
Vyšetrovanie v Taliansku vyústilo do žiadosti o medzinárodnú právnu spoluprácu s Českou republikou, kde bolo už pred časom začaté vyšetrovanie voči rovnakým osobám. Vďaka tejto spolupráci sa zistilo, že aj väčšina talianskych podozrivých sa podieľala na ilegálnej medzinárodnej organizácii, ktorej hlavou boli vietnamskí obchodníci, aktívni aj v Poľsku, Maďarsku, Rakúsku a Nemecku. Vietnamci sa zaoberali predajom tovaru s falošnými značkami, dovezeného do prístavu v Hamburgu a Gioia Tauro.
Plukovník ROS Massimiliano Macilenti, kapitán Marco Centola a kapitán Carmine Todriglione hodnotia spoluprácu s českou políciou ako vynikajúcu a uvádzajú, že vďaka nej bolo možné na základe medzinárodného zatykača zadržať štyroch českých občanov ? Radovana Kučeru, Lumíra Minára, Libora Růžičku a Lumíra Grafnetra. Ostatných osem bolo talianskej národnosti, jeden z nich tiež zadržaný na území Čiech.
Organizovaný zločin má veľa podôb a po úspešnom pašovaní odevov by mohlo nasledovať pašovanie zbraní či omamných látok, v ktorom je ´Ndrangheta číslo jeden v Európe. A zákony, ktoré zatiaľ európske štáty voči mafii uplatňujú, by to len napomohli. Je teda dôležité zabrániť každému pôsobeniu zahraničnej mafie na našom území a dúfať, že úspešná spolupráca medzi políciami jednotlivých štátov bude pokračovať.

Autor je publicista.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite