Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Trikrát o justícii
Minulý týždeň médiá priniesli tri zaujímavé informácie z prostredia slovenskej justície. Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť ( SGI ) zverejnil údaje, podľa ktorých si súčasný minister spravodlivosti Štefan Harabin v čase, keď bol predsedom Najvyššieho súdu udelil vysoké odmeny. V roku 2001 to bolo 420-tisíc slovenských korún a v roku 2002 až 685-tisíc korún. Podľa SGI si Harabin odmeny pridelil v čase, keď táto právomoc prechádzala z parlamentu na novozriadenú Súdnu radu. „V rokoch 2001 a 2002 tieto sumy na odmeny desaťnásobne prevyšovali akékoľvek odmeny predtým. My sme skúmali obdobie 1993 až 2006 a táto suma nebola nikdy dosiahnutá – ani predtým, ani potom,“ povedala Katarína Starchoňová z SGI. V roku 2004, keď odmeny určovala Súdna rada, bola šéfovi Najvyššieho súdu priznaná suma 132-tisíc korún. Harabin sa tvári, že všetko je absolútne v poriadku. Médiám odkázal: „Táto téma už dávno bola vyriešená cestou NKÚ, cestou Úradu vlády SR, cestou ministerstva financií, cestou polície, že Harabin je vzor v dodržiavaní zákonov.“
Súdna rada, v ktorej prevažujú Harabinovi prívrženci, nepodporila vládny návrh zákona o Špecializovanom trestnom súde, ktorý by mal nahradiť Špeciálny súd. Podľa jej stanoviska tento návrh neodstraňuje neústavnosti konštatované v komuniké Ústavného súdu k jeho nálezu. Súdnej rade vadí, že Špecializovaný trestný súd nezapadá do rámca slovenského súdneho systému. Problém je aj v tom, že do novej inštitúcie by mali byť včlenení sudcovia doterajšieho Špeciálneho súdu, ktorí boli vybratí aj na základe previerky Národného bezpečnostného úradu. Podľa Súdnej rady je to zásah štátnej moci do nezávislosti súdov. Členom súdnej rady prekáža aj nepomer v odmeňovaní sudcov Špecializovaného trestného súdu a sudcov ostatných súdov.  
K téme Špeciálneho súdu sa minulý týždeň vyjadril aj Ústavný súd. Odmietol kritiku, ktorá nasledovala po vynesení jeho rozhodnutia o protiústavnosti vzniku tejto inštitúcie. „Plénum Ústavného súdu rozhodovalo nezávisle a nestranne podľa ústavného poriadku Slovenskej republiky a bez akejkoľvek formy ovplyvňovania,“ napísali ústavní sudcovia vo svojom stanovisku. Kritici ich rozhodnutia vraj nepoznali celý obsah nálezu súdu a vo svojich hodnoteniach sa unáhlili a zavádzali.
Toľko tri nejasné správy zo sveta slovenskej justície. Alebo možno až príliš jasné...
.jm

Výzva

Prezident Gašparovič, premiér Fico a šéf parlamentu Paška vyzvali počas volebného moratória obyvateľov Slovenska, aby sa zúčastnili volieb do Európskeho parlamentu. Na výzvu hneď reagovala SDKÚ. Podpredseda parlamentu Milan Hort Ficovi vytkol, že porušil etiku. Premiér bol podľa neho aktívnym účastníkom predvolebnej kampane a jeho tvár sa „usmievala“ zo stoviek bilbordov.
.jm

Aj slovenské obete

V lietadle spoločnosti Air France, ktoré havarovalo nad Atlantikom, boli aj traja občania Slovenskej republiky – dvaja muži z obce Kozárovce a mladý muž z Ipeľských Uľan. Rodina bývalého starostu Kozároviec Daniela Benčaťa sa zúčastnila aj na ekumenickej omši pre pozostalých v parížskom Notre-Dame. Zatiaľ nebolo jasné, či spoločnosť Air France vyplatí pozostalým aj odškodné.
.eč, SITA

Kauza Hedviga

Prokuratúra by v priebehu mesiaca mala dostať lekárske posudky, ktoré sa týkajú napadnutia Hedvigy Malinovej. Pre Pravdu to potvrdil dekan Lekárskej fakulty UK Peter Labaš. Viac zatiaľ neprezradil. Momentálne stojí vyšetrovanie prípadu práve na chýbajúcich posudkoch, ktoré prokuratúra dala vypracovať ešte v lete minulého roka. Žeby sa chýlilo ku konečnému verdiktu?
.eč

Bugárova strana

SMK má problém. Vnútrostranícki kritici na čele s bývalým lídrom strany Bélom Bugárom plánujú založiť novú stranu. Bugár informácie nepotvrdil. Podpredseda SMK László Szigeti obviňuje bývalého spolustraníka Zsolta Simona, že do novej strany už láka ľudí. Navyše sa ozval predseda SNS Ján Slota, ktorý povedal, že chce zakázať SMK, ktorej pripisuje kolaboráciu s maďarským Fideszom.
.tg

Rozliate mlieko

Asi tisíc prvovýrobcov mlieka z celého Slovenska zablokovalo najväčšiu slovenskú mliekareň Rajo. Protestovali tak proti údajne neférovým praktikám spracovateľa a druhým najnižším cenám mlieka v Európskej únii. Prvovýrobcovia vyrátali, že na jednej dojnici prerábajú ročne 900 eur, od ministerstva žiadajú vykryť stratu aspoň z tretiny. Na protest pred Rajom vyliali
2 000 litrov mlieka.
.tg

Stop postrekom

Ministerstvo životného prostredia zastavilo chemické postreky v národných parkoch a chránených oblastiach. Lesy SR tak musia s lykožrútom bojovať inak. Štátny podnik ešte nedávno ubezpečoval, že postreky sú legálne. Lesníci tvrdili, že používajú na boj proti lykožrútom rovnakú látku, akou poľnohospodári striekajú obilniny. Rozhodnutie ministerstva ocenili ochranári, ktorí tvrdia, že už minulý rok ukázal, že postreky proti lykožrútovi neboli účinné.  
.tg
Tváre
Dominika Cibulková
Slovenská tenistka dosiahla na turnaji Roland Garros v Paríži životný úspech. Prvýkrát sa jej podarilo dostať do semifinále grandslamového turnaja. Po víťazstve nad Mariou Šarapovovou vo štvrťfinále Cibulková v semifinále nestačila na Dinaru Safinovú.  

Róbert Bezák

Bol vysvätený za trnavského arcibiskupa. V rozhovore pre SITA sa jasne odlíšil od svojho predchodcu Jána Sokola, ktorý obhajoval slovenský štát. Bezák si myslí, že Tiso mohol abdikovať po tom, čo odišiel zo Slovenska prvý transport Židov.

Robert Fico

Kráľ preferencií sa nám už nebude prihovárať len z rádia a z televíznej obrazovky, ale aj zo svojho blogu. Dúfajme, že sa to vždy neskončí tak ako minulý týždeň, keď na jeho stránku hackeri umiestnili odkaz, kde môžete premiéra aspoň virtuálne fackovať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite