Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo nejsť na Wilsonic

.časopis .hudba

Na budúci víkend bude na novej mestskej pláži v areáli Incheby deviaty ročník festivalu Wilsonic. Namiesto tradičnej pozvánky uvedieme 5 dôvodov, prečo na tento festival nejsť.

1. Neuvidíte megastars
Na Wilsonicu ani tento rok nevystúpi Coldplay, U2 ani Depeche Mode. Ak si túžite zaspievať s tisíckami spolupriaznivcov rádiové hity, tak toto nie je festival pre vás. Tu uvidíte iba živé vystúpenie kompletnej Jazzanovy, ktorá hrá v životnej forme, do tanca aj na počúvanie zahrajú svieži kanadskí Junior Boys, ak nebude mať problémy s hlasivkami (ako minulý rok), tak si s Nôze All Stars Bandom zaspieva sympatická Dani Siciliano. Okrem nich vystúpia desiatky ďalších nehviezdnych, no o to zaujímavejších muzikantov, dídžejov, raperov a hudobných producentov.
2. Neuvidíte špičku slovenského popu
Namiesto toho vystúpia napríklad Nové mapy, Uniques, Lavagance, Noisecut, The Autumnist, Isobutane, Foolk či Karaoke Tundra. Alebo elektronické experimenty milujúci tínedžeri s umeleckými menami Pjoni a Ink Midget, donedávna tvoriaci veselé duo Tukan. Budú tu teda slovenskí muzikanti, ktorí majú radi zvuky, beaty, melódie, elektroniku a (podaktorí) aj gitary. Muzikanti, ktorí radšej hrajú ako oslňujú smotánkové celebrity a napĺňajú bulvárne médiá.
3. Máte radšej istotu ako objavovanie
Staré známe tváre, osvedčené a všeobecne známe kapely organizátori Wilsonicu príliš neobľubujú. Robia pravý opak: vyhľadávajú zaujímavosti zo Slovenska, z blízkeho zahraničia a zo šíreho sveta. Napríklad londýnske trio Akira, ktoré poslucháčov rýchlosťou svetla transportuje z diskotéky na folkový koncert, do rockovej garáže a naspäť. Alebo elektronik Daj Ray z Connecticutu, ktorého vraj ovplyvnili Bonobo, Miles Davis a Maurice Ravel. Alebo Luke Rowell z Nového Zélandu, ktorý hrá – prepytujem – pop. O aký pop ide, si možno predstaviť z Lukovho umeleckého mena: Disasteradio. Ani z Islandu nepríde Sigur Rós, ale mladučká kapela, ktorú Jónsi objavil v jednej z reykjavických kaviarní a pozval na spoločné turné: For A Minor Reflection. Browsovať zoznamom účinkujúcich na tohtoročnom Wilsonicu a púšťať si hudobné ukážky, to je ako pozerať si obrázky zo vzrušujúceho, exotického výletu (ktorý ešte len príde). Ak však máte radšej organizovanú turistiku, urobíte lepšie, ak zostanete doma.
4. Máte radi kempy a suché záchody
Tak v tomto prípade by ste mali Wilsonic čo najskôr pustiť z hlavy. Je to totiž mestský festival, ktorý sa koná na novej a údajne veľmi peknej mestskej pláži v areáli výstaviska Incheba. „Mestský“ znamená, že je v centre mesta, a tak bývať budete buď doma, alebo na internáte či v hoteli. Pláž v Inchebe znamená, že pôjde o pokus spojiť open air s kvalitným zázemím (reprezentovaným napríklad aj normálnymi záchodmi). Či sa to podarí, nie je isté. Skeptici sa môžu ísť do Incheby kuknúť vo štvrtok večer, keď v rámci Wilsonic Showcases vystúpi niekoľko zaujímavých slovenských a maďarských kapiel a hlavne – vstup je vo štvrtok zadarmo. Ak sa vám tam nebude páčiť alebo zatúžite po festivalových stanových táboroch so svojskou atmosférou (a svojským ozónom), v piatok a v sobotu už na Wilsonic nemusíte chodiť.  
5. Chcete ísť na najlepší festival
Kvalitu festivalov možno hodnotiť všelijako. Niekto má rád PUNK Island, iný Východnú. Anglickí hudobní fajnšmekri z časopisu Resident Advisor považujú za najlepší júnový festival v Európe Sonar, ktorý bude 18. – 20. júna v Barcelone. Ak dáte na ich názor a chcete len to naj, tak si rýchlo zabezpečte letenku do Barcelony. Ak sa uspokojíte s druhým najlepším európskym festivalom podľa Resident Advisor, tak choďte ne Wilsonic. A vedzte, že Glastonbury v tomto rebríčku skončilo na peknom piatom mieste.

Nakoniec a s plnou vážnosťou: Wilsonic je vďaka vkusu a otvoreným mysliam svojich organizátorov príjemným festivalom, ktorý návštevníkov už deviatykrát zahrnie obrovským množstvom novej a zaujímavej muziky. A to je hlavný dôvod, prečo na tento festival ísť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite