Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Obama v Káhire
Barrack Hussein Obama navštívil Blízky východ a v dlho očakávanej reči sa na pôde káhirskej univerzity prihovoril k moslimskému svetu. A mal úspech. V prejave, ktorý by vyšiel na 20 strán tohto časopisu, dvakrát s úctou citoval „svätý Korán“, začal pozdravom „salam alejkum“, s uznaním hovoril o islame ako o náboženstve mieru, o islamskej tradícii tolerancie, moslimskom zlatom veku vedy a pokroku a 42-krát bol odmenený aplauzom.
Obecenstvo najviac ocenilo jeho osobný príbeh a vyhlásenie, že islam je súčasťou amerického príbehu. Americký prezident pokladá za jednu zo svojich úloh „boj proti negatívnym stereotypom o islame“. Aplauz sprevádzal aj jeho kritiku Izraela a podporu vzniku samostatného palestínskeho štátu. Obama síce hovoril aj o holokauste a pevnom pute medzi USA a Izraelom, ale obecenstvo najviac tlieskalo kritike izraelskej politiky. Podobná situácia nastala, keď sa venoval útokom na World Trade Center a vojnám v Afganistane a Iraku. Auditórium so záujmom počúvalo, ale zatlieskalo, až keď hovoril o odchode amerických vojsk z Iraku a zrušení väznice v Guantanáme. Obamov slovník v tejto časti bol vôbec zaujímavý. Dištancoval sa od politiky Georgea Busha, odmietol „vyvážanie demokracie“ a ani raz nepoužil spojenie vojna proti terorizmu. Namiesto teroru hovoril o násilnom extrémizme.
Okrem demokracie však Obama otvoril aj dve ďalšie problémové otázky: náboženskú slobodu a práva žien. Rozsahom krátke časti prejavu, v ktorých sa prihovoril za práva kresťanov v Libanone a Egypte a otázku ženských práv spojil s pokrokom a vyšším blahobytom, nevyzneli voči islamu veľmi kriticky. V časti o náboženskej slobode vyzdvihol správanie sa moslimov v Andalúzii v období španielskej inkvizície a pri ženských právach kritizoval aj západné krajiny za obmedzovanie nosenia šatky, ktorá zakrýva ženskú tvár.
Ako teda hodnotiť Obamov „moslimský“ prejav? Týždenník Economist napísal, že Obamovou hlavnou prednosťou bolo, že nie je George Bush. A to využil. Prihovoriť sa, zaujať a vyvolať nádej americký prezident vie. Otázkou je, čo bude nasledovať. V prejave o tom veľa konkrétneho nepovedal. Ak sa raz má káhirský prejav považovať  za historický, po slovách musia prísť aj činy.
Kým administratíva prezidenta Busha považovala za hlavný problém terorizmus podporovaný moslimskými štátmi na Blízkom východe a budúci mier v regióne odvodzovala od zmeny geopolitiky a šírenia demokracie, Obama na to ide naopak. Prvoradý je preňho mier v Palestíne a od neho odvodzuje širšiu stabilitu v celom regióne. Na rozdiel od Busha nad demokraciu povyšuje garantované práva, či už náboženskú slobodu, alebo práva žien. A to je zaujímavý obrat, najmä ak dôjde od slov k činom.
.jd

Zase bez plynu?

Oživujú sa obavy z plynovej krízy. Vladimír Putin oznámil, že koncom júna alebo začiatkom júla by mohol Gazprom zastaviť dodávky plynu do Európy. Neurobil by to vraj, ak by Ukrajina zaplatila za plyn, ktorý odoberá do svojich podzemných zásobníkov. Európska komisia chce vyslať pozorovateľov, ktorí by spor medzi Moskvou a Kyjevom osvetlili zistením nových faktov.
.mg

Traja mŕtvi Slováci

Pri zrútení lietadla spoločnosti Air France nad Atlantikom počas letu z Brazílie do Francúzska zahynuli aj traja Slováci. Celkovo jednu z najtragickejších nehôd v posledných rokoch neprežilo 228 cestujúcich. Dôvod zrútenia lietadla nebol v čase uzávierky známy, predpokladá sa, že bolo spôsobené tropickou búrkou. Po zvyškoch lietadla sa pátra.
.jd

20 rokov po

Komunistická Čína nenechala nič na náhodu. Oficiálne sa tvári, že na masaker na Námestí nebeského pokoja v centre Pekingu sa zabudlo a nik si ho nepripomína, represívne zložky však boli v pohotovosti, námestie bolo uzavreté, dvaja disidenti mali zakázaný vstup do krajiny a cenzúra bola pritvrdená aj na internete. Spomienkové pochody sa uskutočnili len v Hongkongu.
.jd

Demolition man

„Všetci, ktorí odrádzajú od volieb, odrádzajú od Európy,“ povedal francúzsky minister zahraničia Bernard Kouchner na adresu českého prezidenta Václava Klausa. „Je to snaha o demoláciu,“ dodal Kouchner. Čím sa Klaus previnil? Pri prezentácii svojej knihy podotkol, že je zbytočné robiť európske voľby a že by stačilo, keby do europarlamentu delegovali svojich zástupcov národné parlamenty.
.tg

Pokazená kampaň

Českým komunistom prekáža dokument o Milade Horákovej, ktorý vysiela Česká televízia. Ich šéf Vojtěch Filip žiadal stiahnutie seriálu z obrazoviek, pretože vraj dokument o najväčšom vykonštruovanom procese v 50. rokoch kazí predvolebnú kampaň komunistov do Európskeho parlamentu. Poburujúce? Ale čo vlastne čakáme od strany, ktorá sa nedokáže priznať k svojej minulosti a ktorá si dvadsať rokov nie je schopná ani zmeniť meno?
.tg



Sajíd Chomejní/
Dňa 3. júna prešlo dvadsať rokov od smrti ajatolláha, ktorý viedol v roku 1979 prevrat známy ako iránska revolúcia a vyhlásil sa za najvyššiu autoritu v Iráne. Chomejního odkaz, kontroverzný a často krvavý, prežíva dodnes.

Geert Wilders/
Prvé prekvapenie eurovolieb prišlo z liberálneho Holandska: druhou najsilnejšou stranou so ziskom 17 percent je protiislamská Strana pre slobodu. Wilders je autorom filmu Rozvrat, má zakázaný vstup do Británie a navrhuje vylúčiť Rumunsko a Bulharsko z EÚ.

James Purnell/

Britský minister pre prácu a dôchodky rezignoval. Je to už piaty odídenec z ministerského kresla po škandále s preplácaním výdavkov z verejných zdrojov, ale je prvý, ktorý otvorene vyzval na odchod aj premiéra Gordona Browna.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite