Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od Maxa Romea po Operu SND

.vladimír Potančok .časopis .hudba

Vo štvrtom diele pohodovej abecedy si posvietime na niektorých interpretov, ktorí budú účinkovať na festivale Bažant Pohoda a ich mená sa začínajú na písmená M, N a O.

Začneme od najstaršieho – Max Romeo, vlastným menom Maxwell Livingstone Smith, je svieži šesťdesiatnik so šedivými dredmi, ktorý sa narodil dva roky po Bobovi Marleym. Spolupracoval s Lee Scratch Perrym i so skupinou The Upsetters, a po desaťročiach na scéne nemusí nikoho presviedčať o tom, že reggae je jeho životný štýl. Mnohí ho poznajú a možno o tom ani nevedia – hlavne vďaka samplom z jeho pesničiek, z ktorých sa najviac preslávil refrén zo skladby Out of Space od Prodigy, pôvodne kúsok z Romeovho hitu I Chase the Devil.
Aj Mikoláš Chadima je skúsený muzikant. Jeho MCH Band existuje už viac ako 25 rokov a pritom to nebola Chadimova prvá kapela (ešte predtým hral v  kapelách ako Elektrobus, Extempore či Kilhets). Jedna z kľúčových postáv českého hudobného undergroundu, saxofonista, chartista a anarchista vystúpi na pódiu Garnier Magic Mirrors. Zvukovú anarchiu sľubuje aj kanadské duo MSTRKRFT – páni majstri sľubujú, že zapoja všetky generátory a transformátory, len aby vás prinútili hýbať sa v rytme ich surového drevopíličského zvuku. Pred Patti Smith bude na hlavnom pódiu „predskakovať“ Richard Muller, ktorý zaspieva na Pohode druhýkrát ? tentoraz si nachystal svoje najväčšie hity.
Po vlaňajšom úspechu Erica Truffaza sa na Pohodu chystá ďalší významný džezový trubkár. Nórsky muzikant Nils Petter Molvaer začínal kvalitným kopírovaním Milesa Davisa, no postupne si vypracoval vlastný štýl, do ktorého sa nebojí zakomponovať napríklad aj elektronické zvuky. Tohtoročný Molvaerov album je už nielen elektronický, ale aj temno progrockový, za čo môžu do veľkej miery aj jeho spoluhráči, bubeník Audun Kleive a gitarista Eivind Aarset.
Iný prístup k elektronike volí džezmen na voľnej nohe – saxofonista Filip Noha. Muž, ktorý sa kedysi pokúšal z Prahy emigrovať do USA spolu s Lacom Deczim, zostal v Nemecku, lebo nedostal americké víza. Nemeckej klubovej scéne to výrazne pomohlo. Noha s klávesistom Jochenom Eickenbergom vytvorili medzinárodný štýl Noise of Human Art, smelo miešajúci elektroniku s etnickou hudbou a džezom. V koncertnej zostave je aj americký MC Chevy a charizmatická španielska speváčka Minerva Diaz Perez. Trochu iný noise robí slovenský Noisecut, víťaz poslucháčskej súťaže Radiohead Rádia_FM o najlepší album roku 2008. Budú pri vás tak bliiizko, preto si ich nenechajte ujsť!
Milovníkov neortodoxnej world-music poteší nielen N.O.H.A., ale aj ďalšie tri kapely z tejto časti abecedy. Ústa do O vám vytvaruje britská banda Oi Va Voi, ktorá mieša klezmer s elektronikou. Hoci s nimi už nehrá ich „vynálezca“ Lemez Lovas, určite to bude skvelá zábava. Ojos De Brujo sú z Barcelony a robia naozaj výbušnú zmes flamenca a hip-hopu. Veteráni zo senegalského Orchestra Baobab sú zhruba rovesníci Maxa Romea, no na ich výkone to vôbec nepoznať – už celé desaťročia úspešne šíria po svete hybrid africkej a kubánskej hudby a ich radosť z hrania je nákazlivá.
Dva roky po sebe sa Pohode úspešne predstavuje aj klasická „vážna“ hudba. Tohto roku na hlavnom pódiu vystúpia sólisti Opery SND v Bratislave s hosťujúcim Hungarian Symphony Orchestra. Súčasťou tohto koncertu s jasným posolstvom bude vraj aj Straussov valčík Na krásnom modrom Dunaji. Tak nech sa vám dobre tancuje!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite