Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.tomáš Prištiak .časopis .týždeň vo svete

Česká križovatka
Hoci sa to nemusí zdať, najvážnejšou témou minulého týždňa v českej politike zďaleka neboli vajíčka hádzané na mítingoch českých sociálnych demokratov smerom na ich predsedu Jiřího Paroubka. Rovnako, ako tým nebolo pohoršenie českého prezidenta, silené obavy z nástupu fašizmu či prítomnosť Marťanov na mítingoch Paroubkovej strany. O strategicky dôležitejších otázkach a bez preháňania budúcnosti českej politiky sa rozhoduje inde. Dokonca mimo veľkých strán.
Dôležitejší ako pomer medzi volebným ziskom ČSSD a ODS totiž môže byť osud malých strán, konkrétne to, kto z nich sa do parlamentu vôbec dostane. Ak by sa totiž do českej snemovne v predčasných voľbách nedostali zelení či kresťanskí demokrati, znamenalo by to hneď dve závažné správy. Tou prvou by bola faktická nemožnosť vytvoriť pravicovú vládu a tou druhou vysoká pravdepodobnosť ľavicovej vlády s komunistami. Či už s ich podporou z parlamentu alebo priamou účasťou vo vláde. Preto je v Českej republike najdôležitejšou otázkou týchto mesiacov budúcnosť malých strán, osobitne KDU-ČSL.
Cez víkend, po uzávierke .týždňa, sa konal stranícky snem českých kresťanských demokratov a podľa všeobecných očakávaní sa mal novým predsedom strany stať umiernený Cyril Svoboda. Muž, ktorý svojím politickým založením pripomína tak trochu „bratranca“ slovenského Jána Figeľa. Od budúceho predsedu KDH sa síce v mnohom líši, očakávania s ním spojené sú však až príliš podobné. Podľa dosluhujúceho predsedu Jiřího Čunka, ktorý nemá reálnu šancu na zvolenie, je KDU-ČSL v najväčšej kríze za uplynulých dvadsať rokov. Zo strany odchádza „ministerské krídlo“ Miroslava Kalouska, ktorý spolu s Vlastou Parkanovou, Pavlom Severom a združením nezávislých starostov pripravujú novú stranu s pracovným a nepolitickým názvom TOP 09. Vážnejšou správou než strata „ministrov“ je však postupná strata identity českých kresťanských demokratov. Predstava prvorepublikovej „klidnej síly“ a časy Josefa Luxa patria minulosti a ak niečo KDU chýba, je to autentický kresťansko-demokratický program, ktorý by túto stranu odlíšil od liberálnej pravice na jednej a socialistickej ľavice na druhej strane. KDU je navyše podobne ako KDH vo veľkej personálnej kríze a namiesto problémov krajiny rieši výlučne problémy svoje. To, či miesto KDU na mape českej politiky zachráni práve nový predseda, ukáže už blízka budúcnosť.  
.jd

Obama Palestínčanom

Barack Obama dôrazne žiada Izrael, aby nepokračoval vo výstavbe židovských osád v Predjordánsku, a zároveň podporuje vznik palestínskeho štátu. Izraelský premiér Netanjahu osady aj napriek oficiálnemu postoju USA plánuje ďalej. Palestínsky prezident Abbás americkú podporu víta a teší sa na ďalšie pritvrdenie voči novej izraelskej vláde.
.mg

Na Paroubky!

Paroubkovci majú ťažké obdobie. On je terčom vajíčkových útokov, ona zase reflexovského humoru. Kým hádzanie vajíčkami organizátori odvolali, pretože čo je veľa, to je veľa, Reflex sa za komiks, v ktorom vystupuje paroubkovský pár, ospravedlniť odmieta. Pravidlá zobrazovania tela, ktoré oddeľujú porno od neporna, má naštudované, takže sa cíti istý v kramflekoch.
.mg

Vakcína

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v Spojených štátoch poskytlo niekoľkým súkromným výrobcom farmaceutík vzorky nového chrípkového vírusu A(H1N1) na účely vývoja vakcíny. Na ňu sa však verejnosť môže tešiť až v októbri – s nádejou, že to nedopadne ako pri očkovaní v 70. rokoch v USA, keď vakcína proti swine flu urobila viac škody ako osohu.
.mg

Polícia v akcii

V Gruzínsku to vrie: polícia po prvýkrát za dva mesiace použila násilie proti opozičným demonštrantom, ktorí žiadajú odstúpenie prezidenta Saakašviliho. Dôvodom sú jeho autoritárske metódy vládnutia a vojna s Ruskom. Po zásahu je zranených päť policajtov a sedem demonštrantov. Vývoj v krajine potvrdzuje, že Gruzínsko nebolo na členstvo v NATO pripravené.
.jd

Sarkyho základňa

Nicolas Sarkozy posilňuje medzinárodné postavenie Francúzska. Po návrate do NATO otvoril prvú základňu francúzskej armády na Blízkom východe. Nachádza sa na území Spojených arabských emirátov a bude na nej pôsobiť 500 mužov vzdušných, námorných a pozemných síl. Francúzska prítomnosť v blízkosti Iraku, Iránu a Somálska môže mať priaznivý dopad na medzinárodnú bezpečnosť. Najmä ak bude Paríž spolupracovať s Washingtonom.
.jd


Sonia Sotomayor

Barack Obama si už vybral nominantku na uvoľnený post sudkyne Najvyššieho súdu a je ňou Sonia Sotomayor, ktorá má povesť skúsenej právničky, ktorá sa však často dáva strhnúť agendou pozitívnej diskriminácie aj navzdory duchu práva.

Nicolas Sarkozy

Turecko naďalej rozdeľuje Európu. Naposledy to potvrdil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý kvôli nesúhlasu s členstvom Ankary v EÚ zrušil plánovanú návštevu Švédska, ktoré sa ujíma predsedníctva EÚ a turecké ambície otvorene podporuje.

Silvio Berlusconi

Taliansky premiér nemá problém len s vlastným manželstvom, ale aj s českým premiérom Janom Fischerom. Kritizoval ho totiž za slabú autoritu, ktorá oslabuje EÚ. „Komu môže zavolať Obama, aby zistil, čo sa deje?“ posťažoval sa taliansky premiér. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite