Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.tomáš Prištiak .časopis .týždeň doma

Skládka odložená
Najvyšší súd zrušil povolenie pezinskej skládky odpadov. „Najvyšší súd rozsudok Krajského súdu spolu s rozhodnutím Slovenskej inšpekcie životného prostredia ruší a vec vracia na ďalšie konanie,“ oznámil predseda senátu Miroslav Gavalec. Vzápätí sa ozval v pojednávacej sále potlesk Pezinčanov. Hovorili o veľkom víťazstve. Keby im Najvyšší súd nevyhovel, zavážaniu skládky tisíckami ton odpadov by už nič nestálo v ceste.
Súdne spory v tejto kauze sa začali žalobou Pezinčanov, ktorú adresovali na bratislavský Krajský súd po tom, ako Slovenská inšpekcia životného prostredia vydala vlani v auguste integrované povolenie na výstavbu a zároveň na prevádzkovanie skládky odpadov. Keď krajský súd zamietol žalobu občanov aj mesta Pezinok, obrátili sa všetci s odvolaním na Najvyšší súd SR. Ten v apríli 2009 vydal predbežné opatrenie a dočasne zastavil prevádzkovanie skládky odpadov, kým nerozhodne o veci samej, teda o zákonnosti jej povolenia.
Súd kauzu spornej skládky, ktorá leží len 400 metrov od centra mesta, vrátil v čase o rok a pol späť. Vtedy pre ňu vydal stavebné povolenie prvostupňový orgán ? Inšpektorát životného prostredia v Bratislave. Ten sa bude teraz povoľovaním skládky musieť zaoberať znova. S tým rozdielom, že už bude musieť brať verejnosť vážnejšie. Najvyšší súd rozhodnutie inšpektorátu zrušil preto, že mestu i aktivistom, ktorí sa prihlásili do konania, odmietol poskytnúť niektoré podklady, konkrétne územné rozhodnutie pre skládku. Pezinčania tak nemali na základe čoho vzniesť námietky. Územné rozhodnutie odmietol Pezinčanom sprístupniť riaditeľ inšpektorátu Miroslav Held. Argumentoval, že žiadateľ o povolenie skládky Ján Man starší, ktorého syn, ako šéf krajského stavebného úradu nominovaný Smerom, vydal územné rozhodnutie na skládku, ho považuje za obchodné tajomstvo.
Manovci na súd neprišli, ich právnik povedal, že rozsudok rešpektujú a bližšie sa vyjadria až po jeho doručení. Inšpektorát i Manovci musia teraz riešiť aj ďalší problém – čo s odpadom, ktorý už na skládku naviezli. Primátor Pezinka Oliver Solga k rozhodnutiu Najvyššieho súdu poznamenal, že je to „po dlhom čase dobrá správa pre Pezinčanov i pre Slovensko, najmä pre samosprávy. Dnes sa jednoznačne potvrdilo, že rôzne záujmové skupiny, developeri, úrady ani politici nemôžu len tak ignorovať územné plány či všeobecno¬záväzné nariadenia, ktoré vydáva samospráva. Je to významný deň v dejinách mesta.“
.tg .sita

Vybielené

Opozíciou zorganizovaný poslanecký prieskum na ministerstve životného prostredia prebehol podľa očakávania. Poslanci hodinu čakali, kým ministerskí úradníci hľadali dokumenty, ktoré by mali dať odpovede na 17 otázok opozície a minister životného prostredia Viliam Turský im ukázal vybielenú zmluvu. Kedy si tieto spôsoby všimne premiér, nie je jasné. Možno až keď bude vybielené všetko.
.tg

Za zachovanie súdu

Opozícia zorganizovala demonštráciu na podporu Špeciálneho súdu, ktorého existencia je po rozhodnutí Ústavného súdu ohrozená. V Bratislave protestovali tri stovky ľudí, v Košiciach asi dvesto ľudí. Za špecializovaný trestný súd v Pezinku – kde by sa už od sudcov nevyžadovali previerky od NBÚ – sa na vláde zasadil aj premiér Robert Fico.
.eč

Nedohodli sa

Odčlenení poslanci z klubu SMK na čele s Bélom Bugárom už nebudú pokračovať v rokovaniach s vedením SMK. „Vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad tým, že predseda SMK naďalej klame. Iné hovorí na rokovaniach a iné smerom k verejnosti a  k médiám," vyhlásili. Kým však prebieha kampaň k eurovoľbám, nebudú sa už o veci vyjadrovať. Podpredseda Duray však vyhlásil, že podľa jeho dojmu sa odídenci ani nechceli dohodnúť.
.eč

Dzurindu či Slotu?

Zdá sa, že Smer začína testovať svojich nových koaličných partnerov. Minister kultúry Marek Maďarič sa prekvapivo vyjadril, že by po voľbách rokoval s každým a nekládol by si žiadne personálne otázky. Teda zrejme by nekopíroval svojho šéfa, pre ktorého je Dzurinda (aj Mikloš) nepriateľ, s ktorým si za stôl nesadne. Maďarič zdôraznil, že je to jeho osobný názor, ale je to človek s príliš silnou straníckou pozíciou, aby len tak rozprával svoje osobné predstavy.
.eč

Protikandidátka

Minister spravodlivosti  Štefan Harabin bude mať v súboji o kreslo šéfa Najvyššieho súdu protikandidátku. Tridsať sudcov Najvyššieho súdu navrhlo na tento post svoju kolegyňu sudkyňu Evu Babiakovú. Za Harabina sa postavilo dvadsaťpäť sudcovských rád pri okresných a krajských súdoch. Najiniciatívnejší v tomto smere boli sudcovia zo Spišskej Novej Vsi. O   novom šéfovi Najvyššieho súdu bude Súdna rada  hlasovať 22. júna.
.jm

Peter Pekarík

Bývalý futbalista MŠK Žilina sa stal prvým Slovákom, ktorý vyhral nemeckú Bundesligu. Pekarík cez zimnú prestávku prestúpil zo Žiliny do Vfl Wolfsburg, kde sa stal účasťou základnej zostavy. Wolfsburg titul definitívne potvrdil víťazstvom nad Werderom Brémy 5:1.

Alojz Hlina

Zvláštnou občianskou iniciatívou sa zviditeľnil podnikateľ Alojz Hlina. Pod heslom Koniec primitivizmu v politike zvesil zo sídla SNS jej vlajku. Vlajku je ochotný vrátiť len vtedy, keď SNS vymení predsedu. Vtipný chlapík a nepovedal svoje posledné slovo!

Milan Rastislav Štefánik

Podľa výskumu, ktorý si objednalo ministerstvo obrany, dospelá populácia v SR považuje za najvýznamnejšiu vojenskú osobnosť histórie Slovenska práve tohto muža. Za ním nasleduje Ludvík Svobota a potom generál Rudolf Viest.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite