Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hádzanársky fanatik

.časopis .šport

Koncom mája obhájil Tatran Prešov suverénnym spôsobom titul majstra Slovenska v hádzanej. Trénerom staronového majstra je mimoriadne zaujímavý človek, Slovák s českým občianstvom Rastislav Trtík.

.máte slovenskú národnosť a český pas. Ste viac Slovák alebo Čech?
Som kozmopolita a považujem sa za Čecha a aj za Slováka. Najväčšiu traumu prežívam, keď hrajú moje dve krajiny proti sebe hokej.

.ako na vás zapôsobila prehra Slovenska s Čechmi 0:8?
Bol som z toho smutný... (Ticho.) Ale zároveň som mal radosť. Bolo toho však veľa.

.narodili ste sa v Košiciach. Kedy ste sa rozhodli pre odchod z tohto mesta?
Bolo to pri nástupe na vysokú školu. Mal som pôvodne podanú prihlášku na Katedru telesnej výchovy Prešovskej univerzity. Chcel som však hrať hádzanú a ponuka, ktorá prišla z Ostravy, bola veľmi dobrá. Nastúpil som teda do školy v Ostrave, odpromoval som, urobil som si doktorát a založil som si na Morave aj rodinu.

.teraz je situácia odlišná, Československo už neexistuje. Nie je vám to ľúto?
Pre mňa táto otázka až taká dôležitá nie je. Mňa nezaujíma, či je to Československo, Česko, Slovensko, alebo Európska únia. Je dôležité, či na ulici stretávame hlupákov, alebo múdrych ľudí. To je naozaj dôležité.

.malo sa konať referendum o rozdelení?
Keď sme demokratická krajina, tak sa konať malo...

.krajina sa napokon rozdelila a rozdelili sa aj hádzaná. Bolo pre vás Česko jasná voľba?
Keď vychádzam z reálnych faktov, napríklad z trénerskej metodiky, tú majú Česi oveľa viac prepracovanú. Porovnanie internetových stránok oboch hádzanárskych zväzov hovorí za všetko.

.a v globále? Euro máme zavedené skôr...
Myslím, že Slovensko zavedením eura veľa získalo, no to nie je všetko. Životná úroveň je približne na rovnakej úrovni, ľudia sú podobne zmýšľajúci, takže tieto krajiny sú v celkovom zúčtovaní na tom veľmi podobne

.majú Česi lepších hádzanárov ako Slováci?
Momentálne určite áno, vezmite si napríklad Bundesligu: Filip Jícha hráva v THW Kiel, v najlepšom mužstve na svete. Mená ako Filip, Kubeš, Nocar alebo brankári Štochl a Galia sú vo svetovej hádzanej veľmi uznávané.

.slováci takých nemajú?
Slováci majú Kukučku, ktorý odišiel z Bundesligy do švajčiarskeho Kadetten, čo nie je až taký významný tím. Dano Valo hrá v Melsungene, ktorý je momentálne v spodnej tretine bundesligovej tabuľky a Fero Šulc v Dűsseldorfe, ktorý do prvej Bundesligy práve postúpil.

.ale veď na MS 2009 sme skončili na desiatom mieste, zatiaľ čo Česi sa na ne ani nekvalifikovali. Prečo?
Ide o nešťastný kvalifikačný kľúč. Špička je široká a veľa závisí od žrebu. Teraz na najbližšie ME majú Česi ľahkú kvalifikačnú skupinu a Slováci sa tam nedostanú, pretože majú v skupine Maďarov a Chorvátov.

.čo pre vás znamená hádzaná?
Pre mňa je to určitý spôsob myslenia, určitá filozofia, ktorá výrazne ovplyvňuje môj život. Osvojil som si spôsob života, pri ktorom som trvalo odlúčený od svojej rodiny, čo je jav neštandardný. Hádzanej sa venujem celý svoj život, aj na úkor svojich najbližších. Trápi ma to, no na druhej strane to, čo robím, ma baví.

.čím vás priťahuje práve tento šport?
Asi tým, že odráža základný pohyb človeka. Žiadne iné športové odvetvie neodráža základné ľudské lokomócie: beh, skok a hod. Všetko ostatné je umelo vytvorené. Keď  ste v prvotnopospolnej spoločnosti chceli uloviť mamuta, týmto trom činnostiam ste sa nevyhli. Navyše hra sama osebe je plná emócií, je tam veľa kontaktu a sporných situácií. Preto ju v Nemecku tak milujú.

.ale futbal a hokej sú u nás mainstream.
Hádzaná nie je futbal, kde sa často 90 minút nič nedeje. V priemere každých šesť sekúnd sa v nej niečo odohráva a popularita je vec marketingu. Španielsko, Nemecko alebo Francúzsko potvrdzujú, že aj hádzaná je dobrý produkt na predaj.

.v pomerne mladom veku ste presedlali na trénerstvo. Čo sa musí stať, aby prišla takáto zmena?
Chcel som byť najlepším hádzanárom na svete, to chce predsa každý, no pochopil som politiku, ktorá sa vtedy razila. Kto nešiel do Dukly, zatvoril si dvere do reprezentácie. Na druhej strane, štúdium a trénerstvo ma vždy lákali.

.počas svojej kariéry ste boli aj reprezentačným trénerom Českej republiky a pôsobili ste aj v nemeckej Bundeslige, ktorá sa považuje za najlepšiu ligu na svete. To o niečom hovorí.
Na také niečo potrebujete aj veľkú dávku šťastia a až potom príde čas na to, aby ste ukázali, čo je vo vás. Človek získa sebavedomie a skúsenosti a má kontakt s „najlepším tovarom“. Najlepší hráči, najlepší rozhodcovia, kvalitné zápasy, plné moderné haly...

.momentálne pôsobíte v Prešove, to ste skoro doma.
A každý deň chodím za rodičmi a za bratom. Dvadsaťosemročný deficit sa niekde podpíše.

.vo futbale hrávajú Ligu Majstrov slovenské tímy len veľmi sporadicky, Prešov ju hrá v hádzanej pravidelne. Dá sa povedať, že slovenská hádzaná patrí do európskej špičky?
Pre mňa je klubová špička posledných osem tímov Champions league. Fanúšikovia si však musia uvedomiť, že hrať túto súťaž nie je samozrejmosť.

.na medzinárodnej scéne obsadilo  Slovensko desiate miesto na MS. Čo by sme z toho mali vyťažiť?
Tu nejde o otázku „čo“, ale o konštatovanie, že sa nevyťažilo nič. Namieste by bola otázka „prečo“, no tá by mala smerovať zväzu.

.v hokeji a vo futbale sa spomínajú nesprávni ľudia vo vysokých funkciách. Hádzaná tento problém nemá?
Odpoviem príslovím: Každé stádo má takého pastiera, respektíve pastierov, akých si zaslúži – bez urážky pastierov, stáda a pastviny.

.čo robíme v športe zle?
Nemáme systém a robia v ňom často ľudia, ktorí sledujú len svoj osobný prospech. Úspech je niekde inde.

.ste označovaný za fanatika, zrejme ich teda potrebujete aj okolo seba.
Je dobré, keď vám ľudia rozumejú a ste na rovnakej vlnovej dĺžke, lebo ináč vyzeráte ako blázon. Fanatik je rozporuplné slovo, niekoho urazí, iného povzbudí. Ja odovzdávam maximum, a to očakávam aj od ostatných. Inak to pre mňa nemá zmysel.

.nie je výber ľudí zložitý?
Mojou úlohou je pozitívne ovplyvniť myslenie ľudí okolo mňa. To, čo som si pred príchodom do Prešova vytýčil, sa podarilo splniť. Hráme peknú, rýchlu a variabilnú hádzanú. Nastrieľali sme najviac gólov a tešíme sa zo športu. Znie to jednoducho, no je to veľmi zložité.

.aký je váš vysnený úspech?
Majster sveta, Majster Bundesligy, Majster Čiech, Majster Slovenska...

.to majú pre vás rovnakú cenu nemecký a slovenský titul?
Rozhodne nie. Ten cieľ je vždy adekvátny tomu, kde sa nachádzam.

.stíhate popri hádzanej aj iné veci?
Nie, nestíham.

.a stíhate aspoň niektoré veci sledovať? Napríklad politiku?
U mňa to slúži na odreagovanie. V noci zvyknem pozerať ČT 24, kde sledujem zasadanie Snemovne alebo Senátu. Je to zábavné.

.v posledných dňoch sa v Česku zmenila vláda...
Áno, to samozrejme viem. Vnímam české predsedníctvo EÚ, Topolánkovo odvolanie a Paroubkove snahy...

.posledná otázka: čo pre vás znamená občianska povinnosť?
Keď idem po ulici a vidím chlapca, ako rozbíja okno, tak ho chytím a poviem mu, že to nemá robiť. Pomôžem starším ľuďom, ctím isté spoločenské zásady a snažím sa usmerniť tých, čo veľmi vybočujú.

.rastislav Trtík
Narodil sa v roku 1961 v Košiciach. Stal sa hádzanárskym trénerom, trénoval Karvinú a Frýdek Místek. Ako jediný náš tréner sa presadil v najprestížnejšej lige sveta – v Bundeslige. Na ME 2004 a MS 2005 viedol český národný tím a momentálne pôsobí v Tatrane Prešov. Má slovenskú národnosť a český pas, trvalé bydlisko v Ostrave a srdce na východe Slovenska.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite