Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od Inspectora Cluzo po Lamb

.vladimír Potančok .časopis .hudba

Tretí diel nášho krátkeho seriálu, v ktorom vám dávame tipy na tento ročník festivalu Bažant Pohoda v Trenčíne, sa zameriava na písmená I až L. Jedným z mála zástupcov veľkého mäkkého I je francúzske duo Inspector Cluzo.

 Tvoria ho bubeník Phil Jourdain a gitarista a spevák Malcolm Lacrouts a ich spoločná produkcia znie ako veľmi podarená zmes Red Hot Chilli Peppers a Bee Gees. To, čo posúva ich hudbu najviac dopredu, je energia, groove a humor. Ďalší vtipkár je írsky pesničkár Jape, ktorý mieša Donovana s Chemical Brothers. Jeho one-man šou má neopakovateľné čaro a hoci na Slovensku už hral všelikde, aj na astronomickom observatóriu na Štrbskom plese, na Pohode bude mať premiéru.
Nasledujúce dve anglické kapely svedčia o tohtoročnej invázii gitarovej hudby z ostrovov na európsku pevninu. The Joy Formidable je rokenrolové trio, ktorému velí blonďavá skladateľka, gitaristka a speváčka Ritzy Bryan. Sú to Welšania, žijúci v Londýne, kde dokončujú prvý album. Ich konkurenti Klaxons sú na scéne o čosi dlhšie, majú tiež len jeden album, ale veľa úspešných koncertov. Ujúkavý rokenrol v podaní Klaxons dostal v britskej hudobnej tlači nálepku „acid-rave sci-fi punk-funk“. Bude zaujímavé porovnať si tieto britské výmysly s tradičnými stredoeurópskymi indie gitarovkami, ako sú Kosa z nosa alebo Květy. Uvidíme, či zvíťazí forma alebo obsah, energia by však mala byť približne rovnaká.  
Podobne ako Basement Jaxx, aj holandská kapela Kraak & Smaak je pôvodne producentský projekt, ktorý dali dokopy traja dídžeji. S pomocou hosťujúcich muzikantov a vokalistov sa rozrástli na koncertnú kapelu, ktorá patrí k najžiadanejším festivalovým atrakciám po celej Európe. Skvelý mix elektroniky, gitár, pôvodnej tvorby i vtipných cover-verzií. Zábavne znie aj prvá pesnička novej slovenskej kapely Kasinos, ktorá vznikla okolo Matúša Valla z Pary. Milan a Julo, zdá sa, založili nový štýl „retro-metro“. Najväčší zabávač na celej Pohode je však vždy Braňo Jobus. On to pritom myslí smrteľne vážne! Presvedčí vás o tom aj koncert Karpatských chrbátov, ktoré sa, možno pod vplyvom úspechu opernej a klasickej hudby na minulých Pohodách, rozhodli rozšíriť o sláčikovú a dychovú sekciu v podobe komorného telesa Art Music Orchestra.
Abeceda to zariadila tak, že dámy tentoraz zostali na konci. To však neznamená, že by ste ich mali na letisku ignorovať. Veľa sľubuje vystúpenie dánskej speváčky Kiry, ktorá vlani na poslednú chvíľu odriekla účasť, lebo ju zlákal na turné Tricky. A ten má naozaj skvelý nos na speváčky! Jej soulový prejav bude nemenej zaujímavý ako precítený vokál českej legendy Marty Kubišovej. Vystúpenie pani Marty sa zaradí k tým, ktoré majú nielen umelecký, ale aj ľudský, ba dokonca (čo niektorým vraj na Pohode prekáža) aj spoločensko-politický rozmer.
Zostali ešte dve dámy na L * islandská country speváčka Lay Low znie, ako keby sa Björk dala na kovbojské pesničky. Čím to je, že tie severské speváčky majú podobne zachrípnuté hlasy? Druhou je Lou Rhodes, ktorá vlani zahrala a zaspievala svoj sólový program, tentoraz sa však vracia spolu s Andy Barlowom ako slávne trip-hopové duo Lamb. Od roku 2003 mala táto dvojica z Manchestru dlhý oddych od seba,  nie však od muziky. Toto leto zahrajú iba zopár festivalov – a môžeme byť hrdí, že medzi tri zastávky na východe Európy sa dostal aj Trenčín. Ich vystúpenie bude sladkobôľnou bodkou za sobotňajším programom na hlavnom pódiu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite