Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Britský humor
Nevedno, prečo majú Briti povesť chladných ľudí, keď ich zmysel pre humor patrí k najlepším na tejto planéte. Iste, britský humor, aspoň ten nadpásový, málokedy pristihnete pri rehote.
Funguje skôr na princípe zvanom understatement, čo je opak zveličenia a často znamená vtipkovanie s vážnou tvárou a len s miernou otázkou v očiach vtipkára „Kto si všimne, čo smiešne som povedal?“
Ale po tieto dni sa už aj renomovaný britský týždenník Spectator chytá od smiechu za brucho. Čo iné môže robiť? Pred zrakmi britskej verejnosti sa stupňuje aféra poslancov, ktorí predkladali daňovým poplatníkom účty za všetko možné, od zariadenia v príbytkoch, kde nebývali, až po štople do vane či dámske hygienické potreby. Napríklad labouristka Margaret Moran poslancuje za Luton. V Lutone má jeden dom, druhý má v Londýne, kde pracuje – a daňoví poplatníci jej financujú ten tretí v Southamptone. Alebo konzervatívny poslanec Douglas Hogg, inak minister poľnohospodárstva vo vláde konzervatívcov v polovici 90. rokov, sa blysol starostlivosťou o svoje panstvo vrátane vyčistenia vodnej priekopy okolo sídla, a to s výdatným prispením od britského zdaňovaného ľudu. Totálny prípad je labourista Phil Woolas, ktorý si dal preplatiť celoročné výdavky na potraviny pre domácnosť. Komentátor Rod Liddle sa v Spectatore vyzabával na účet Woolasa, ktorý v súvislosti s preplácaním výdavkov vyhlásil, že osobne potrebuje aj spomínané dámske hygienické potreby. Potom však vážne dodal, že to sa stáva, keď v politike prevládne nad ideami pragmatizmus. A podľa čoho, pýta sa Liddle, sa má teda britský volič rozhodovať? Má podporiť vikomta, ktorý sa stará o zdravé prostredie v hradnej priekope, alebo neurodzeného poslanca, ktorý sa stará o manželkine sanitárne potreby?
Zástupcovia britského ľudu majú kabát z hanby a ušili si ho sami a na mieru, tak ako si sami vyrábajú pravidlá preplácania výdavkov. A hoci podľa Guardianu takto okrádal štát „len“ každý ôsmy poslanec, nemožno inak, len dodať: zatiaľ. Pretože odhalenia môžu pokračovať. Gordon Brown sa škrabe za ušami, kdekto spomína predčasné voľby, minimálne nevolebné stínanie hláv sa už začalo. Ale britský humor aspoň prežíva zlaté časy, ak už aj britská šetrnosť a poctivosť upadla do zabudnutia s vojnovými prídelmi a véčkom Winstona Churchilla.
.mg

Koniec chrípky?

Koniec choroby zrejme nie, ale opatrení proti nej áno. Dôležité je to, že opatrenia zrušili v krajine, ktorá „novej chrípke“ raz možno dá aj elegantnejšie meno, ako je to bravčové. Mexiko City minulý týždeň odvolalo ochranné smernice, ktoré tu platili od konca apríla po vypuknutí „novej chrípky“. Vírus typu H1N1 má v Mexiku dosiaľ 71 potvrdených obetí, nakazilo sa ním 3 817 ľudí.
.mg

Guantastory

Správa Pentagónu tvrdí, že každý siedmy z 534 väzňov, ktorých z Guantanáma prepustili do zahraničia, sa vrátil k militantným aktivitám. Napokon, Guantanámo sa nikdy netvárilo ako prevýchovný ústav. Ak prezident Obama presvedčivo nevyargumentuje, že hrôzy v Guantanáme robia z pokojných občanov teroristov, s jeho plánom zavrieť väznicu začiatkom budúceho roka je to nahnuté.
.mg

Eurokampaň

Podľa bruselského portálu EUobserver.com sa pred voľbami do EP vládnuca trieda ocitá pod tlakom euroskeptikov. Strana nezávislosti UKIP preberá v Anglicku voličov labouristom, Libertas oslovuje sklamaných konzervatívcov. Problémy má vládna pravica aj vo Francúzsku, Taliansku či Poľsku. Naopak, nemecká koalícia CDU-CSU sama zdôrazňuje skôr euroskeptické témy.
.jd

Koniec poplatkov

Poľskí poslanci schválili zrušenie poplatkov za verejnoprávny rozhlas a televíziu. Od roku 2010 budú obe inštitúcie platené zo štátneho rozpočtu. Vláda tvrdí, že poplatky nesplnili svoju funkciu, platí ich údajne len 40 percent užívateľov. Okrem koalície zákon podporila aj opozičná ľavica. Koniec poplatkov by mal prinútiť rozhlas a televíziu, aby sa správali komerčne.
.tg

Škandál v Írsku

Podľa správy komisie pre zlé zaobchádzanie s deťmi sa mnohí írski kňazi v rokoch 1920 – 1980 dopúšťali násilia na deťoch na pôde katolíckych inštitúcií. Predstavitelia katolíckej ligy cirkev bránia, že mnohé dnes odsudzované tresty sa vtedy bežne uplatňovali aj v rodinách, pod sexuálnym obťažovaním sa chápu bozky či nevhodné reči a väčšinu páchateľov tvoria laici. Cirkev sa ospravedlňuje a médiá chcú, aby najhoršie prípady šli pred súd.
.jd


Václav Klaus/

Český prezident sa ocitol v čele EÚ a riadil summit s Ruskom. Jeho vyjadrenie, že nevidí Rusko ako hrozbu, vyvolalo kontroverzie. Protestovali proti nim umelci aj prezident Litvy. Nakoniec však českého prezidenta výnimočne ocenila aj zahraničná tlač.

Lech Kaczyński/
Poľský prezident Kaczyński musí svoje stanoviská v budúcnosti konzultovať s vládou, ktorá má podľa Ústavného súdu výsadné právo rozhodovať o postojoch krajiny. S verdiktom je okrem Občianskej platformy spokojná aj strana prezidentovho brata Právo a spravodlivosť.

Angela Merkel/
Angelu Merkel sa za komunizmu pokúsila zverbovať východonemecká štátna bezpečnosť. V televízii ARD premiérka povedala, že Stasi ju kontaktovala, keď žiadala o miesto na univerzite. Dodala, že spoluprácu odmietla starým argumentom – že nevie držať jazyk za zubami.    
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite