Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie sme ako Smer

. .časopis .rozhovor

V

V parlamente je poslancom, ktorého si hneď všimnete pre jeho mohutnú postavu. V posledných týždňoch bol neprehliadnuteľný však aj ako líder kritikov vládneho predaja emisií. Poslanec za SDKÚ-DS a kandidát na bratislavského župana Pavol Frešo.


.premiér Robert Fico odkázal, že ak sa neobjaví do tohto pondelka dôkaz, že sa emisie predali nevýhodnejšie než v iných štátoch, kauza už pre neho nebude kauzou. Máte niečo, čím by ste premiéra ešte stihli presvedčiť?
Ale premiér tu nie je od toho, aby dával úlohy parlamentu. Naopak, vláda sa zodpovedá parlamentu. To by mohol vedieť aj pán premiér. Teda ak sme sa my ako poslanci jednomyseľne rozhodli, že pôjdeme na poslanecký prieskum na ministerstvo životného prostredia, on ako premiér mal zariadiť, aby tam predstavitelia rezortu boli. Náš poslanecký prieskum bol však zmarený, keďže minister ani jeho zástupca tam neboli a štátni tajomníci boli mimo ministerstva. Premiér nám nemá čo dávať ultimáta, on sám má dokazovať, že sa emisie predali výhodne. Napokon, tú zmluvu samotná vláda aj schválila.

.vy ste boli politikom, ktorý otvoril túto tému. Ako ste na to prišli?
Inšpirovali nás dve veci. V rámci príprav na župné voľby som sa často stretal s otázkami týkajúcimi sa zatepľovania domov. Peniaze na zatepľovanie mali pochádzať práve z obchodu s emisiami. Na druhej strane sme sledovali informácie o podozrivých okolnostiach obchodu s teplým vzduchom, ktoré publikoval najmä týždenník Trend.

.čo ste podnikli?
Ozval som sa začiatkom marca na ministerstve, že by som sa o tom rád porozprával. Výsledok bol zvláštny, povedali nám, že nič nezverejnia. Pýtal som sa ďalej, koľko záujemcov sa prihlásilo, aká bola cena a podobne, povedali, že odpovedia mailom. O týždeň som sa ozval, že sme si asi nerozumeli, ale opäť z toho nič nebolo. V apríli preto môj stranícky šéf Mikuláš Dzurinda napísal list premiérovi Ficovi, ktorý mu odpísal, že je to vecou ministra. Preto sme s tým šli do médií.

.ako sa vám podarilo presvedčiť koaličných poslancov, aby zahlasovali za poslanecký prieskum?
V minulosti som organizoval prieskum napríklad v súvislosti s pezinskou skládkou, a musím povedať, že v tomto prípade s emisiami boli poslanci koalície zatiaľ najochotnejší.

.nebolo to tak preto, že poslancom Smeru nevadilo vŕtať sa v kauze ministra za SNS?
Aj predseda výboru z SNS bol za, ono všetci budili dojem, že im ide o vec. Sformulovali sme jasné otázky, aby ministerstvo vedelo, o čo nám ide a ministerstvo malo sedem dní, aby sa mohlo pripraviť. A keď sme na ministerstvo prišli, úradníci tvrdili, že nevedia narýchlo zohnať príslušné dokumenty...

.odkiaľ máte informácie, že Slovensko predalo emisie nevýhodnejšie než Česko, Ukrajina či Maďarsko? Tie ceny totiž zverejnené neboli....
Indície sme čerpali zo správ agentúr, ktoré sa týmto obchodovaním zapodievajú. Žiadny súdny odborník vám nepovie, že cena mohla byť radikálne rozdielna než sú naše predpoklady, určite nebola na úrovni 6,05 eur za tonu ako u nás. Navyše sa zdá, že Česi aj Maďari čoskoro zverejnia tie ceny.

.prečo to vlastne nikto nezverejňuje?
Tvrdí sa, že preto, aby sa mohli uskutočniť aj ďalšie obchody a nebolo to kamsi tlačené. Zároveň je tam v duchu Kjótskeho protokolu klauzula, na základe ktorej je ochotný zaplatiť nákupca emisií vyššiu cenu, ak vy ako predajca preukážete, že budete využívať transparentnú a zelenú schému.

.čo je to zelená schéma?
Je to ponuka, že štát za peniaze, ktoré inkasuje z predaja emisií, investuje do obnoviteľných zdrojov energie, šetrenia energií, zatepľovania a podobne. Má teda ísť o opatrenia, ktoré povedú k potláčaniu globálneho otepľovania. Náš výťažok z emisií mohol byť podstatne vyšší, keby sme využili zelenú schému, teda napríklad to zatepľovanie.

.aký má Smer záujem, keď to nechce odkryť?
Neviem, ako rozmýšľajú v Smere. Vidím premiéra, ktorý napriek podozreniu, že Slovensko prišlo o miliardu, nekoná. Vidí zmarený poslanecký prieskum, no namiesto toho nám dáva úplne nezmyselné ultimáta a následne chce vyhlásiť nad celým prípadom amnestiu. Veď to nie je normálne. Premiér je pritom vo veľmi ťažkej situácii, lebo okolité štáty časom asi poskytnú presné odhady cien a možno aj táto zmluva bude musieť byť zverejnená. Čudujem sa tomu, prečo sa sám chytá do tejto pasce. Asi má vážny dôvod.

.viete niečo viac o pozadí Interblue Group?
Dostávam všelijaké maily a tipy. Podstatné je, že tá firma je iba nástroj. Pritom platí smernica, že nemožno zveriť tento obchod firmám, ktoré vznikli po roku 2007. Presne to všetko platí v prípade tejto firmy.

.symbolom korupcie sa stali dve kauzy. Prvou je nástenkový tender, ktorý súvisí s eurofondmi, druhou je tento obchod s emisiami, ktorý súvisí tiež so systémom, ktorý sme nevymysleli na Slovensku, ale prišiel zvonka. Eurofondy aj obchod s emisiami dávajú štátom nové kompetencie a oba prinášajú nové možnosti na korupciu. Neleží tá podstata problému vlastne mimo nás?
Samozrejme, pri každom nákupe a predaji je toto riziko. Práve preto je kľúčové mať systém, ktorý takéto riziká eliminuje. Teda napríklad to, či budete vyžadovať súťaž, aké budú výberové komisie alebo to, čo teraz navrhuje naša poslankyňa Lucia Žitňanská, aby zmluvy získavali platnosť až po zverejnení na internete. Podstatná je najmä vôľa politikov, či chcú, aby verejnosť mala voči týmto obchodom dôveru. V tomto zmysle na sto percent zlyháva premiér Fico.

.práve o to ide: Fico využíva zlé mravy v spoločnosti a takéto systémy, ako obchodovanie s emisiami, zlé mravy len posilňujú.
Každé verejné obstarávanie takéto konanie umožňuje, preto v tejto krajine potrebujeme demokratické ovzdušie a zodpovedných politikov, ktorí chcú konať transparentne a dôveryhodne.

.opýtame sa inak – je podľa vás celé to globálne obchodovanie s emisiami, ku ktorému sa zaviazali štáty, správny?
Nechcem sa sporiť o tej podstate, ktorou je, že ten systém je určený na znižovanie emisií CO2 a boj proti globálnemu otepľovaniu. Skôr mám pocit, že samo obchodovanie by znieslo vylepšenia. Napríklad tie burzové podsystémy by mohli byť čistejšie, ale o tom sa mi ťažko špekuluje, to je na jednotlivých vládach, čo s tým v budúcnosti spravia.

.jasné, systém sa dá nastaviť lepšie aj horšie, my sa však pýtame, či je správny samotný systém medzištátneho obchodovania s emisiami...
Pokiaľ bude také silné presvedčenie vlád, že to ovplyvní globálne otepľovanie, tak si myslím, že ten systém je správny.

.podľa vás to zmierňuje globálne otepľovanie?
Hoci som v našej strane šéfom sekcie pre životné prostredie, celý tento proces som skúmal veľmi kriticky. Poviem to takto: skôr si myslím, že to má vplyv, ale vedel by som celkom racionálne zastať aj opačnú pozíciu.

.teda zastávate skôr názor, že človek v rozhodujúcej miere prispieva ku globálnemu otepľovaniu.
Áno, skôr si myslím, že prispieva. Na druhej strane ako človek, ktorý má vzdelanie v oblasti automatických riadiacich systémov, a teda mám isté tušenie, ako funguje systém, musím dodať aj to, že pri takom zložitom systéme ako klíma sa dá hovoriť len o miere pravdepodobnosti. Nedá sa o tom hovoriť v exaktných číslach. Je to mimoriadne zložité. Je možné, že ak ďalšie modely klímy ukážu niečo iné, budú politici natoľko rozumní, že svoj názor zmenia. Pre mňa to nie je dogma.

.lenže európski a svetoví politici to vyhlásili za dogmu a kto tvrdí niečo iné, je extrémista a popierač.
Ja to určite nepokladám za nevyvrátiteľnú dogmu, celý proces podlieha ďalšiemu skúmaniu a meraniam. Rozhodujeme sa v konkrétnom čase, ak sa zistenia zmenia, musí sa politika skorigovať. Tie kritické hlasy musíme pozorne počúvať.

.myslíte si, že svetoví politici, ktorí sa o tejto téme vyjadrujú a prijímajú závažné rozhodnutia v boji proti klimatickým zmenám, vedia, o čom hovoria?
Bol by som rád, keby to tak bolo.

Pavol Frešo / Narodil sa v roku 1969. Vyštudoval Elektrotechnickú fakultu STU. V roku 1992 sa stal podpredsedom ODS na Slovensku, neskôr bol  podpredsedom DS. Po zlúčení DS a SDKÚ sa stal členom Dzurindovej strany. Je poslancom NR SR a kandidátom na post bratislavského župana.

.nie je za tým skôr hystéria?
Pevne verím, že každá nastupujúca generácia politikov bude tiahnuť viac k profesionalite ako predošlá.

.tomuto naozaj veríte?
Áno. Bol by som rád, keby sa politici spoliehali viac na seba než na rady rôznych expertov, rozumieť niektorým veciam nie je vždy až také zložité.

.globálnemu otepľovaniu politici rozumejú?
Predpokladám, že okolo seba majú ľudí, ktorí im dávajú dostatočný vhľad do veci. Musíte takisto rátať s tým, že s touto témou je spojená obava ľudí. Ako politik by ste mali poznať hlbšie súvislosti daného problému a súčasne reflektovať na obavy, ktoré ľudia majú. Pokiaľ sa ukáže, že k otepľovaniu nedochádza, respektíve ho nespôsobuje človek, verím, že sa celý pohľad na vec skoriguje...

.alebo sa vyvolá nejaká nová panika.
Ja by som tak ľudí nepodceňoval.

.je pre vašich voličov téma globálneho otepľovania vôbec dôležitá?
Je dôležitá v oblastiach, ktoré sa ich priamo dotýkajú, napríklad financovanie zatepľovania.

.ale majú aj pocit akéhosi planetárneho ohrozenia?
Od hranice istého ekonomického blahobytu to témou nepochybne je, to viem aj od svojej manželky psychologičky, ktorá sa takýmito vecami zaoberá.

.práve vaši voliči patria k tým lepšie zarábajúcim a viac vzdelaným...
Som veľmi proti tomu, aby sme takto definovali našich voličov. SDKÚ-DS je strana, ktorá oslovuje najširšie vrstvy obyvateľstva.

.v poriadku, ale je holý fakt, že medzi vašimi voličmi sú nadštandardne zastúpené skupiny, o ktorých sme hovorili. Pýtame sa, či cítite od týchto ľudí záujem o tieto témy.
Máme silnú komunitu ľudí, ktorí majú vzťah k životnému prostrediu. Moja ambícia ako šéfa sekcie je, aby sme mali dobrý program v oblasti životného prostredia, ale aj v rámci hodnôt ako sloboda jednotlivca.

.teda nijaký ekologický program typu strany Zelených...
To teda určite nie.

.málokto o vás vie, že ste v politike začínali ako 23-ročný mladý muž v slovenskej ODS niekedy v roku 1992. Hneď ste sa stali aj podpredsedom, to sa ako stalo?
Áno, bol som veľmi presvedčivý. (Smiech.) 

. prečo vtedy pred voľbami roku 1992 nedošlo k spolupráci ODS a ODÚ? Z dnešného pohľadu to pôsobí úplne nezodpovedne, keďže tieto strany sa nedostali do parlamentu a občianska pravica na dlhé roky celkom zmizla zo scény...
Nepochybne to nezodpovedné bolo. Môžem vás tiež ubezpečiť, že v každej z tých strán potom mali svoju „story“, že za to môže tá druhá.

.vy máte akú „story“?
Po tých rokoch to už nemá význam rozpitvávať. Verím, že všetci mali dobrý úmysel, len neboli dostatočne politicky zrelí.
 
.václav Klaus vtedy chcel, aby tieto dve strany postupovali spolu?
Prebiehali vážne rokovania, aby išli v spoločnej koalícii. Dôkazom je aj to, že nakoniec vznikla koalícia ODS – DS. Tá bola pôvodne dimenzovaná aj na ODÚ.

. neskôr sa malé pravicové strany zlučovali a vy ste sa dostali do DS. Z tej v roku 2001 odišla skupina ľudí, ktorí neskôr založili OKS. Ako ste sa vtedy na tento konflikt pozerali? 
 Zdalo sa mi, že táto skupina sa bude uzatvárať do seba a definitívne stratí šancu robiť parlamentnú politiku.

.koho ste v roku 2001 volili za šéfa DS? Ľudovíta Kaníka alebo Františka Šebeja?
Nebol som delegát na kongrese, ale cítil som, že cesta, ktorou sa ľudia okolo dnešnej OKS rozhodli ísť, nebude fungovať.

.prečo?
Títo ľudia majú obrovský potenciál pomenovať problémy a urobiť dobrý program. Nemali však potenciál osloviť voličov. Takto som to videl. No toto prostredie si vážim a bol som veľmi rád, že sme s nimi uzavreli koalíciu pre župné voľby.

.hovoríte, že nemali potenciál osloviť verejnosť. Keď však v 90. rokoch boli vo vedení DS, strana sa pohybovala okolo piatich percent. Neskôr doplatila na to, že projekt SDK nesmeroval k návratu do materských strán, ale do vzniku SDKÚ.
Nechcem už teraz mesiac po mesiaci analyzovať vtedajšie prieskumy. Som si však istý, že v čase, keď dochádzalo k zmene vedenia, DS už päť percent určite nemala.

.DS mala silný reformný a morálny étos. Nie je vám ľúto za takouto stranou?
To akože teraz nie som v strane, ktorá má  reformný a morálny étos?

.aj morálny?
Samozrejme. Veď sa pozrite, čo navrhujeme, s akou agendou prichádzame.

.patria do tohto étosu aj kauzy ako kupovanie poslancov, darcovia a podobne?
SDKÚ sa tieto kauzy snažilo vyriešiť spôsobom, ktorý je vysoko nadštandardný. Pokiaľ boli pochybnosti o darcoch, tak sa zmenili stanovy, ktoré idú ďaleko nad to, čo vyžaduje zákon.

.to bolo asi také riešenie, ako keby teraz Robert Fico nedal zverejniť zmluvu o predaji emisií a zároveň sa zaručil, že nabudúce to už bude transparentné...
Ale nie. Veď to vyšetrovala revízna komisia, bolo tam policajné vyšetrovanie. Nič sa nezistilo. Ja som teraz v situácii, že mi bol zmarený poslanecký prieskum. To chcete vážne porovnávať? Je to obrovský rozdiel.
 
.do SDKÚ ste vstupovali v čase, keď sa prevalila kauza vláčiky či kauza okolo vstupu tretieho mobilného operátora. Neprekážalo vám to?
Pre mňa tie vysvetlenia a  nápravné opatrenia boli dostatočné.

.kauza okolo tretieho mobilného operátora bola dostatočne vysvetlená?
Už som to niekde povedal. Keby to stálo na mne, tak v  prípade tretieho operátora by som ako človek z IT brandže urobil iné rozhodnutie. Ale nepovažujem to za niečo také fatálne, aby sme kvôli tomu nemali jednotnú pravicu. V politike môžete robiť aj chyby, dôležité je, či ste ich ochotný napraviť. V tomto zmysle SDKÚ na Slovensku nemá konkurenta.

.ale tu nejde o akési chyby. Dvaja poslanci HZDS sa za veľmi čudných okolností pridali k podpore Dzurindovej vlády akurát v čase, keď potrebovala hlasy na odblokovanie parlamentu. Dá sa to nejako vysvetliť?
Ja som vtedy v parlamente nebol. Bolo podaných viacero trestných oznámení, ale vyšetrovanie neprinieslo žiadne výsledky. To sú fakty. Neviem, čo iné by som vám k tomu mohol povedať.

.nie je to tak, že ste sa s týmito vecami zmierili v mene idey jednotnej pravice? 
Nemôžete žiadať, aby nejaké spoločenstvo ľudí neurobilo žiadne chyby. Opakujem, v tých kauzách, ktoré ste menovali, sa mi vysvetlenia a nápravné opatrenia zdali dostatočné.

.je známe, že v SDKÚ sú liberáli, ale aj konzervatívnejšie orientovaní ľudia. Kam sa radíte vy?
K občianskym demokratom. Liberáli a konzervatívci by mali hľadať cestu k sebe, čo sa v SDKÚ deje. To mi veľmi vyhovuje.

.ako ste hlasovali o návrhu poslanca Gaburu o úplnom zákaze interrupcií?
Nepodporil som ho.

.neprekvapilo vás, že tretina klubu SDKÚ zaň hlasovala?
Nechcem komentovať hlasovanie kolegov, ktoré sa týka vecí svedomia.

.prečo pôsobí Poslanecký klub SDKÚ tak ospalo? Okrem vás či poslankyne Žitňanskej takmer nikto neprichádza so zaujímavými témami...
To nie je pravda. SDKÚ má v parlamente suverénne najaktívnejší poslanecký klub. Vyplýva to zo všetkých štatistík.

.nejde o poslanecké štatistiky, ale o témy.
V strane nikto nikomu nebráni v aktivite a vlastných iniciatívach. Nerobíme však z toho súťaž. Pracujeme ako tím a funguje to.

.bola by Iveta Radičová dobrým volebným lídrom strany?
To by to najskôr musela chcieť. Ja som od nej zatiaľ jasné vyjadrenie nepočul. Ak chce byť niekto lídrom, tak sa o to musí výrazne uchádzať.
 
.dnes sa zdá (rozhovor sme robili minulý štvrtok – pozn. red.), že Radičová nebude kandidovať proti Dzurindovi. Naozaj by v strane nemala šancu?
Nemôžem odhadovať výsledok u niekoho, kto sa zatiaľ o tento post neusiluje. Líderstvo nie je niečo, čo sa dá darovať. Treba si ho vybojovať.

.má Iveta Radičová líderské schopnosti?
Nepochybne áno. Ale to rozhodnutie, ako ďalej, je len na nej.

.ako ste hodnotili jej rozhodnutie vzdať sa mandátu? Aj pod dojmom toho, že v jeden deň hovorila na prezídiu jedno a na druhý deň urobila iné.
Ja jej rozhodnutie rešpektujem.

.je váhavosť líderskou schopnosťou?
To nevidím ako vážnu vec. Niektoré rozhodnutia nie sú jednoduché a potrebujete na ne čas.

.nezhoršilo to jej pozíciu v strane?
Nechcem špekulovať. Ak odpoviem za seba a za ľudí, ktorých poznám, tak to nejakú veľkú rolu nehrá. To, čo malo vplyv na vec líderstva, bolo skôr jej rozhodovanie. Všetko ostatné sú oveľa menej dôležité veci. 

.radičová po voľbách ohlásila nový začiatok, zmenu štýlu politiky. Čo tým myslela?
Čakám, že nás oboznámi s tým, čo má na mysli.

.vy to netušíte?
Opakujem, čakám, že nás s tým oboznámi.

.kandidujete na bratislavského župana. Čo by sa v župe malo robiť inak ako doteraz?
Župa už viac nemôže byť úradom odtrhnutým od ľudí, ale skutočným zastupiteľstvom. To je silné poznanie, ktoré som získal po návšteve v takmer sedemdesiatich obciach. Chcem vrátiť dôveru k tejto inštitúcii.

.budujete koalíciu a dohodli ste sa už s SMK a OKS. Viazne však dohoda s KDH. V čom je problém?
S KDH existuje dohoda o podpore kandidáta SDKÚ na župana. Predpokladám, že ju dodržia. Ostatné vyjednávania chcú ešte čas. Keď však na stôl položíte víziu stredopravej koalície, ktorá môže v Bratislave uspieť, tak každý zodpovedný politik KDH sa k nej musí prihlásiť.

.podľa našich informácií KDH však vážne rokuje aj so Smerom a handluje o počet miest na kandidátke...
Tieto správy nemám a vychádzam z toho, že máme podpísanú dohodu. A ešte z jednej veci, ktorou je výsledok v prezidentských voľbách. Ten potvrdil, že takáto koalícia tu má obrovský úspech.

.ste pripravený ponúknuť KDH viac, ako im ponúkne Smer? Takto to dnes zrejme stojí.
Predpokladám, že u KDH to bude stáť aj na otázke hodnôt.

.so súčasným županom Vladimírom Bajanom je spojené budovanie hokejovej haly v Petržalke. Vy by ste ju budovali?
Iba keby to nebolo za peniaze župy, ani za župnú záruku za úver. 

.veď aj Bajan počítal so súkromným investorom.
Tých modelov bolo viacero a ja som veľmi spozornel, keď som počul hovoriť o záruke zo župy. Nechcem však stavať kampaň na vymedzovaní sa voči Bajanovi. Ešte ani neviem, či bude kandidovať.

.máte v hlave nejaký konkrétny projekt, ktorý by ste chceli uskutočniť? Nemusí to byť hneď lanovka pre Japoncov, ako ju svojho času sľuboval Ľubo Roman...
Mám v hlave niekoľko menších zmien, ktoré v krátkom čase zlepšia kvalitu života ľudí. Chcem tiež zaktivizovať pozíciu župy pri veľkých dopravných projektoch, ako sú nultý okruh a rýchlostná cesta R7. Mám rozpracované konkrétne projekty, len ešte neprišiel čas na ich zverejnenie.

.voľby do VÚC sa blížia, no vy ste zatiaľ jediný známy kandidát SDKÚ na župana. Kedy sa konečne objavia ďalší?
To je otázka na krajských lídrov. Mňa teší, že sme sa v Bratislave dokázali zhodnúť.

.to sa v iných krajoch prípadní kandidáti tak boja, že neuspejú?
Uvidíte, že SDKÚ čoskoro predstaví ďalších kandidátov.

.Smer a SDKÚ mnohé veci odlišujú, ale jedno vás spája: obe strany pôsobia zvonka ako vojenské organizácie s mimoriadne silnými veliteľmi. Ani si nepamätáme, kedy by niekto verejne aspoň v náznaku polemizoval s Dzurindom... 
Je tu veľký rozdiel. U nás, na rozdiel od Smeru, existujú primárne voľby a sme teda v tomto zmysle oveľa demokratickejšia strana. V tom sa musím ohradiť voči porovnaniu so Smerom. Tiež nie je pravda, že sa v strane nediskutuje. Od miestnej úrovne až po poslanecký klub.

.je známe, že prezídiá prebiehajú úplne v réžii predsedu a nikto sa mu neodváži oponovať.
To je úplná hlúposť. Ja som v tom predsedníctve sedel a oponoval som mu.

.v čom?
Súviselo to so stanovami. Okrem toho som s ním mal množstvo diskusií, kde sme mali odlišné názory a hľadali sme spoločné riešenie.

.veríte, že sa Mikuláš Dzurinda stane tretíkrát premiérom?
Jasné, ak budeme úspešní vo voľbách v roku 2010.

.veríte, že s Mikulášom Dzurindom na čele môžete byť úspešní v ďalších voľbách?
Dzurinda je dobrým predsedom a je schopný do každých volieb postaviť vynikajúci tím.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite