Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fascinovaní hakenkrajcom

.martin Droppa . .časopis .fenomén

Rekonštrukcie bojov z druhej svetovej vojny priťahujú pozornosť. Medzi tisíckami obyčajných návštevníkov prichádzajúcich za zážitkom je ľahké nájsť zjavy otvorene sympatizujúce s neonacistami, aj latentných rasistov.

Rekonštrukcie bojov z druhej svetovej vojny priťahujú pozornosť. Medzi tisíckami obyčajných návštevníkov prichádzajúcich za zážitkom je ľahké nájsť zjavy otvorene sympatizujúce s neonacistami, aj latentných rasistov.

.odpoveď na otázku, čo ich tam ťahá, je jednoduchá: nekritický obdiv k tretej ríši a ukájanie sa pohľadmi na hákové kríže na opaskoch a prilbách, fascinácia uniformami Wehrmachtu a Waffen SS, túžba aspoň sa dotknúť pre nich posvätných relikvií so svastikou... Nájsť ich nie je ťažké. Niektorí na prvý pohľad vyzerajú ako náckovia – vyholené lebky, čierne bombery a vojenské topánky, iní sa tvária ako normálni ľudia v dave, akurát na krku majú na reťazi zavesenú repliku Železného kríža.

.tupohlavci v akcii
Boli takí aj na rekonštrukcii bitky pri Dargove. Neskrývali sa, pohybovali sa bezpečne v dave. No a čo? Komu to prekáža? Nikomu, nevšimlo si ich ani tých pár štátnych policajtov, ktorí riadili dopravu a dozerali na poriadok (!). Náckovia si zaplatili vstupné a zabavili sa. Samozrejme, hajlovať sa neodvážili, pred objektívom si zakrývali tvár.

Napríklad Ľubo (nepredstavil sa, meno som počul, keď ho oslovili kamaráti) z Trebišova. Biele tričko, nápis Resistance (Odpor) na hrudi, štylizovaný písmom z loga nadnárodného neonacistického hnutia Blood And Honour (Krv a česť). Diskusia s ním nemá zmysel. Je presvedčený, že holokaust nebol („Niekde sa píše, že pozabíjali šesť miliónov Židov, inde desať, dvanásť... Je to výmysel, sami nevedia, ako to bolo.“), že plynové komory vlastne neexistovali („Cyklon B bol obyčajný prostriedok proti všiam, a Židia sú špinavý národ oddávna, tak ich museli v tých táboroch dať do poriadku.“), deportačné príkazy sú falzifikáty („Boli napísané prepisovačkami, ktoré boli vynájdené po vojne.“)...
Dnešní nepriatelia sú „Degošskí Cigáni, feťáci, bezdomovci a taká čvarga“. Jeho kamarát si vyhrnie rukáv na tričku a pýta sa: „Vieš, kto je to?“ „Neviem, žeby Gottwald?“ „Ty k...., to je Rudolf Hess, vraví ti to niečo? A čo si ty zač, policajt, agent Mossadu? Nefoť nás, my sa sami pofotíme...“
Tak sa chlapci pofotili sami, zhluknutí okolo mládenca v uniforme Wehrmachtu. Jeden si požičal bodák a vystrúhal silácku pózu. Okolo ide chlapík v ruskej uniforme, ten s bodákom priskočí, že či sa môže odfotiť, ako mu akože prepicháva hrdlo. „Choď do riti,“ povie Červenoarmejec.

.kluby sú v tom nevinne  
Chlapci z Brna, ktorí v Dargove hrali Nemcov, majú skúsenosti z Česka: „Keď sme prechádzali okolo ľudí po rekonštrukcii bitky, ktosi z davu zakričal ‚Heil Hitler!‘ Okamžite ho brali policajti.“ Na neonacistov má jasný názor: „Sú to debili, nevedia o čo ide.“
Miroslav Virág, organizátor rekonštrukcie dargovskej bitky, penzionovaný policajt a šéf občianskeho združenia Klub vojenskej histórie Cassovia Corps pre .týždeň hovorí o tom, ako si kluby prísne strážia, aby sa medzi nich neinfiltroval prívrženec neonacizmu. „Keby sa to stalo a taký človek sa objavil v policajnej databáze ako hajluje v nemeckej prilbe na zraze neonacistov, je to pohroma pre celý klub. Môžu nás rozpustiť, zakázať.“
Mnohí klubisti sa sťažujú, že ich časť verejnosti vníma ako propagátorov nacizmu a fašizmu. Nie je to tak. Členovia klubov sú nadšenci, zaujímajúci sa o vojenskú históriu, koníčka berú poctivo. Prísne dodržiavajú zákony, mimo priestorov bojiska preliepajú a zakrývajú hákové kríže na uniformách, prilbách.
Je to tak. Sedíme na terase motorestu za Dargovom, všímam si, ako sú všetky hákové kríže na blúzach prelepené sivou páskou. „Tí náckovia nič nevedia o tom, čo to bola vojna, nezaujímajú sa o históriu, objektívne informácie nehľadajú. Sú zaslepení. To, že sem prídu a propagujú fašizmus, má riešiť polícia, my s tým nemáme nič spoločné,“ rázne konštatuje Virág.
Hovoríme o tom, ako Európska únia nalieha na kluby vojenskej histórie, aby sa úzko nešpecializovali len na uniformy a techniku jednej armády – nemeckej, ale aby bol každý klub vyvážený podávaním objektívneho historického pohľadu. V praxi to znamená, že v kluboch bude musieť byť rovnováha medzi Nemcami a Rusmi, na západe aj medzi nemeckými a spojeneckými vojskami. Naše kluby s tým problém mať nebudú: polovica členov bude v ruských, polovica v nemeckých uniformách. Len neonacisti budú takí, akí sú: zaslepení nenávisťou a viac ako po cti prahnúci po krvi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite