Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od Alabamy po Does It Offend You, Yeah?

.vladimír Potančok . .časopis .hudba

V

V tejto pravidelnej rubrike vás budeme od tohto .týždňa do polovice júla upozorňovať na niektorých účinkujúcich z programu trinásteho ročníka festivalu Bažant Pohoda 2009, ktorý sa uskutoční 16. – 18. júla v areáli trenčianskeho letiska.


Keďže abeceda je spravodlivá a navyše spája aj veci naoko nespojiteľné, všetkých vystupujúcich umelcov sme rozdelili do siedmich skupín práve podľa nej. Dnes sa začína písmenom A a končí písmenom D.
Na začiatku abecedy môžete nájsť tri skupiny z Kalifornie, ktoré sa hudobne dramaticky líšia. Zatiaľ čo stúpajúca hviezda losangeleskej kapely The Airborne Toxic Event žiari smutnokrásnym leskom, vzdialene pripomínajúcim Velvet Underground kombinovaný s gitarovým i syntezátorovým zvukom 80. a 90. rokov, ich sanfranciskí konkurenti Death Sentence: Panda! ozlomkrky väzbia gitarami a vokál speváčky nemá ďaleko k vrcholnej scéne hororu. Z Los Angeles pochádza aj skupina The Aggrolites, ktorú tvoria štyria mládenci hrajúci „špinavé reggae“ z veľkého mesta – nezašpinilo sa od smogu, ale od rôznych nerastafariánskych hudobných vplyvov.

Skupina Alabama 3 má síce americký názov i zvuk, ale v skutočnosti anglický pôvod. Jej členovia bezvýhradne milujú Johnnyho Casha a svoj štýl označujú ako country-acid house. Dá sa tam však počuť aj všeličo iné, hlavne skvelé vokály, vtipné aranžmány a svieže pesničky, ktoré robia z Alabamy 3 jednu z najlepších anglických koncertných skupín. Americkí Blind Boys of Alabama naozaj pochádzajú z Alabamy. Títo cenami Grammy ovešaní nevidiaci šíritelia gospelu odslúžia tentoraz svoju bluesovo-rockovo-popovo-gospelovú omšu priamo na hlavnom pódiu.
Londýnsky tanečný cirkus Basement Jaxx má s Blind Boys of Alabama spoločné to, že obidve skupiny už na Pohode vystupovali. V roku 2007 patrili jedni i druhí medzi najväčšie zážitky. Basement vás opäť pozýva na rendez-vu vo štvrtok večer na otváracom večierku. Ak by vám to nestačilo, môžete si počas Pohody v niektorom z divadelných stanov nájsť Divadlo GuNaGu a pokračovať v londýnskej žúrke na predstavení Klimáčkovej hry In Da House, ktorá pojednáva o strastiach a slastiach slovenských au-pair na Britských ostrovoch.
Vo Veľkej Británii, ale nielen tam, prežívajú posledných pár rokov novú renesanciu gitarové kapely. Zatiaľ čo škótska banda s bizarným názvom  Dananananaykroyd srší neutíchajúcou punkovou energiou a poskakovacím potenciálom, bratislavskí pištoľníci z Diega pridali do gitár aj trochu slovanskej melanchólie. Pri ich muzike vám pivo z ruky hádam nevypadne, zato pri Does It Offend You, Yeah? z Readingu by som si nebol taký istý. Z ich prvého albumu ide taká sila, že by mohla poháňať aj tryskáč. Podobne energeticky výživná je aj portugalská senzácia Buraka Som Sistema, ktorá produkuje surové urbánne etno s hlboko zapustenými africkými koreňmi. Čierny diamant vás svojou dávkou rytmu poriadne nabrúsi!
Ku koreňom sa v poslednom čase rád hlási aj gitarista a skladateľ Andrej Šeban. Na jeho koncertoch čaká na poslucháčov hotové zvukové laboratórium – gitary, fujary a kopa elektrických „krabičiek“, z ktorých majster spriada zvukové pavučiny. Nuž, a kto chce nejakú živú legendu, môže na letisku opáčiť dajme tomu Collegium Musicum v najnovšej zostave. Marián Varga, Fero Griglák, Fedor Frešo a Martin Valihora zahrajú síce starý repertoár, ale s novou silou a skúsenosťami.
Zdá sa teda, že už prvé štyri písmená abecedy sľubujú kopu zaujímavých hudobných zážitkov. Nenechajte sa pomýliť výkričníkmi a otáznikmi za názvami niektorých skupín a odpovede na otázky, či ich hudba stojí za to, hľadajte najprv na Pohoda Rádiu, potom na myspace a youtube a nakoniec priamo pod pódiom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite