Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Meníme odhad recesie

.ján Tóth .časopis .týždeň v ekonomike

Očakávali sme, že 1. štvrťrok bude veľmi zlý, ale napriek tomu nás pokles HDP o

Očakávali sme, že 1. štvrťrok bude veľmi zlý, ale napriek tomu nás pokles HDP o 5,4 percenta medziročne nemilo prekvapil. Zo všetkých krajín, ktorých výsledky Eurostat zverejnil, bol na Slovensku zaznamenaný najväčší pokles HDP na medzištvťročnej báze (o 11,2 percenta) spolu s baltickými krajinami.

Podľa nášho odhadu (očisteného o predzásobenie sa cigaretami) bol medzištvrťročný pokles mierne nižší na úrovni 8,9 percenta,
čiže na ročnej báze stále katastrofických 31 percent (napríklad Nemecko kleslo medzištvrťročne o 3,8 percenta, prepočítané na ročnej báze o 14,4 percenta).  To nás definitívne núti prepísať scenár očakávanej miernej recesie na úrovni 0,5 percenta, ako sme už naznačovali v minulých týždňoch. Vtedy ešte bol predpoklad poklesu nemeckej ekonomiky o 3,5 percenta, kým dnes už je na úrovni až -6,2 percenta. Relatívne skorý a značný nárast nezamestnanosti už v 1. štvrťroku tiež naznačuje, že vyjednávanie mzdových nárastov bude veľmi ťažké. Euro naďalej komplikuje situáciu v obchode a turizme. Preto aj domáci dopyt bude slabší.
Samozrejme, pohľad do budúcnosti je najdôležitejší. Znaky zmierňovania sú tu v podobe nemeckých prieskumov inštitútov IFO a ZEW. Ale nárast príde z veľmi, veľmi nízkej bázy – ako dnes bolo naznačené.
Meníme preto náš odhad recesie v tomto roku na mínus 3,8 percenta. Hoci očakávame malý rast v budúcom roku, naďalej nepredpokladáme pokles nezamestnanosti až do roku 2011.

Autor je hlavný ekonóm Unicredit banky a predseda Klubu ekonomických analytikov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite