Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vladimír Zlacký: Najväčší prepad

.rži .časopis .týždeň v ekonomike

O

O príčinách prudkého poklesu, porovnaní so susedmi a budúcnosti hovorí ekonóm Vladimír Zlacký, ktorý prednáša medzinárodnú ekonómiu na Fakulte manažmentu UK.


.čím vás aktuálna správa o vývoji ekonomiky zaujala?
Predbežný rýchly odhad HDP za prvý kvartál naznačil, že Slovensko naplno zasiahla ekonomická kríza. Primárnym dôvodom ekonomického poklesu je znížený dopyt po slovenských vývozoch z dôvodu recesie v krajinách našich obchodných partnerov.


.ako na tom sme, ak sa porovnáme s okolitými krajinami?
Výsledok je podstatne horší než očakávaný výsledok v Poľsku, kde sa očakáva veľmi nízky, hoci stále pozitívny rast a o niečo horší než v Česku. Len v Maďarsku bol ekonomický prepad o niečo hlbší. Keď však vezmeme zmenu rastu oproti obdobiu pred krízou, napríklad za tretí štvrťrok minulého roka, zmena rastu smerom nadol je u nás najvýznamnejšia z krajín V4.

.prečo je to tak?
Dôvodov môže byť niekoľko. Patrí medzi ne štruktúra vývozu, prijatie eura, ktoré spôsobilo dočasné oslabenie konkurenčnej schopnosti exportu, ako aj nečinnosť vlády za posledné obdobie hojnosti. Ak by bola vláda pokračovala v posledných troch rokoch v reformách, skvalitnila by podnikateľské prostredie, je pravdepodobné, že by prílev nových investícií zmiernil dopady krízy.

.čo sa zo zverejnených údajov dá usúdiť o dohľadnej budúcnosti?
Musíme si počkať na detailnejšie údaje o štruktúre HDP. Domnievam sa však, že negatívny rast HDP bude v najbližšom čase pokračovať a s výraznejším oživením nemôžeme počítať skôr než koncom tohto roka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite