Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.redakcia .časopis .udalosti

Pozor, Klaus hryzie!Európu aj Česko obchádzala donedávna hrôza z

Pozor, Klaus hryzie!
Európu aj Česko obchádzala donedávna hrôza z nasledovného scenára: český prezident a fanatický euroskeptik v jednej osobe údajne dopomohol k pádu Topolánkovej vlády preto, aby sa mohol ujať predsedníctva Európskej únie a priviesť ju na pokraj kolapsu. Podaktorí dodávali, že tak bude konať v mene ruských záujmov (uhol pohľadu českého týždenníka Respekt). Preto mala Klausovi vyhovovať slabá úradnícka vláda štatistika Jana Fischera. Obavy najrôznejších novín, od Respektu cez francúzske Le Figaro až po americký New York Times sa upínali najmä na júnový summit, kde by vraj Klaus mohol v prípade prevzatia jeho vedenia torpédovať proces schvaľovania Lisabonskej zmluvy. Nebolo síce jasné, ako by mohol jeden prezident jednej malej krajiny z pozície solitéra ohroziť na jednom summite celú Úniu, mnohé médiá však tento obraz naozaj strašil. Aká je (vcelku predvídateľná) realita? Český prezident sa správal podľa protokolu. Hoci sa písalo, že Klaus bude ako agent Moskvy klásť prekážky summitu EÚ-Východného partnerstva (kam patria exsovietske štáty), prezident jasne hovoril, že tieto štáty nielenže patria do EÚ, ale on sám by ich tam chcel čoskoro: „Nechceme vybudovať uzavretý, privilegovaný klub. Nezamýšľame zaviesť neprimerané vstupné prekážky, ktoré by vyžadovali desaťročia na ich prekonanie.“
Minulý týždeň Klaus takisto oznámil, že júnový „lisabonský“ summit, nebude viesť on, ale premiér Fischer. Ten bude sotva Klausovým človekom, keďže nedávno prezidentovi z Bruselu odkázal, aby už konečne podpísal Lisabon, ktorý schválili obe komory českého parlamentu. Klaus to zatiaľ nechce urobiť 3 kým Íri v druhom referende zmluvu nepotvrdia, je pre neho neplatná. Klaus teda v Česku ratifikačný proces iba naťahuje, nič viac. Napriek tomu sa u našich západných susedov celkom vážne debatuje o tom, či sa týmto odkladaním nedopustil trestného činu vlastizrady, za čo by musel byť zbavený funkcie. Predseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) síce vyhlásil, že takéto návrhy sú nezmyslom, prezidenta však nepriamo obvinil, že spochybňuje ústavné základy krajiny. Čo sa, samozrejme, o Lisabonskej zmluve, ktorá zásadne posilňuje EÚ na úkor členských krajín, povedať v žiadnom prípade nedá...
.mh

Nabucco a konkurencia
Plynovod Nabucco, aktívne presadzovaný českým predsedníctvom EÚ, bude mať konkurenciu: Rusko sa dohodlo s Bulharskom, Srbskom a talianskym koncernom ENI a pripravuje výstavbu plynovodu Južný prúd, ktorý obíde Ukrajinu. Gazprom bol donútený na mnohé ústupky a hviezdou slávnostného večera v Soči, kde sa dohoda uzavrela, bol „ruský advokát“ v EÚ, Silvio Berlusconi.
.jd

Pápež v Palestíne
Benedikt XVI. navštívil minulý týždeň Jordánsko, Izrael a územia Palestínskej samosprávy. V Jordánsku sa konala prvá verejná omša v arabskej krajine, v Izraeli navštívil Jeruzalem, pamätník obetí holokaustu Jad Vašem a najstaršiu mešitu na svete. Počas návštevy vyzval Palestíncov na odvahu a odpor voči terorizmu a Izrael na vytvorenie Palestínskeho štátu.
.jd

Škándál po anglicky
Britániou otriasajú škandály politikov. Ukazuje sa, že vládni, ako aj opoziční politici si nechali preplácať súkromné účty. Premiér Gordon Brown nechal preveriť účty Šalika Malika, prvého moslima vo vláde, ktorý sa obohatil o vyše 2 milióny korún a odstúpil. Členstvo v strane bolo pozastavené aj Elliotovi Morleyovi a odísť musel aj poradca Davida Camerona Andrew MacKay.
.jd

Poľské áno Turecku
K polmesiacu sa privinul poľský premiér Donald Tusk, keď počas návštevy tureckého premiéra Recepa Erdogana vo Varšave uviedol, že Ankara by po splnení všeobecných kritérií členstva v EÚ nemala prekonávať ďalšie prekážky a podmienky. Kritizoval tým postoj tých krajín, ktoré nechcú dať Turecku plné členstvo v Únii, len niečo na spôsob „privilegovaného partnerstva“.
.mg

Zámienka
Mjanmarská disidentka Aung San Suu Kyi sa mohla nádejať, že 27. mája sa skončí jej 13-ročné domáce väzenie. Potom však prišli správy, že sa k nej ilegálne dostal Američan John Yettaw – čím porušil podmienky jej väzby. A tak jej hrozí súdny proces a trest až päť rokov odňatia slobody. Yettaw, aktivista za ľudské práva a proti mjanmarskému vojenskému režimu, nahral na smeč generálom – zámienka na ďalšie väznenie disidentky je na svete.
.mg



Dmitrij Medvedev/
„Expanzia NATO na východ vytvorila nové hranice a poškodila európsku bezpečnosť,“ vyhlásil ruský prezident pri príležitosti cvičenia Aliancie v Gruzínsku. Podľa neho by mali USA, Kanada, EÚ, NATO a exsovietske republiky urobiť nový bezpečnostný pakt.

Čaa Či-jang/
V Hongkongu vydali spomienky politika, ktorý podporoval protesty na Námestí nebeského pokoja v roku 1989. Generálny tajomník komunistickej strany Čaa Či-Jang si za svoj postoj vyslúžil odchod z funkcie a domáce väzenie, v ktorom v roku 2005 aj zomrel.

Jovanka Broz/
84-ročná Jovanka Broz, vdova po kultovom i kontroverznom juhoslovanskom prezidentovi Josipovi Brozovi Titovi, dostane opäť cestovný pas. Žena, s ktorou sa Tito rozišiel, žila od jeho smrti  takmer v úplnej izolácii. Občiansky preukaz dostala až v roku 2000.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite