Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti Svet

. .časopis .týždeň vo svete

Zabudnite na Margaret?
Niektoré výročia sa s aktuálnym dianím prepletajú tak významne, že si to nemožno nevšimnúť. Napríklad tridsať rokov od prvého volebného víťazstva Margaret Thatcherovej vo Veľkej Británii by si za iných okolností pripomínali nanajvýš na ostrovoch, a aj to len tí, ktorí „Maggie“ milujú, a tí, ktorí ju nenávidia. Lenže... prišla kríza.
Margaret Thatcher, bojovníčka za dereguláciu ekonomiky, privatizáciu, uvoľnenie daňovej zvieracej kazajky, sa v nadživotnej veľkosti vynára aj teraz, keď sa hľadajú vinníci a riešenia krízy. Počuť, že thatcherizmus zlyhal, že kríza je jeho definitívnym koncom – a že thatcherizmus ju dokonca zavinil.
Kto hovorí, že Margaret Thatcher stojí na začiatku reťaze udalostí vedúcich ku kríze, má na mysli najmä princípy, za ktorými stála. Predpokladá, že deregulácia finančného sektora a dôvera v cnosti voľného trhu sa podieľali na chaose, do ktorého sa prepadol finančný sektor. Economist podotkol, že je len dokladom mýtického postavenia lady Thatcherovej, keď je ešte aj teraz vinníčkou všetkého zla. Financial Times vypočítali dôvody, z ktorých sa zdá, že thatcherizmu je koniec: zvýšenie britskej top sadzby dane z príjmu na 50 percent, regulácia tamojších finančných inštitúcií, dezilúzia z „neoliberalizmu“. Ale aj ľavý obrat Nicolasa Sarkozyho, ktorého kedysi voličom podsúvali ako „železnú lady v nohaviciach“, či etatistické tendencie Obamovej administratívy. Ale je to naozaj tak? Economist píše, že proti zvyšovaniu daní sa dá v Británi očakávať odpor a že k dedičstvu Margaret Thatcherovej sa začínajú placho hlásiť konzervatívci, ktorí sa roky za jej meno hanbili. A Financial Times dodáva, že zatiaľ žiadny politický líder Západu nesformuloval koherentnú alternatívu voči princípom slobodného trhu. A že kým ju nesformuluje, koniec thatcherizmu nepríde.
Nejde až tak o to, či je koniec thatcherizmu. Ani ten nebol vo svojej obhajobe slobody vždy dôsledný. Ide o to, či táto éra čaká na novú železnú lady, či už v sukni, alebo v nohaviciach. Pravdaže, to sa hovorieva zakaždým, keď je ťažko, a otázka „Maggie, kde si?“ rezonuje nielen v Británii a nielen pri výročiach. Je veľmi pravdepodobné, že protiútok voči náporu socializmu sa dá očakávať. Ale kedy? A odkiaľ príde? Osobnosť rangu železnej lady v radoch britskej Konzervatívnej strany zatiaľ nevidieť...
.mg

Topolánkov odchod
Český premiér sa rozlúčil s funkciou predsedu Rady EÚ na summite východného partnerstva v Prahe. Z veľkých krajín prišla iba Angela Merkel a téma summitu, dedičstvo českého predsedníctva, utrpela úder. Brusel uisťoval Rusko, že partnerstvo sa nedotkne jeho záujmov. Američania zase summit s EÚ odložili úplne. České predsedníctvo sa končí rozpačito.
.jd

NATO v Gruzínsku
Rozsahom symbolické, ale psychologicky dôležité spoločné cvičenie vojsk NATO sa začalo v Gruzínsku. Rusi cvičenie Partnerstva pre mier, pripravované už vyše roka, nazvali provokáciou. NATO sa bráni, že Moskvu na cvičenie pozvali, zároveň však obvinilo ruských diplomatov zo špionáže. Na oznamovaný reset vo vzájomných vzťahoch to teda nevyzerá.
.jd
 
Repatriácia
„Je to historický deň v boji proti nelegálnej migrácii,“ povedal taliansky minister vnútra Roberto Maroni na adresu Muammara Kaddáffího, keď Líbya spolupracovala pri návrate nelegálnych migrantov na svoje územie. Organizácia UNHCR a Lekári bez hraníc proti nútenej repatriácii protestovali, Taliansko, naopak, pripravuje s Líbyou spoločné námorné hliadky.
.jd
 
Proti ošípaným?
Egypt sa rozhodol ako preventívne opatrenie na ochranu pred prasacou chrípkou zabiť všetkých 250-tisíc kusov ošípaných na svojom území. Chrípka pritom do Egypta nedorazila a konzumácia mäsa nikomu neublížila. Opatrenie je namierené najmä proti šiestim miliónom koptských kresťanov, ktorí ošípané chovali a týmto opatrením sú tvrdo poškodení. 
.jd
 
Tulene o obchod
Kanada a EÚ začali rokovania o dohode o voľnom obchode. Hoci väčšina obchodovaných tovarov nepodlieha clu už dnes, je to dôležitý signál v čase všeobecného flirtovania s protekcionizmom. Najmä keď by sa rušenie ciel malo týkať potravinárskych produktov. Európsky parlament to však vidí celkom inak a pre istotu schválil rezolúciu, ktorá zakazuje obchodovanie s tuleními produktmi z Kanady.  
.jd



Aung Schan Su Ťi
Mjanmarská disidentka, ktorá má za sebou vyše desaťročie domáceho väzenia, opäť upútala pozornosť sveta – vďaka Američanovi, ktorý k nej preplával cez jazero v Rangúne, a potom ho zatkla polícia. Viac o situácii v Mjanmarsku rok po cyklóne Nargis na s. xx

Gustáv Slamečka
Minister dopravy v úradníckej vláde Jana Fischera je prvý člen kabinetu v českých dejinách, ktorý nie je občanom Česka, a tento Slovák je vraj preto bezpečnostným rizikom. Slamečka vraví, že už aj tak chcel žiadať o české občianstvo, tak vo co go?

Benedikt VXI
V piatok pricestoval do Jordánska pápež Benedikt XVI., a začal tak týždennú cestu po Strednom východe. Cieľom cesty je osobná „púť“ pápeža po biblických miestach a tiež posilnenie vzájomných vzťahov so židovskými a moslimskými predstaviteľmi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite