Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naši voliči nie sú hlupáci

.časopis .týždeň doma

Rozhovor s Borisom Zalom, poslancom za stranu Smer a lídrom straníckej kandidátky vo voľbách do europarlamentu.

Rozhovor s Borisom Zalom, poslancom za stranu Smer a lídrom straníckej kandidátky vo voľbách do europarlamentu.


.čo vaša strana útokom na Slotu sleduje?
Je to jednoduché. Ak sa ukážu veci, ktoré nie sú v súlade so zákonom, a preukážu to inštitúcie ako Úrad pre verejné obstarávanie či Najvyšší kontrolný úrad, musí premiér konať. Nezabúdajme, že premiér už v minulosti volal na zodpovednosť ministrov, napríklad pána Kašického, hoci tender ešte ani neprebehol. Podobne v prípade ministra Izáka sme pokladali za neetické, aby zákazky získavali ľudia blízki SNS a HZDS.

.ale nástenkový tender, čo bola od začiatku aj bez vyjadrenia kontrolných inštitúcií zjavná protizákonnosť, premiér od leta minulého roka nijako neriešil. Prečo?
Vláda nemôže reagovať na novinárov, musí to mať presný postup. Premiér tiež nemôže zasahovať do všetkého, je len prvý medzi rovnými, teda musel dať príslušným inštitúciám čas na vyšetrenie. 

.lenže premiér po vyjadrení Úradu pre verejné obstarávanie síce odvolal Janušeka, ale súhlasil s menovaním Štefanova, ktorého proti útokom opozície bránil, že je to protištátne, protiľudové, protislovenské. Potom zase otočil a dal Štefanovovi ultimátum. To je čo za postup?
Treba to povedať úplne jasne. Tieto kauzy sú pre nás veľmi nepríjemné. Za Smer môžem povedať, že pre nás je veľmi dôležité, aby všetky tendre boli úplne transparentné. Na druhej strane nemôžeme zabúdať, že tu boli obrovské kauzy za Dzurindovej vlády ako SPP, Transpetrol, Tipos zdedený po Miklošovi.

.neodpovedali ste na otázku.
Viete, vy nevnímate čas. Politicky neskúsení ľudia by možno reagovali okamžite, my sme však najskôr museli prekonzultovať právnu stránku zmluvy, možnosť jej zrušenia a ďalšie následky. Premiér si určuje čas, akým spôsobom bude postupovať, ťažko mu nanútiť, aby postupoval v okamžitej reakcii.


.všetci vieme, že nástenkový tender ani obchod s emisiami nie sú problémom pánov Janušeka či Chrbeta, ale problémom Jána Slotu. Vymenili ste figúrky, ale systém bude ďalej fungovať...
Výmenami dvoch ministrov a šéfa SARIO sme dali jasne najavo, že niektoré praktiky nie sú akceptovateľné. Treba však povedať, že stabilita tejto vlády je pre nás v čase krízy mimoriadne dôležitá. Náš postup vyvolal dôveru Európskej komisie, vidia, že nemusia prijímať opatrenia typu Bulharsko, lebo to vieme sami
zvládnuť.

.chcete naznačiť, že nám hrozilo zastavenie eurofondov?
Nie, len hovorím, že ten tender vyvolal nedôveru, ale všetko napravili naše opatrenia.

.ale Slota je ďalej vo vláde...
Pozrite sa, môžem vám povedať toľko: máme prísľub, že boli stopnuté všetky veci, ktoré mali netransparentný či nejasný chrakter.

.to vám sľúbil sám Slota?
Je taká dohoda.

.dohoda, že nebudú kradnúť?
Ale tu nejde o Slotu, ale o prisľúbenie zo strany ministrov, že budú postupovať nielen v súlade so zákonom, ale aj transparentne a v súlade s elementárnymi morálnymi kritériami. Treba však dodať, že tieto kauzy sú v porovnaní s tým, čo bolo za Dzurindu, malé. Vtedy išlo o to, či SPP má hodnotu 60, 80, 150 miliárd korún, to boli vážne veci. Médiá však dnes nafúknu každú prkotinu...

...tender za 3,6 miliardy korún je prkotina?
Nie, ide len o to, že sa vytvoril dojem, akoby to bolo rozhodujúce pre Slovensko.

.čo médiá nafúkli?
Som za to, aby médiá pracovali a odhaľovali, čo treba, ale v porovnaní s tým, čo riešime teraz v rámci boja s krízou a v porovnaní s kauzami z Dzurindovej éry, sú to zanedbateľné veci.

.aj vaši voliči teraz žijú v obavách o stratu práce, znižovanie platu, nebojíte sa kombinácie krízy a dojmu z týchto miliardových káuz?
Dojmy našich voličov pod tlakom médií sú vždy presne opačné, ako si médiá myslia.

.teda čím viac sa bude kradnúť, tým viac budú vaši voliči veriť, že sa nekradne?
Vo vašej otázke je relatívny primitivizmus, zjednodušili ste si to, a nechcete prijať iný uhol. Hovoril som len o efekte médií na voličov.

.ale tie veci sa reálne udiali, a preto aj padali hlavy ministrov...
Hovorím vám, že čím viac sa v médiách prekročí istá hranica miery, tým viac je reakcia ľudí opačná, lebo oni nie sú hlupáci a cítia meradlo vecí. Oni povedia, áno, je problém s tým tendrom, ale my vieme a pamätáme si, čo sa robilo za predchádzajúcej vlády. Oni tú mieru v sebe majú, vy ju nemáte.

.to ako myslíte?
Dzurindovi ste počas jeho vlády dali pokoj.

.pán Zala, veď každý vie, že vzťahy médií s Dzurindom boli počas jeho éry na bode mrazu, pretože o kauzách SDKÚ sa ustavične písalo.
O nejakých áno, ale to meradlo bolo celkom iné.

.dobre, iná otázka: viete si po ďalších voľbách predstaviť koalíciu so SNS?
Zbytočná otázka, pretože nepoznáme výsledky volieb.

.bude SNS preferovaný subjekt?
Vôbec neviem, či budú v parlamente.

.ale SNS asi bude, nie?
Prečo?

.to sa tak budete snažiť, aby nebola?
(Smiech.) Nie, ale viete, ako to býva so stranami. SNS bola vo fáze, keď mala 14 percent aj dve percentá.

.po kauze Pozemkového fondu ste nám povedali, že Mečiar je pre vás veľký problém. Platí to už v rovnakej miere aj o SNS?
My chceme, aby koalícia stabilne dovládla, jasne sme však dali najavo voči vlastným aj voči ministrom SNS a HZDS, že musia konať v súlade so zákonom.

.ako sa vám vládne s dvoma stranami, ktorých šéfom nejde o nič iné než o biznis?
To je váš názor. Keby išlo len o biznis, nemali by sme v parlamente spory o učebnicový zákon, menšinové otázky...

.voličov treba na niečom mobilizovať.
Nie je to tak. Oni majú svoje presvedčenie, víziu, v parlamente prebiehajú každodenné diskusie. Nie je pravda, že by tie strany mali len finančné záujmy, to je redukcia pohľadu.

.ste jednotkou do europarlamentu, napriek tomu všade na bilbordoch vidíme len Moniku Beňovú. Prečo?
Je to jednotný vizuál, ktorý máme všetci. Neviem, kde sú rozmiestnené moje bilbordy, nezaujímam sa o to. Monika Beňová zrejme do kampane investovala väčšie zdroje a asi preto má aj väčší počet propagačných materiálov. Ja sa striktne držím len toho, čo mi poskytuje volebný štáb.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite