Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.časopis .film

Stratené a nájdené (poviedkový, koprodukcia, 2005)
Dvojka, Pondelok, 22:10
Šesť mladých režisérov z krajín strednej a východnej Európy predstavuje filmové poviedky, spojené ústrednou témou generácie. Je to prvá postkomunistická generácia, ktorá vyrástla v turbulentnom období politických zmien, krehkých mladých demokraciách či vojnových konfliktoch a dnes má zaujať svoje miesto vo svete. Každý z režisérov priniesol svoj osobný pohľad na problém spoločenských zmien a medzigeneračných vzťahov, ktoré dotvárajú obraz súčasnosti. Režiséri týchto malých pôsobivých diel už medzičasom na seba upozornili i úspešnými celovečernými filmami. Nájdeme medzi nimi rumunského víťaza  Zlatej palmy z Cannes Christiana Mungiu či držiteľku Zlatého medveďa z Berlinale Jasmilu Zbanic.

Otvor oči (triler, Špan./Franc./Tal., 1997)
ČT2, Utorok, 23:55
Psychotriler, ktorého príbeh balansuje na hranici skutočnosti a sna, ponechávava diváka až do konca v neistote, čo je realita a čo nočná mora hlavného hrdinu – bohatého madridského playboya Césara, ktorého život naruší autohavária, zámerne spôsobená jeho urazenou milenkou. César síce tento atentát prežije, ostáva však zohavený a od tohto okamihu stráca nielen zmysel života, ale aj istotu, že ľudia a udalosti, ktoré ho obklopujú, sa skutočne dejú a existujú. Ďalší z nesmierne zaujímavých projektov jedného z najvýraznejších súčasných španielskych režisérov Alejandra Amenábara.

Večierok (komédia, USA, 1968)
ČT2, Streda, 20:30
Nezabudnuteľný britský komik Peter Sellers je známy predovšetkým ako hlavný predstaviteľ úspešných filmov o Ružovom panterovi. K jeho najlepším hereckým výkonom však patrí aj  hlavná úloha v komédii režiséra Blakea Edwardsa Večierok. Stvárnil v ňom divného indického herca Hrundiho V. Bakshiho, ktorý sa snaží uchytiť v Hollywoode. Tento večný smoliar najskôr znemožní nakrúcanie kľúčovej scény v závere historického veľkofilmu a neskôr je vďaka nedorozumeniu pozvaný na stretnutie tvorcov, ktorí sa na vzniku tohto filmu podieľali. Bakshi svojou bezradnosťou v neznámom dome rozpúta nekonečný gejzír komických náhod a absurdných situácií.

Diablov advokát (mysteriózny triler, USA/SRN, 1997)
Markíza, Štvrtok, 21:25
Mladý úspešný právnik Kevin Lomax obhajuje v rodnom Gainsville učiteľa Gettysa, obvineného zo sexuálneho obťažovania svojej žiačky Barbary. Napriek tomu, že počas pojednávania zistí učiteľovu vinu, podarí sa mu napadnúť výpoveď obete a dosiahnuť oslobodzujúci rozsudok. Onedlho dostane ponuku pracovať pre významnú firmu v New Yorku, ktorú prijme. Po tom, ako presvedčí nového zamestnávateľa o svojich schopnostiach, nasťahujú sa s manželkou Mary Ann do prepychového domu. Zdanlivé šťastie a dokorán otvorená brána k úspechu sa však veľmi rýchlo začne kaliť a manželom sa začínajú diať čoraz zvláštnejšie a desivejšie veci. Napínavá snímka režiséra Taylora Hackforda.

Ľudia dažďa (road-movie/dráma, USA, 1969)
Dvojka, Piatok, 23:05
Mladá žena v domácnosti Nathalie jedného rána nasadne do auta a bez slova odíde od svojho manžela. Až neskôr sa mu telefonicky snaží vysvetliť, že je v poriadku, ale potrebuje nejaký čas sama pre seba. Nathalie totiž čaká dieťa. Je zmätená a nevie, či verí v budúcnosť svojho manželstva a či sa ozaj chce stať matkou. Vždy bola iba dcérou alebo manželkou, ale nikdy nie sama sebou. Cesta ju slobodne vedie od jedného mesta k druhému a Nathalie prvýkrát v živote zisťuje, aké to je žiť svoj vlastný život. Raný film amerického režiséra Francisa Forda Coppolu vznikol v rovnakom roku ako kultový Easy Rider. Obe snímky sa stali manifestom mladej generácie a ukázali odvrátenú stranu amerického mýtu.

Sharpov nepriateľ (dobrodružný, VB, 1994)
Jednotka, Sobota, 14:30
Portugalsko v roku 1813. Skupina nebezpečných dezertérov, ku ktorým sa pripojil aj Sharpov starý známy Obadiah Hakeswill, uniesla dve ženy, medzi ktorými nechýba ani manželka vysokopostaveného anglického dôstojníka. A ako sa zdá, ženy môže zo zajatia vyslobodiť iba splnená podmienka únoscov, a tou je zaplatené výkupné. Najvyššie veliteľstvo vybaví kapitána Sharpa streleckým a delostreleckým plukom, aby ženy zachránil. Vyzerá to tak, že aktuálna hrozba pre Sharpa vôbec nebude posledná. Po vysporiadaní sa s Obadiahom ho už čaká nová výzva, ktorou bude francúzsky prefíkaný dôstojník Duclos... Dobrodružný film režiséra Toma Clegga ťahá výborný Sean Bean v titulnej úlohe.

Ráno pod mesiacom (televízny film, Československo, 1979)
Dvojka, Nedeľa, 21:50
Televízny film režiséra Miloslava Luthera nakrútený podľa rovnomennej novely Alfonza Bednára. Komorný rodinný príbeh televízneho filmu Ráno pod mesiacom je plný dramatických vzťahov aj túžby po večných hodnotách, akými sú láska a porozumenie. Konfrontácia dvoch svetov, dvoch životov a riešenie problému, do akej miery sme vyspelí vo svojich medziľudských vzťahoch. Na osudoch Silvie Brežnej a jej matky, nebohej Markovej, režisér odhaľuje divákovi svet a problémy rodiny, postavenia ženy v domácnosti i v spoločnosti. V dvojúlohe sa predstaví vynikajúca Emília Vášaryová.

.tip .týždňa
Konkurs (poviedkový, Československo, 1963)
Dvojka, Nedeľa, 20:00
Snímka sa skladá z dvoch polodokumentárnych filmových poviedok – Kdyby ty muziky nebyli... a Konkurs. Prvá časť snímky je venovaná hudbe a ľuďom okolo nej. Hlavným protagonistom je dychovka a lákadlom festival dychových orchestrov Kmochov Kolín a vynikajúci neherec Jan Vostrčil v úlohe dirigenta. Podstatnú časť filmu však tvorí druhá poviedka, tvorená z väčšej časti autentickým záznamom fiktívneho konkurzu, od ktorého si účastníčky sľubovali angažmán u Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra v divadle Semafor. Nesie všetky znaky tvorby Miloša Formana – prácu s nehercami, autentickosť a provokáciu.



.teletipy  .dokumenty:

Záhadný Jules Verne
Dvojka, Pondelok, 20:00
Jeho snahou bolo vykresliť Zem, a nielen Zem, ale celý Vesmír, lebo vo svojich románoch viackrát povozil čitateľov ďaleko od Zeme, v inom časopriestore, a aj tak chcel dosiahnuť ideálny štýl. Jules Verne sa narodil v roku 1828 v Nantes, kde prežil celé detstvo. Bol očarovaný niečím, čo pomenoval „dušou Vesmíru“ a nazval to elektrina. Ale ozajstnou hodnotou, kde sa mohol vždy uchýliť, zostalo more. Na mori sa človek stáva slobodný, je to priestor, ktorý nepozná hranice. Loď na mori, to je aj posádka, sú to muži, odkázaní na seba, ktorí tvoria malé spoločenstvo. A práve v ňom najviac cítiť ducha Julesa Verna, ktorý stvoril malé spoločenstvá dobyvateľov, ktorí sa vydávajú podmaniť si svet.

Planéta Zem II. – Trávnaté planiny
Dvojka, Utorok, 20:00
Rozľahlá otvorená divočina africkej savany, ázijská step, arktická tundra a severoamerická préria patria medzi veľké planiny našej planéty. Dohromady zaberajú viac než štvrtinu zemskej súše, pričom ich podstatnú časť tvorí jeden typ živého organizmu – tráva. Táto nenáročná rastlina predstavuje potravu pre najväčšie zoskupenia divočiny, aké sa na Zemi nachádzajú. A to aj vo výške 6-tisíc metrov nad morom, na Tibetskej náhornej plošine, kde je zdrojom energie pre najvyššie žijúce cicavce na svete – divokých jakov a oslov, ako aj pre tvory príbuzné zajacovi – živočíchy s názvom pika. 

Ladomírske morytáty a legendy
Dvojka, Streda, 20:00
Dokumentárny film režiséra Petra Kerekesa nie je pátraním po prežitej pravde obyvateľov zapadnutej rusínskej obce Ladomírová. Zachytáva ich subjektívne spomienky, často strnulé v čase a v každodennom živote. Ostali len silné dojmy smútku, radosti, utrpenia, ktoré sú odrazom veľkých dejín 20. storočia. Pravdy o minulosti niet, je to len ľudská myseľ, ktorá zo skutočnosti robí morytáty – krvavé poučné príbehy a legendy. Film získal na festivale dokumentárnych filmov Etnofilm Čadca 1998 cenu filmových novinárov. Spoluúčinkujú obyvatelia obce Ladomírová.

Prečo je to tak? Kým vlak odíde
Spektrum, Štvrtok, 18:05
Sú veci, ktoré robíte každý deň bez toho, aby ste im venovali najmenšiu pozornosť. A málokto si uvedomuje, že práve od týchto rutinných úkonov závisí váš život. Napríklad taký bozk – záleží na okolnostiach – väčšinou ide o príjemný úkon, ktorým prejavujeme náklonnosť k ľuďom, ktorých si vážime a máme ich radi. Tušíte ale, že počas bozkávania sa do vašej ústnej dutiny dostane toľko baktérií, ako keby ste obedovali zo záchodovej misy? A čo napríklad také sprchovanie? Asi by ste nauhádli, že umývaním prúdom teplej vody si vlastne viac škodíte, ako pomáhate. A radšej sa ani nepýtajte, čo sa deje s vašimi chodidlami v čase, keď ste obutí...

Luxusné hotely sveta – Víkend v hoteli Royal Livingstone
Dvojka, Piatok,  14:50
V Zambii, na brehoch rieky Zambezi, sa ukrýva hotel s radom bungalovov a svojim hosťom pripomína slávne okamihy cestovateľov 19. storočia. I keď je stavba nová, hotel bol postavený tak, aby tvoril prirodzenú súčasť okolia a podporoval ochranu života v divočine. Hotel nemá storočnú minulosť, ale jeho koloniálny charakter bol dosiahnutý s veľkým úsilím vďaka dekoráciám. Architekt Paul Duesing farebne pretkal interiér rôznymi predmetmi a starožitnosťami z londýnskych blších trhov, aby dodal baru autentickú dušu. Časť z francúzskeho dokumentárneho cyklu o najzaujímavejších hoteloch sveta.

Zlatá šedesátá: Jan Němec
ČT2, Sobota, 20:00
Enfant terrible českej novej vlny. So svojimi námetmi mal problémy už na FAMU, hneď prvým hraným filmom Démanty noci (1964) si však zariadil rešpekt doma aj vo svete. Alegória O slavnosti a hostech (1966) vzbudila naopak tuhý odpor komunistického režimu, a ten sa ešte umocnil po okupácii v auguste 1968. Pätnásť rokov strávil v emigrácii,  a aj keď ani tam ako filmár nezaháľal, novú umeleckú éru začal až po návrate do vlasti. Prostredníctvom nových technológií spravil jej zdrojom aj svoj vlastný bohémsky život (Holka Ferrari Dino, 2009).

Mýty a fakty histórie: Tajomstvo hadej bohyne
ČT2, Nedeľa, 11:05
Je to príbeh o pradávnej tajomnej bohyni a dvoch hľadačoch pokladov. Jeden strávil život tým, že vynášal na svetlo starodávne civilizácie: sir Arthur Evans. Je to jedna z nesmrteľných postáv archeológie. O množstvo rokov neskôr si jeden kanadský študent čítal o Evansových objavoch a bol nimi fascinovaný. Túžil sa stať archeológom a jeho sen sa splnil. Mladý profesor Alexander MacGillivray však urobil nečakaný objav, ktorým spochybnil Evansove objavy a znova vyvolal otázku, čo vieme o tajomnej krétskej civilizácii, ktorá zmizla pred 3 500 rokmi.

.tip .týždňa:

Mier s tuleňmi
ČT2, Streda, 23:10
Celovečerná dokumentárna esej režiséra Slávka Nováka rozpráva o tom, ako sa premenila ľudská prirodzenosť na pozadí dvoch príbehov. Prvý tvorí osud uškatca Gastona, ktorý sa podľa riaditeľa pražskej zoo stal „najslávnejším zvieraťom na tejto planéte” po tom, čo preplával počas ničivých záplav v roku 2002 až do Nemecka. Pražská zoo mu po smrti postavila sochu. Druhým príbehom, ktorý sa stal o 50 rokov skôr, je osud tuleňa Odyssea, ktorého odchytil na Sardínii milánsky novinár a ako mláďa ho za prítomnosti filmových kamier vpustil do slávnej fontány Di Trevi. Fotoreportér dostal za svoj čin pokutu – nie preto, že zabil tuleňa, ale že znečistil vodu vo fontáne. Ako sa zmenil náš vzťah k zvieratám?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite