Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Obraz je dôležitý, to vedeli už v jaskyniach

.tomáš Gális . .časopis .ostatné

Rozhovor s kreatívnym riaditeľom časopisu .týždeň Róbertom Cserem, čerstvým držiteľom ocenenia Obrazovýeditor roka zo svetovej fotožurnalistickej súťaže The Best of Photojournalism 2009.

Rozhovor s kreatívnym riaditeľom časopisu .týždeň Róbertom Cserem, čerstvým držiteľom ocenenia Obrazovýeditor roka zo svetovej fotožurnalistickej súťaže The Best of Photojournalism 2009.


.aká je vlastne úloha obrazového editora v časopise?
Obrazový editor vytvára a stráži vizuálnu podobu média, prepája obsah s formou. V kontexte uverejnených článkov a dizajnu časopisu rozpráva obrazové príbehy a takouto formou vyjadruje aj svoje názory a postoje. Vytvára časopis ako celok, dáva mu určitú atmosféru.
Na svoju prácu používa a selektuje fotografie či kresby od vlastných spolupracovníkov alebo z obrazových agentúr. Dobrý editor by mal byť zároveň aj akýmsi učiteľom fotografov, veď zásadnou mierou ovplyvňuje, čo a ako sa dostane z ich tvorby k čitateľovi.

.píšucim redaktorom je často jedno, aký obrázok ilustruje ich článok. Prečo sú fotografie také dôležité?
Po prvé, obrazové editovanie nie je o tom, že nejaký obrázok ilustruje nejaký článok. Aj keď ilustrované príbehy sú tiež príkladom editovania, hlavný dôraz je predsa len na obrazovom spracovaní reportážnych, dokumentárnych a spravodajských príbehov.
A, samozrejme, titulnej strany časopisu. A prečo je obraz dôležitý? To sa musíš spýtať jaskynného pračloveka z Lascaux či Altamiry, poprípade samého seba, keď sedíš pred telkou A človeku, ktorému je jedno, ako obrazovo vyzerá médium, v ktorom pracuje, odporúčam skúsiť prežiť aspoň jeden deň bez obrázkov. Teda pri plnom vedomí so zatvorenými očami.

.je nejaký časopis alebo noviny, ktoré obdivuješ?
Je ich veľa. Milujem hlavne staršie vydania časopisov ako Time či National Geographic. Je mi veľmi smutno za magazínom Life a bude mi chýbať aj obeť aktuálnej krízy denník Rocky Mountain News. Mám rešpekt aj pred denníkmi ako Los Angeles Times, The New York Times či Corriere Della Sera. Magazíny The New Yorker, The Economist, Sports Illustrated či Rolling Stone mi tiež prirástli k srdcu. Z produkcie kabaretných žurnalistov by som možno spomenul zlatý vek časopisu Harper’s Bazaar.

.existujú vo fotoeditovaní nejaké trendy?
Podľa porotcov súťaže The Best of Photojournalism terajším trendom je nejaký časopis zo Slovenska. Tuším, že sa volá .týždeň či tak nejak.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite