Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň, Newsweek...

.tomáš Gális .časopis .ostatné

Koncom apríla bol kreatívny riaditeľ nášho časopisu Róbert Csere vyhlásený za obrazového editora roka na svetovej fotožurnalistickej súťaži The Best of Photojournalism 2009. Okrem hlavnej kategórie .týždeň zvíťazil aj v kategóriách otváracia strana článku a ilustrovaný príbeh.

Koncom apríla bol kreatívny riaditeľ nášho časopisu Róbert Csere vyhlásený za obrazového editora roka na svetovej fotožurnalistickej súťaži The Best of Photojournalism 2009. Okrem hlavnej kategórie .týždeň zvíťazil aj v kategóriách otváracia strana článku a ilustrovaný príbeh.


Už tretí rok po sebe sme sa tak ocitli na popredných miestach jednej z najprestížnejších súťaží, ktorú vyhlasuje americká National Press Photographers Association, najväčšie fotožurnalistické združenie na svete. Konkurencia bola opäť veľká: do boja v štyroch sekciách (televízna obrazová žurnalistika, internetová obrazová žurnalistika, fotografia a obrazové editovanie) bolo prihlásených 53-tisíc príspevkov zo 147 krajín. A .týždeň sa už tretí rok po sebe stretol s takými médiami, ako sú časopisy Sports Illustrated, Newsweek či noviny New York Times a Los Angeles Times.

.vojnová história
Prvý ročník súťaže The Best of Photojournalism (BOP) bol vyhodnotený v roku 2002. Jej prehistória však siaha až do druhej svetovej vojny. Súťaž, ešte pod názvom Annual Fifty-Print Exhibition, zorganizovala najstaršia žurnalistická škola na svete Missouri School of Journalism v roku 1944. Cieľom bolo „vzdať hold tým fotografom a novinám, ktoré robia, napriek obrovským ťažkostiam v čase vojny, nádhernú prácu“. Nasledujúce roky súťaž niekoľkokrát zmenila svoj názov. V roku 1957 University of Missouri spojila s National Press Photographers Association (NPPA) a vytvorili súťaž Pictures of the Year, ktorú vyhrávali také fotografie, ako snímka Boba Jacksona, na ktorej Jack Ruby strieľa na Lee Harvey Oswalda.
Súťaž pretrvala až do roku 2001, keď sa Missurijská univerzita a NPPA rozišli. Univerzita pokračuje dodnes v súťaži s názvom Pictures of the Year International. Časopisu .týždeň sa v jej rámci podarilo minulý rok získať cenu Award Of Excellence v kategórii Titulná strana. Tento rok sme získali dokonca druhé miesto v kategórii Spravodajstvo, hneď za časopisom Time. NPPA vytvorila spomínanú The Best of Photojournalism.


.súčasnosť
BOP je popri World Press Photo druhou najväčšou fotografickou súťažou. Kým World Press Photo hodnotí len samotné fotografie, v The Best of Photojournalism vyberajú poroty zložené z fotografov, editorov a profesorov obrazového žurnalizmu príspevky aj z iných oblastí.
V rámci sekcie fotografií zvíťazil v celom svete oceňovaný fotograf Walter Astrada z agentúry Agene France Presse. V sekcii internet sa súťažilo v kategóriách najlepšie internetové video (washingtonpost.com), olympijské video (The New York Times) alebo najlepšie použitie multimédií (Las Vegas Sun). V sekcii fotoeditovanie to boli kategórie denníky (LA Times), fotoeditor (Brad Loper, The Dallas Morning News), titulka novín (Dean Krakel, Rocky Mountain News),
obálka časopisu (St. Petersburg Times, .týždeň skončil v tejto kategórii na treťom mieste), športový príbeh (Newsweek), profil osobnosti (The Seattle Times, .týždeň získal druhé miesto) či spomínané kategórie, ktoré vyhral Róbert Csere a Vladimíra Pčolová: obrazový editor roka, ilustrovaný príbeh (za článok Palestína : Izrael) a otváracia strana článku (Keňa: stále krásna krajina).
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite