Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čistka

.redakcia .časopis .týždeň doma

Najskôr Marián Janušek, potom Ján Chrbet a Peter Hajaš, možno pribudnú aj ďalší. Verejné popravy Slotových ľudí, aké zorganizoval v posledných dňoch premiér Robert Fico, naše krátke ponovembrové dejiny nepoznajú. O čo vlastne ide Smeru?

Najskôr Marián Janušek, potom Ján Chrbet a Peter Hajaš, možno pribudnú aj ďalší. Verejné popravy Slotových ľudí, aké zorganizoval v posledných dňoch premiér Robert Fico, naše krátke ponovembrové dejiny nepoznajú. O čo vlastne ide Smeru?


.takýmto spôsobom si nedovolil ponížiť Slotu ani Vladimír Mečiar vo svojich najväčších chvíľach. Mečiar síce v máji 1996 vypratal zástupcov SNS aj ZRS z predstavenstva Slovenskej poisťovne, zaskvel sa jednou zo svojich najslávnejších viet („národná hrdosť a robotnícka česť sa končia v Slovenskej poisťovni“) a vyhlásil Slotu za neprijateľného človeka, po pár dňoch sa však dohodli. Omnoho horšie poníženie zažil samotný Mečiar v novembri 2007, keď mu premiér Fico po pozemkovom škandále odvolal ministra pôdohospodárstva Jureňu a vyzeralo to aj na koniec koalície. Mečiar sa síce napokon ponížene stiahol, ale aspoň chvíľu sa spolu s Jureňom (nezabudnuteľné vystúpenie v maštali) stavali na zadné. Slotova SNS nie je schopná ani toho: len sa prizerá, ako Fico odvoláva jej ministrov a nominantov a dúfa, že miliardový eurofondový biznis nejako ďalej pobeží. Premiéra, ktorý sa opäť prezliekol za akčného hrdinu, však čakajú krušné časy.

.čoho sa boja?
Namieste je otázka, prečo sa Smer rozhodol takýmto spôsobom pustiť do Slotových figúr. Ľudia, ktorí sa v prostredí najsilnejšej vládnej strany pohybujú, neradi odkladajú sebavedomú masku či pripúšťajú strach. Ten však podľa informácií .týždňa vo Ficovej strane skutočne zavládol. Mnohí zo straníkov si ešte dobre pamätajú aféru spojenú s Devín bankou a to, čo táto kauza urobila s preferenciami bývalej SDĽ. Samotný Fico to vraj často používa ako príklad toho, ako môžu strany rýchlo zaniknúť.
Aj preto panuje v Smere obava, že množiace sa škandály tejto vlády sú spolu s dôsledkami hospodárskej krízy hrozivou kombináciou. Nehovoriac o riziku, že Slovensko by pod tlakom káuz mohlo nastúpiť bulharskú cestu a v čase zlých ekonomických výsledkov prísť o peniaze z Bruselu. To by sa nedalo len tak jednoducho zvaliť na Dzurindu či Američanov. Nie je to tak, že by v Smere uvažovali o takej katastrofe, ako je strata dominancie v prieskumoch verejnej mienky. Ako ľudia posadnutí číslami sa však boja už aj toho, že prípadný pokles preferencií ich pripraví o pocit, ktorým sa už tak trochu opili. Tým pocitom je viera, že nech média a opozícia tvrdia čokoľvek, štyridsaťpercentné preferencie sú dôkazom, že ľud im neverí. Lebo verí Smeru. Rok pred voľbami, ktoré sa môžu konať v čase vyvrcholenia dôsledkov hospodárskej krízy, už v Smere jednoducho nie sú ochotní riskovať. Nie je to ani o transparentnosti, ani o čistote vo verejnom živote. Ale o obyčajnom strachu.

Obavy z toho, že aféry tohto typu môžu stranu v očiach voličov vážne poškodiť, bolo v Smere cítiť aj v minulosti. Napríklad, keď sa prevalila návšteva ministra financií Jána Počiatka na jachte patriacej ľuďom z J&T. Počiatek ju navštívil v čase, keď sa rozhodovalo o kurze koruny voči euru. Podľa našich informácií z prostredia Smeru bol vtedy Fico rozhodnutý Počiatka odvolať a štátny tajomník rezortu Peter Kažimír sa už chvíľu cítil ako nový minister. Za to, že k výmene nakoniec nedošlo, môže Počiatek ďakovať intervencii svojho obchodného partnera Kaliňáka a takzvanej bratislavskej podnikateľskej skupiny.

.akčná päťka
Aj táto epizódka veľa naznačuje o tom, ako sa v Smere prijímajú rozhodnutia a kto sú ľudia, ktorí ťahajú za nitky. Podľa informácií .týždňa majú na Fica dnes reálny vplyv štyria ľudia. Predseda parlamentu Paška, ministri Kaliňák, Maďarič a šéf Slovenskej informačnej služby Jozef Magala. O najdôležitejších veciach rozhoduje táto pätica, niekedy len sám Fico, ostatní ľudia v Smere sú len do počtu. Aj preto Smer zvonka pôsobí ako dokonale zorganizovaná vojenská jednotka. A pre novinárov ako nedobytná pevnosť.
Robert Kaliňák patrí do bratislavskej podnikateľskej skupiny, teda k ľuďom ako bývalý štátny tajomník na ministerstve hospodárstva z čias mečiarizmu Jozef Brheľ, súčasný štátny tajomník na ministerstve dopravy Martin Glváč či podnikateľ Juraj Široký. V strane sa momentálne Kaliňák považuje za veľmi silného mocenského človeka, čomu pridáva váhu aj rezort, ktorý riadi. Pavol Paška je veľmi silný hráč vnútri strany a čoraz väčšmi sa profiluje ako stranícka dvojka. Okrem toho šéf parlamentu predstavuje predĺženú ruku ďalšej vplyvnej podnikateľskej skupiny v okruhu Smeru. Straníci ju pracovne nazývajú východoslovenskou skupinou. Ide o ľudí, ktorí mali v minulosti blízko k Východoslovenským železiarňam a dnes sa zameriavajú najmä na oblasť zdravotníctva. V strane je Paška známy aj ako človek, ktorý je najviac kritický voči šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Otvorene povedané, nedokáže ho vystáť.
Minister Maďarič má zase kľúčový vplyv na ideológiu a stratégiu strany. O šéfovi SIS Magalovi sa vo vyšších kruhoch vie, že má s Ficom mimoriadne otvorený a dôverný vzťah. Ak sa momentálne niekde otvorene uvažuje o tom, ako má vyzerať frontálny útok Smeru voči Slotovi a jeho nominantom, tak je to práve v tejto najvplyvnejšej pätici.   

.ako ďalej
Naopak, vzťah Fica a Slotu nebol nikdy príliš hrejivý, ako sa občas objavovalo v médiách. Fico je predsa len trochu iná liga – pije s mierou, nie je vulgárny hulvát, nechce vidieť stranícke firmy kradnúť za bieleho dňa. „On ním vlastne dosť pohŕda, to spojenectvo berie čisto účelovo,“ hovorí náš dobre informovaný zdroj o Ficovom postoji k Slotovi.
Medzi najvyššie postavenými straníkmi sa v súčasnosti diskutuje aj o tom, s kým do vlády po voľbách 2010. Niektorí z nich veria, že Smer Mečiarovi vycicia voličov natoľko, že HZDS už nebude v parlamente. A že sa bude dať vyhnúť dvojkoalícii s SNS. Ako o budúcom partnerovi sa uvažuje o Figeľovom KDH, ale najmä o SDKÚ v prípade, že by ju pred voľbami stihla po Dzurindovi prebrať napríklad Iveta Radičová. Samozrejme, všetko sú to len nezáväzné a vágne úvahy, akých bolo mnoho aj pred poslednými voľbami. V každom prípade vo vedení Smeru už nemajú príliš chuť ťahať to ďalšie roky so slotovcami. Súvisí to možno aj s posilňovaním straníckej pozície podpredsedu Pavla Pašku.  
Podľa našich informácií prebieha aj v samotnej SNS istý latentný spor, o ktorom sa verejne nehovorí: napríklad podpredsedníčke Anne Belousovovej sa nepáči, že Slota nedosadzuje do dôležitých štátnych funkcií oddaných straníkov-národniarov, ale svojich obchodných partnerov. SNS sa už v minulosti na konflikte Slota-Belousovová rozpadla, a úbytok v preferenciách, ktorý namerala agentúra FOCUS na začiatku apríla, teda ešte pred Ficovou čistkou, náladu v strane  nevylepšuje. Nacionalista Slota zrejme v týchto dňoch najviac oslavoval vstup Slovenska do EÚ, lebo nebyť tmelu, akým sú eurofondy, národniari by sotva videli svetlo na konci tunela...

.dlhý bič
Ficov Smer bude teda v nasledujúcom období uplatňovať stratégiu biča: len čo na SNS niečo praskne, príde tvrdý trest. Aj preto sa straníci riadia podľa pokynu, aby SNS vo verejných vystúpeniach príliš nešetrili. „Pred jedným televíznym vystúpením mi u nás hore povedali, že treba byť na SNS veľmi tvrdý,“ povedal .týždňu politik Smeru, ktorý si neželá byť menovaný. Iný poslanec strany sa nám vyznal: „Myslel som si, že SNS toto nestrávi a odíde z koalície. Ale strávili to.“ Nie je ani také ťažké domyslieť si, prečo...
Robert Fico svojím drvivým útokom vlastne núti firmu SNS, aby v záujme vlastného prežitia podnikala viac v rukavičkách. Ide predsa o preferencie Smeru, ktoré sú pre premiéra najvyšším štátnym záujmom a, samozrejme, aj o záujem rôznych podnikateľských skupín napojených na Smer. Pri každej budúcej čistke treba mať na pamäti dve veci: eurofondovú SNS zrodil sám Fico tým, že ju prizval do vlády. A ani ruky Smeru nie sú také čisté, ako sa zdiaľky javí pri pohľade na nič neskrývajúce hordy nacionalistov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite