Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do pozornosti

.časopis .ostatné

DIVADLO VELIPSESPILEV
PONDELOK – UTOROK 4. – 5. MÁJ
V pondelok predpremiéra a v utorok premiéra už na prvý pohľad zaujímavej inscenácie bratislavského divadielka LUDUS. Ide o „divadelnú asambláž“ o podstate básnictva, inšpirovanú básňami veľkých básnikov, ktorá vznikala metódou kolektívnej tvorby a „paradigmou vodnej logiky“. Inšpirátorom inscenácie je Peter Kuba, animátorom Kamil Žiška.

DIVADLO ŽENA Z MINULOSTI
STREDA 6. MÁJ
Divadelný psychotriler vychyteného nemeckého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga v réžii Eduarda Kudláča bude mať v stredu premiéru v žilinskom Mestskom divadle. Posledný večer jedného manželstva, prichádza tajomná žena z minulosti. Komédia sa mení na drámu, dráma na triler. Psychotriler.

VÝSTAVA NOVÉ GRAFIKY Z ANTIKVARIÁTU
UTOROK 5. MÁJ
„Vo svete, kde stretnutia tvárou v tvár nahradilo tvárenie sa na facebooku...“ To sú prvé slová z pozvánky na vernisáž predajnej výstavy novej grafiky v bratislavskej kaviarni Next Apache. Pôvodné, klasickou sieťotlačou tlačené grafiky vytvorili výtvarníci ako Laco Teren, Boris Ondreička, Juliana Mrvová, Erik Šille, Michal Czinege alebo Martin „Shooty“ Šútovec. Výstavu si možno pozrieť, grafiky si možno kúpiť.

DIVADLO ČERVENÁ PRINCEZNÁ
ŠTVRTOK 7. MÁJ
Peter Pavlac napísal hru, ktorej hlavnou hrdinkou je Galina Brežnevová, dcéra veľkého Leonida Iľjiča, ktorá zomrela v roku 1998 na protialkoholickom oddelení jednej moskovskej nemocnice. Príbeh si autor vymyslel tak, že sa vlastne celkom ľahko aj mohol stať. Režisér Patrik Lančarič obsadil do hlavnej úlohy Zitu Furkovú, hudbu zveril Sise Michalidesovej a scénu Erike Gadušovej. V Divadle Astorka.

HUDBA YOUCOCO + VRELO
ŠTVRTOK 7. MÁJ
Bubeníčka Ria, gitaristka a speváčka Radmila. To je energické, nápadité, divoké a krásne duo z Trenčína. Tvrdá muzika a sugestívne vokalistky, srbský folklór a elektrické gitary, vtip, vášeň, šarm. To je Vrelo zo Srbska. Večer plný Pohody v petržalskom Klube Za zrkadlom. Bonusom bude premiéra filmu Marcela Nevina Pohoda 2008 a vernisáž výstavy fotografií Ctibora Bachratého.

HISTÓRIA BOJE O DARGOV
SOBOTA 9. MÁJ
Prvý májový týždeň nesmieme zabudnúť na koniec druhej svetovej vojny. Pripomenúť si ho možno rôznymi spôsobmi. Napríklad historickou rekonštrukciou bojov o Dargovský priesmyk z obrannej línie Gisela Stellung z roku 1944/1945 sa bude konať v okolí malebnej obce Dargov. Budú tam tanky, obrnené transportéry, delá, samopaly, guľomety... Ešteže ide iba o rekonštrukciu.

HUDBA KORAI ÖRÖM
SOBOTA 9. MÁJ
Ak nemáte radi tanky a delá, choďte sa skryť do bunkra pod Bratislavským hradom. Zahrá tu  maďarská kapela Korai öröm. Ide o skutočne zaujímavú, hudobne invenčnú a vzrušujúcu kapelu, ktorú treba určite počuť a vidieť. Po nej bude dídžejovať kolega Potkan (tentoraz pod umeleckým menom Mooshak) a kamarát Sancho. Bojovníci za mier mieria v sobotu večer do Subclubu.

HUDBA TRIANGO
NEDEĽA A PONDELOK 10. A 11. MÁJ
Klavirista, dirigent, skladateľ, milovník tanga a hlavne „náš človek v New Yorku“ Peter Breiner sa pred pár rokmi spojil s fenomenálnym huslistom Stanom Palúchom a nemenej fenomenálnym akordeonistom Borisom Lenkom. Vytvorili trio, ktoré hrá tango. Teda Triango. Hudba s tanečnou atmosférou, posplietaná z krásnych tónov, postavená na priezračných harmóniách a zvodných rytmoch. V nedeľu v Štúdiu L+S, v pondelok v Hlave XXII.

HUDBA PRESSBURGER KLEZMER BAND
NEDEĽA 10. MÁJ
Ak nemáte chuť na tango, môžete si ísť v nedeľu večer napríklad zatancovať na klezmer. Z roka no rok zrelší, no radosť z hrania nestrácajúci Pressburger Klezmer Band zahrá melancholické aj radostné, pomalé aj rýchle pesničky, v ktorých sa stretáva atmosféra židovského Pressburgu s haličským a balkánskym vidiekom. Stredoeurópska hudba do tanca aj na počúvanie. Klub A4 v bývalom Véčku.

KINO ZNOVU  17
Teenager Mike O'Donnell (Zac Efron) má všetko – je úspešným športovcom, ktorého čaká štipendium na univerzite. Náhle sa však rozhodne všetkého vzdať a oženiť sa so svojou stredoškolskou láskou Scarlet. O 25 rokov neskôr si dospelý Mike (Matthew Perry) uvedomuje, že jeho život nie je celkom tým, čo očakával. Keby tak mal znovu 17...
17 Again (USA, 2009)
Réžia: Burr Steers. Hrajú: Zac Efron, Leslie Mann, Thomas Lennon, Mathew Perry

KINO STAR TREK 11
Prvá výprava kozmickej lode U.S.S. Enterprise. Nováčikovia musia nájsť spôsob, ako zastaviť nepriateľa, ktorého pomsta ohrozuje celé ľudstvo. Osud Galaxie je v rukách Kirka (Chris Pine) a Spocka (Zachary Quinto). Divoký inštinkt sa stretne s chladným rozumom, ale len ich spojenie vyvedie posádku z nebezpečenstva, ktoré predstavuje pomstychtivý Nero (Eric Bana)...
Star Trek 11 (USA, 2009)
Réžia: J.J. Abrams. Hrajú: Chris Pine, Simon Pegg, Winona Ryder, Eric Bana

KINO DVOJITÁ HRA
Film, v ktorom má každý rafinovaný plán, nikto nehrá fér a ktorého divák nesmie uveriť ani záverečným titulkom. To všetko zabalené do romantickej komédie. Oboch hlavných hrdinov najprv živili tajné služby. Claire (Julia Roberts) pracovala pre CIA a Ray (Clive Owen) pre MI6. Obidvaja s tým však už chcú raz a navždy prestať…
Duplicity (USA/Nem., 2009)
Réžia: Tony Gilroy. Hrajú: Clive Owen, Julia Roberts, Paul Giamatti
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite