Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

. .časopis .udalosti

Špióni boli aj budúVzťahy medzi Ruskom a

Špióni boli aj budú
Vzťahy medzi Ruskom a NATO začínali vyzerať navonok ružovejšie. Prvý raz od päťdňovej vojny v Gruzínsku v roku 2008 sa teraz v Bruseli stretla Rada NATO s Ruskom a prebehli rozhovory medzi vyslancami členských krajín NATO s ruským vyslancom pri NATO Dmitrijom Rogozinom. Ibaže na toto stretnutie a aj na celkovú atmosféru vrhla tieň špionážna aféra, ktorá sa začala odsúdením jedného Estónca a pokračuje vypovedaním dvoch Rusov.
Ešte vo februári odsúdil súd šesťdesiatnika Hermana Simma, ktorý pracoval ako šéf bezpečnosti na estónskom ministerstve obrany, za velezradu. Simm totiž pracoval aj ako agent pre ruskú stranu a dodal Rusku takmer tri tisícky tajných dokumentov NATO. Táto najväčšia špionážna aféra od čias studenej vojny bola nepríjemná pre Estónsko ako nového člena Severoatlantickej aliancie aj pre Rusko – ktoré spojenie so Simmom, samozrejme, odmietlo komentovať. Šesťdesiatnik Simm sa však podľa zistenia vyšetrovateľov s agentmi ruskej tajnej služby stretával tri až štyrikrát do roka v rôznych krajinách Európy a za svoju prácu dostal dohromady 1,3 milióna estónskych korún, čo je zhruba 106-tisíc dolárov. Okrem toho vraj jeho dobrodružnej náture vyhovovalo, že sa podieľa na „veľkej akcii“ a „tajnej misii“.
Špiónske hry teraz zhorkli nielen Simmovi, ktorý dostal od súdu 12 rokov väzenia a povinnosť uhradiť 20,2 milióna estónskych korún, náklady na nový bezpečnostný systém pre ministerstvo obrany, ale znovu aj Rusku. NATO totiž v týchto dňoch podniklo ďalší krok: vypovedalo z Bruselu dvoch ruských diplomatov s odôvodnením, že ide o agentov ruskej tajnej služby. Vypovedaní sú Viktor Kočukov, poradca ruskej misie, a Vasilij Čižov, nižší atašé a syn Vladimíra Čižova, ruského vyslanca pri EÚ. Tentoraz Kremeľ komentoval ostošesť: vraj ide o neslýchanú hrubú provokáciu. A Dmitrij Rogozin vyhlásil, že ktosi na Západe chce pokaziť sľubne sa rozvíjajúce vzťahy medzi Alianciou a Ruskom.
Povinné pohoršenie časom doznie, NATO si zrejme urobí ešte dosť previerok a bezpečnostných testov ľudí, ktorí prichádzajú do styku s citlivými materiálmi. Aj Kremeľ sa časom povznesie a opäť sa chopí svojich globálnejších záujmov, pretože špióni boli, sú aj budú. Len ktovie, či si Aliancia nezačína dávať na tých ruských pozor príliš neskoro.
.mg

Hlásia sa Albánci
Albánsky premiér Sali Berisha pricestuje do Česka. Odstupujúcemu premiérovi Topolánkovi, ktorý stále predsedá Rade EÚ, má odovzdať albánsku prihlášku za člena EÚ. Proces rozšírenia sa začal v roku 2003, keď krajina otvorila rozhovory o Stabilizačnej a asociačnej dohode. Albánska opozícia tento krok kritizuje, pretože vraj ide o snahu získať voličov pred júnovými voľbami.
.tg

Cena pre Gazetu
Ruské noviny Novaja Gazeta, ktoré sú jedným z mála periodík mimo vplyvu Kremľa, a kde pracovala Anna Politkovská, získali Cenu pre priekopníkov slobodných médií. Medzinárodný tlačový inštitút, ktorý ju každoročne udeľuje, oznámil, že Novaja Gazeta „zosobňuje... slobodu médií a právo novinárov robiť si svoju robotu nezávisle od politickej moci a jej predstaviteľov“.
.tg

Atentát?
V holandskom meste Apeldoorn počas osláv Dňa kráľovnej vrazil vodič svojím autom do davu a neskôr len tesne minul autokar s členmi kráľovskej rodiny. Štyria ľudia prišli o život na mieste, jedna žena zomrela v nemocnici. V nemocnici skonal aj vodič auta. Holandské médiá hlásia, že muž bol nedávno prepustený zo zamestnania a údajne prišiel aj o byt. Nevie sa, či šlo o atentát.
.tg

Dieťa Sarky
Francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu vyrastá silný konkurent do volieb v roku 2012. Francois Bayrou, stredový politik s vysokými ambíciami, mu vyhlásil totálnu vojnu. Vo svojej knihe Zneužívanie moci označil prezidenta za „barbarské dieťa“, ktoré zavádza „egokraciu“ a správa sa ako nadčlovek. „Sarky“ mu odkázal, že by očakával konštruktívnejšiu kritiku.
.mh

Chrysler odborom
Chrysler v zúfalstve prijíma zmeny, ktoré by si ešte pred pár rokmi nik nevedel predstaviť. O jeho vlastníctvo sa podelí Fiat a... odbory. Odborári získajú až 55 percent akcií – výmenou za to, že súhlasia s prepúšťaním a úpravami svojich dlhodobých kontraktov a penzijných plánov. Je to Marxov sen alebo, naopak, nočná mora? To ukáže budúcnosť. Ak sa odborári neubránia svojim inštinktom, môže Chrysler čakať ešte tvrdší pád.
.mg



Elise Tan Roberts/
Iba dvojročná Elise Tan Roberts z Londýna sa stala najmladšou členkou Mensy. Elisa, ktorá má IQ 156, dokáže vymenovať 35 hlavných miest, rozpoznať tri typy trojuholníkov a zvládne aj abecedu. Mensa zvyčajne prijíma deti od 10 rokov, ale tentoraz urobila výnimku.

Barack Obama/
Americký prezident uviedol ako priame hrozby pre národnú bezpečnosť USA al-Káidu a Taliban. Dodal, že za svoju povinnosť najvyššieho veliteľa považuje také kroky, ktoré by zabránili teroristom vytvárať útočiská, z ktorých by mohli zabíjať ďalšie tisícky Američanov.

Hamad bin Khalifa/
Katarský emir odvolal ministerku školstva Ahmadu al-Mahmúd, ako aj ministerku zdravotníctva Ghaliu bint Muhammad bin Hammad al-Thání.
Je koniec ministrovaniu dvoch žien, ktoré boli ako jediné zástupkyne svojho pohlavia prítomné v katarskej vláde.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite