Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neposlušná Ypsilonka

. .časopis .týždeň vo svete

Podľa časopisov Time a Foreign Affairs patrí Yoani Sánchez k najvplyvnejším ľuďom na svete, jej meno však médiá neopakujú tak pravidelne ako mená celebrít, ktorých k aktivizmu dohnal skôr blahobyt než jeho opak. Kto je žena, ktorá sa v blogosfére stala hlasom skutočnej Cuba Libre?

Podľa časopisov Time a Foreign Affairs patrí Yoani Sánchez k najvplyvnejším ľuďom na svete, jej meno však médiá neopakujú tak pravidelne ako mená celebrít, ktorých k aktivizmu dohnal skôr blahobyt než jeho opak. Kto je žena, ktorá sa v blogosfére stala hlasom skutočnej Cuba Libre?


Má 34 rokov, vyštudovala filológiu, patrí ku generácii mladých, rozhnevaných, ale často aj skeptických a rezignovaných Kubáncov. Jej meno sa začína na Y, ako mená mnohých detí narodených na Kube v 70. a 80. rokoch, keď rodičia potomkom rozdávali kvázi rusky znejúce čudá typu Yanisleidi, Yoandri, Yusimí, Yuniesky. Jej blog nesie názov Generación Y. Generácia Ypsilon má spoločnú skúsenosť detstva v relatívnej istote Sovietmi financovaného „ostrova slobody“, ale aj rokov biedy, ktoré nastali po páde štedrého socialistického bloku a trvajú dodnes.

Yoani Sánchez od roku 2007 bloguje o pomeroch na Kube. Píše o všetkom, od vysokej politiky až po to, ako sa ľudia musia obracať, aby prežili v čoraz väčšej chudobe. Kultivovaným jazykom osvetľuje súvislosti, hovorí za tých, ktorých vo svete počuť veľmi zriedka – za bežných Kubáncov.
Bloguje nepravidelne, pretože píše doma, na počítači, ktorý nemá pripojenie na internet. Potom nasleduje dobrodružstvo odosielania textov – z verejných internetových kaviarní a podobných miest. Ak sa odoslanie na adresu niektorého priateľa v zahraničí podarí, blog sa vzápätí objaví na stránke DesdeCuba. „Blogujem naslepo,“ vyjadrila sa v rozhovore pre Poder360 Yoani Sanchez. „Samozrejme, že to znie čudne, ale taká je Kuba. Na Kube je skutočnosť často podobná sci-fi. Texty odosielam e-mailom a Kubánci, ktorí žijú v zahraničí, ich uverejňujú. A potom mi posielajú komentáre čitateľov.“ Kubánski cenzori podľa nej nepoznajú „jednoduchý spôsob, ako by nám mohli zabrániť v uverejnení textu na internete. Je to pre nich rovnako nový jav ako pre nás. Našťastie pre nás sa technológie vyvíjajú rýchlejšie ako cenzúra. Tak prežíva Generación Y a stránka DesdeCuba – vďaka solidarite ľudí, ktorých ani nepoznáme, ale rozhodli sa podporiť naše úsilie“.
Žena, ktorá tvrdí, že bloguje len preto, lebo sa musí zbaviť stresu z bezmocnosti, sa stala symbolom internetovej revolty proti útlaku. Blog neposlušnej Ypsilonky, ktorí dobrovoľníci prekladajú do pätnástich jazykov, zaznamenal v januári tohto roka 14 miliónov kliknutí a s každým ďalším návštevníkom jeho sila rastie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite