Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Tender zrušený
Kauza nástenkového tendra zrejme skončila. O nečakané vyvrcholenie sa postaral premiér Fico, ktorý povedal, že na základe tlaku z Európskej únie musí byť tender zrušený. Predchádzalo tomu niekoľko dní plných nie veľmi vábnych udalostí.
Prvou z nich bola utorňajšia tlačovka ministra Igora Štefanova (SNS), kde sa nový šéf rezortu výstavby, podobne ako jeho predchodca Janušek, postavil za tender. Podľa neho prebehlo všetko v súlade so zákonom, logá, ktoré ministerstvo nakúpilo, neboli predražené a vyvesenie na nástenke bolo v poriadku. Nový minister najprv tvrdil, že na tendri sa nepodieľal, neskôr vymenoval, čo všetko pre tender urobil. Štefanovove slová vzápätí spochybnil šéf Úradu pre verejné obstarávanie Béla Angyal, ktorý povedal, že chyby tendra boli také veľké, že mohli ovplyvniť výsledok.
V utorok večer o Štefanovovom odvolaní z funkcie rokoval parlament. Opozícia navrhla vyslovenie nedôvery Štefanovovi za to, že sa podieľal na 3,6-miliardovom tendri na ministerstve výstavby, ktorý vyhrali firmy blízke Jánovi Slotovi a SNS. Ešte predtým mimoriadne zasadla vláda, ktorá konštatovala, že vníma dôvody odvolávania „ako nepravdivé, tendenčné, klamlivé a zavádzajúce“. Na tlačovej konferencii sa ministra zastal aj samotný premiér Fico, v parlamente predseda SNS Slota. Minister Štefanov pokus o odvolanie nakoniec ustál. Opozičným poslancom sa nepodarilo pre svoj návrh získať ani jedného zákonodarcu vládnej koalície. Za odchod ministra v stredu hlasovalo 61 poslancov, proti bolo 76.
Vo štvrtok nastal v kauze zvrat. Štefanov dostal od premiéra, ktorý k tejto záležitosti zvolal mimoriadnu vládu, ultimátum. Buď zruší zmluvu na 3,6 miliardy korún s firmami Avocat a Zamedia, alebo príde o funkciu. Termín Fico nedal, ale povedal, že „dá sa veľmi ľahko rozpoznať nezáujem zrušiť zmluvu od záujmu zrušiť zmluvu. Len čo budem vidieť nezáujem zrušiť zmluvu, okamžite podám návrh na odvolanie pána ministra.“ Premiér sa k tomuto kroku odhodlal potom, ako dostal od Európskej komisie list, v ktorom nás EK vyzýva, aby sme odstránili nedostatky, ktoré na nástenkovom tendri našla. Za príkaz Štefanovovi nehlasovali ministri za SNS. O deň neskôr Štefanov uznesenie vlády akceptoval. Aliancia Fair-play tvrdí, že zmluva medzi ministerstvom výstavby a firmami konzorcia z nástenkového tendra je od začiatku neplatná.
.tg

Radičovej chyba
Iveta Radičová, opozičná politička, s potenciálom, ktorý všetci vrátane nej chceli „naplno využiť“, urobila hrubú chybu. V parlamente zahlasovala „v mene“ svojej poslaneckej kolegyne, ktorá nestíhala dobehnúť k hlasovaciemu zariadeniu. Po chvíľkovom váhaní sa napokon Radičová vzdala mandátu a z parlamentu odišla. Ale viac než koniec to pripomínalo začiatok.
.rži

Bugárov odchod
Bývalý predseda SMK Béla Bugár vystúpil z poslaneckého klubu strany. Pridali sa k nemu aj László Nagy a Gábor Gál. Poslanci neodchádzajú z SMK, ale chcú vyslať signál pre Csákyho vedenie strany. Poslanci vyjadrili nádej, že sa do klubu opäť vrátia, ak nastane náprava, teda výmena predsedu. Ďalšia opozičná strana musí teda riešiť skôr seba ako vládnu politiku.
.eč .sita

Vracajú igelitky
Rudolf Trávniček vraj dostal časť zo siedmich miliónov korún, ktoré údajne daroval HZDS. „Budú to vracať postupne, v splátkach,“ povedal. Kauza je podľa predsedu strany Mečiara na konci. „K otázke igelitiek som zaujal jasné stanovisko – kauza je skončená. Problém neexistuje v právnej, ani v politickej rovine,“ povedal a dodal, že zodpovednosť už bola vyvodená. Dá sa dodať niečo vážne?
.tg

Súd s nevyzretými
Na súde pokračuje pojednávanie s obžalovanými z vraždy Daniela Tupého. Utajený svedok podrobne opísal, ako bitka prebiehala. Obžalovaný Richard H. však tvrdí, že na mieste činu vôbec nebol. Obhajoba spochybňuje výpoveď svedka, lebo svoju výpoveď viackrát zmenil. Súdna znalkyňa z odboru psychológie opísala obžalovaných ako nevyzreté labilné osoby. Proces pokračuje, nezabudnime.
.eč .sita

Novinárske ceny
V piatok sa odovzdávali Novinárske ceny za rok 2008, ktoré organizuje Nadácia otvorenej spoločnosti. Najviac ocenení  – za rozhovor, analyticko-investigatívny príspevok, komentár, krátky publicistický príspevok a blog, ako aj Cenu otvorenej spoločnosti – získal denník SME, respektíve stránka sme.sk. Po dve ceny získali denník Pravda, týždenník Žurnál a rádio Slovensko. Po jednej cene získali Zemplínsky Korzár, TV Ružinov, Markíza a STV.
.tg


Viliam Veteška/ podpredseda parlamentu dobojoval svoj zápas s mozgovým nádorom. Politici si na svojho kolegu spomínali ako na dobráka, ktorý nepokazil žiadnu zábavu. Jeho politická či podnikateľská kariéra sa z pochopiteľných dôvodov detailne nerozoberala.

František Devínsky/ vedec, bývalý rektor, poslanec, človek s dobrou povesťou – bol podľa najnovších medializovaných informácií aj spolupracovník tajnej služby, ktorý jej poskytoval isté dôverné informácie o svojich kolegoch. Akoby SDKÚ nemala teraz dosť iných starostí!

Vladimír Tvaroška/ jediný zástupca opozície v Rade pre hospodársku krízu minulý týždeň svoje členstvo v nej ukončil. „Rada pre hospodársku krízu je v súčasnosti len dymovou clonou, ktorá má zakryť bezradnosť vlády,“ vysvetlil bývalý štátny tajomník ministerstva financií.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite