Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

. .časopis .film

.teletipy .filmy:
Matka a syn (dráma/poetický, SRN/Rusko, 1997)
ČT2, Pondelok, 00:35
Vážne chorá matka pomaly umiera v starostlivosti svojho dospelého syna. Vzájomne sa milujú intenzívnou láskou, až takou, že je fyzicky citeľná, a prežívajú obavy zo vzájomnej straty. Okrem nich existuje len prázdny dom, stratený v ľudoprázdnej krajine. Okolitá príroda so všetkými farbami, tvarmi a zvukmi sa však zdá plnohodnotným hrdinom filmu, zastupujúc  tu symbolicky princíp samotnej a všadeprítomnej Matky prírody. Matka aj syn s ňou vedú nemý, intuitívny dialóg a aj keď je pre nich ťažké sa zmieriť s príchodom smrti, postupne pochopia, že je ešte možno nádej v dimenziách, ktoré presahujú pozemský život človeka. Poetický film z dielne Alexandra Sokurova je súčasťou jeho zamýšľanej trilógie „ľudských vzťahov“.

Zimný hosť (dráma, USA/VB, 1997)
Dvojka, Utorok, 23:00
Počas jedného zimného dňa prežíva osem postáv v malom škótskom mestečku malé i veľké drámy života. Frances nedávno zomrel manžel a ona sa namiesto smútenia uzatvorila v tichom vzdore. Túži uniknúť od svojho života. Bránia jej v tom však obavy o matku Elspeth, ktorá pomaly starne a bude svoju dcéru potrebovať čoraz viac. Jej syn Alex zatiaľ prežíva prvé milostné skúsenosti s Nitou.  Sam a Tom sú dvaja školáci, ktorí sa ulievajú na zamrznutej pláži. V tichej atmosfére zimného mestečka sa ich záškolácke plány zmenia na rozhovor vážnejší, ako obaja čakali. Dve staré dámy Lily a Chloe spoločne navštevujú smútočné obrady neznámych ľudí s tichou radosťou z vlastného života. Štyri dvojice v jeden zimný deň musia čosi stratiť, aby našli niečo nové.

Jarný príbeh (komédia/romantický, Francúzsko, 1990)
ČT2, Streda, 00:25
Francúzsky filmový režisér Erich Rohmer vytvára zo svojich filmových diel uzavreté cykly. Sám  si píše scenáre a vytvoril si osobitý, nezameniteľný štýl, pre ktorý je typický minimalistický spôsob rozprávania o vnútornom svete hrdinov a ich vzťahov s okolím. V Jarnom príbehu patriacom do Príbehov štyroch ročných období, zoznámi introvertná študentka hudby Natacha svojho slobodného otca s kamarátkou, učiteľkou filozofie. Tak trochu intrigánči, pretože dúfa, že jej otec opustí svoju priateľku a zamiluje sa do Jeanne. Veľa sa rozprávajú, diskutujú o filozofii, láske, sexe a priateľstve. Ani jeden z aktérov však netuší, ako to vlastne dopadne.

Ratatouille (animovaný, USA, 2007)
HBO, Štvrtok, 16:30
Remy mal celý život dokonalý čuch a na krysu aj celkom neobvyklý sen – variť v luxusnej reštaurácii. Nenechá sa odradiť očividnými starosťami, s ktorými sa krysa, túžiaca po kariére v odbore, ktorý hlodavcov najviac nenávidí, stretáva. Dovolí, aby ho okolnosti doslova vrhli do reštaurácie, ktorú preslávil jeho kuchársky vzor Auguste Gusteau. Remy čoskoro zistí, že ak je krysa a niekto ho v kuchyni uvidí, môže ísť doslova o život... Oscarom ocenený režisér Brad Bird vytvoril spolu s majstrami z Pixar Animation Studios originálnu rodinnú komédiu o najbizarnejšom priateľstve, aké si viete predstaviť.

Muzika (komédia, SR/SRN, 2007)
Markíza, Piatok, 21:15
Martin Junec pracuje ako mastič vo vodárni. Plat má síce mizerný, ale v pracovnom čase môže cvičiť na saxofóne. Najviac na svete miluje džez. Kvôli svojmu nevšednému koníčku má problémy v práci aj v rodine – svokra by Martina najradšej vyhodila z domu. Všetci jeho rovesníci už zarobili na vlastné byty, niektorí stavajú aj domy, kúpili autá, len Martin stále nič.
Po tom, ako Martin zahrá na svadbe svojho bratranca, objavuje sa neznámy Hruškovič a dá mu návrh, že založia kapelu. Martin návrh nemôže odmietnuť. Úspešná komédia režiséra Juraja Nvotu rozpráva o nedávnej minulosti našej krajiny, keď banány boli úzkym profilom a cesta na Západ nesplniteľným snom.

Rómeo a Júlia (dráma, USA, 1996)
ČT1, Sobota, 21:20
Najznámejšia hra Williama Shakespeara sa už dočkala niekoľkých filmových spracovaní. Austrálsky režisér Baz Luhrmann previedol príbeh renesančných milencov do kulís moderného veľkomesta, pričom nechal skrátený pôvodný text vo veršovanej podobe. Film odpovedá na niekoľko zaujímavých otázok. Aký by bol Rómeo, keby žil v dnešnej pretechnizovanej dobe? Ako by jeho láska k Júlii obstála vo svete peňazí a násilia? Postmoderná štylizácia posúva tradičný príbeh do akčného, komixovo ladeného rozprávania, v ktorej žiari ústredná herecká dvojica Leonardo DiCaprio a Claire Danesová.

Démanty noci (dráma, Československo, 1964)
Dvojka, Nedeľa, 23:00
Adaptácia literárnej predlohy Arnošta Lustiga je obrazom úteku dvoch mladíkov z transportu smrti. Prostredníctvom opakovaných prestrihov na spomienky, sny a túžby jedného z nich postupne sledujeme, ako všetko ľudské pomaly ustupuje živočíšnemu a pudovému, smerujúcemu len k jedinému cieľu – prežiť. Naturalisticky zobrazená situácia oboch utečencov – ich hlad, únava, i úzkosť, naznačujú snahu o záchranu za akúkoľvek cenu. Film stvárňuje prúd vedomia a odkrýva mieru úzkosti, opustenosti, poníženia a nemožnosti dorozumieť sa v odcudzenom a nepriateľskom svete. Celovečerný debut Jana Němca patrí k absolútnej špičke Československej novej vlny, ale aj českej kinematografie vôbec.

.tip .týždňa
Dokonalý trik (dráma, USA/VB, 2006)
HBO, Nedeľa, 12:25
Obyčajní iluzionisti vyťahujú z klobúka králikov a bavia obecenstvo kartovými hrami. Lenže odveká rivalita posunula Roberta Angiera a Alfreda Bordena, dvoch kúzelníkov z prelomu 19. a 20. storočia, o stupeň vyššie. Angier totiž prišiel s dokonalým trikom, ktorý sa nedá napodobniť a možno ani tromfnúť. Medzi oboma mužmi vypuknú preteky, kto predvedie dokonalejšiu ilúziu a pokorí svojho protivníka, pričom táto obsesia zavedie oboch mužov až za hranice ľudského chápania. Ide predsa o prestíž, kvôli ktorej sa musí hocičo obetovať. Napríklad aj život, ak to bude potrebné... Režisér Christopher Nolan pripravil divákom kúzelnícke predstavenie, na ktoré len tak nezabudnú.



.teletipy  .dokumenty:
Na ceste po Matanzase
ČT1, Pondelok, 21:00
Provincia Matanzas sa rozprestiera v stredozápadnej časti ostrova Kuby. Jej pobrežie oblievajú na severe vody Mexického zálivu a na juhu Karibské more. V provincii leží svetoznáme letovisko Varadero – štyridsať kilometrov dlhá pevninská kosa, ktorá je vyhľadávaným cieľom turistov. Tí oceňujú najmä dlhú piesočnatú pláž, koralové útesy, vodné kanály aj moderné hotely. Varadero je však spojené aj s dramatickou históriou. Nachádza sa tam aj Zátoka svíň – záliv, kde sa v roku 1961 vylodili kubánski exulanti s cieľom zvrhnúť komunistický režim. Castrova armáda inváziu odrazila a „slávne víťazstvo“ dodnes pripomínajú dobové guľometné hniezda a propagandistické bilbordy.

Slovensko pre začiatočníkov
Dvojka, Utorok, 11:10
Vo filme sa stretávame s jednotlivými predstaviteľmi prednovembrovej a ponovembrovej  generácie, ktorí hodnotia a mapujú svoje vnímanie a pocity z dnešnej doby. Dokumentárny film Slovensko pre začiatočníkov vychádza z rozsiahleho sociologického prieskumu, ktorý vykonali dve agentúry. Podľa mentality, spôsobu života a najmä podľa vzťahu k hodnotám a okoliu, rozdelili autori výskumu Slovákov do 10 najcharakteristickejších povahových typov. Každý z nich reprezentuje inú vekovú a sociálnu vrstvu, každý z nich má jedinečný pohľad na Slovensko, ale aj svet okolo seba.

Dieťa génius
Spektrum, Streda, 20:10
Už od najútlejšieho veku sa líšia od svojich vrstovníkov. Niekto tvrdí, že majú dar, pre mnohých je to skôr prekliatie, ale v každom prípade sa na ňom nedá mnoho zmeniť. Sú to proste geniálne deti s mentálnou kapacitou, ktoré prekonajú drvivú väčšinu dospelých. Mikail Ali je najmladším členom organizácie Mensa, združujúcej ľudí s najväčším inteligenčným kvocientom na planéte, a bol prijatý vo veku iba troch rokov. Michael Dowling má jedenásť a je najmladším v Británii publikujúcim autorom. A ani zďaleka nie sú jedinými deťmi, ktoré priťahujú toľko pozornosti. Rodičia malých géniov sa však pozerajú do budúcnosti s obavami...

Ten istý svet
Dvojka, Štvrtok, 14:00
V štylizovanom dokumente autori predstavia nevidiaceho režiséra Alda Daxnera. Napriek tomu, že stratil zrak, žije ten istý život ako ostatní ľudia. Film má ambíciu ponoriť sa do hĺbky zmyslov nevidiaceho režiséra. Predviesť divákovi, akým spôsobom nahrádza chýbajúci zrak pri divadelnom režírovaní ochotníkov, pri vnímaní priestoru a hĺbky scény, pohybu, mimiky a vedenia hercov. Zároveň aké zážitky mu poskytujú iné zmysly ako zrak pri splavovaní riek, korčuľovaní sa na kolieskových korčuliach a pri podobných nezvyčajných aktivitách, ktoré nie sú charakteristické pre nevidiaceho.

História Tatier
Dvojka, Piatok,  08:30
Dokument sa venuje histórii Tatier od ich geologických počiatkov až po dnešný rozvoj turizmu. Príbeh Tatier bol vždy spätý s človekom, ktorý do nich prichádza, ale nie vždy chápe ich význam a hodnotu. Dnešnú podobu im vtisla doba ľadová. Ľadovce svojou váhou a tlakmi obrusovali a vylamovali končiare, hĺbili a formovali doliny. Topiace sa ľady vytvorili mohutné vodné toky: rieky, potoky, vodopády ale aj krasové útvary, jaskyne a plesá. Až do oblasti Tatier vstúpil predchodca človeka… Tatry vo vedomí predhistorických ľudí zohrali podobnú rolu ako grécky Olymp alebo Himaláje. Sem umiestňovali sídla Bohov. Ich výška a majestátnosť zároveň vzbudzovali strach a rešpekt. Súčasnosť predstavuje masový nástup ľudí do Tatier – vstupuje do nich nielen turista, ale aj majiteľ so svojimi vlastníckymi a podnikateľskými záujmami.

Umenie predaja
Dvojka, Sobota, 23:00
Estónsko-dánsko-fínsky dokumentárny film Umenie predaja mapuje dopad zmien, vyplývajúcich z prechodu krajín bývalého socialistického tábora na trhovú ekonomiku. V priebehu dvoch rokov sleduje svojich hrdinov na ich ceste za úspechom a šťastím. Mladý študent teológie Raigo a vdova v strednom veku Mare chcú skúsiť šťastie ako predajcovia. Tento svet im sľubuje viac ako len peniaze – sľubuje úspech a sebavedomie. Jediné, čo musia urobiť, je nasledovať estónsku hviezdu vo svete motivačného tréningu, pána Peepa. A televízni diváci sa k nim môžu pridať...

Codex Gigas – Diablova biblia
ČT2, Nedeľa, 08:30
Neobvyklý a veľmi zaujímavý dokument vznikol ako zámer Národní knihovny ČR v Prahe. Predstavuje jeden zo stredovekých divov sveta, Codex Gigas alebo Diablovu bibliu. Vo svojej dobe sa tešila veľkej popularite učencov aj milovníkov kuriozít.  Spolu s inými umeleckými predmetmi putovala po Európe a skončila v Švédskej národnej knižnici v Štokholme. Za prísnych bezpečnostných opatrení bola kniha v roku 2007 vystavená v krajine svojho pôvodu, Českej republike. Film je vlastne putovaním po miestach spojených s históriou tejto 75 kilogramov vážiacej knihy. Len málokto vie, že vznikla na prelome 12. a 13. storočia dnes už v neexistujúcom benediktínskom kláštore v Podlažiciach pri Chrudime a jej spísanie sprevádza povesť o mníchovi, ktorý vraj s pomocou diabla zhotovil toto dielo ako výraz pokánia za jednu noc.

.tip .týždňa
Láska včera, dnes a zajtra
ČT1, Piatok, 16:55
Samotné autorky nazvali tento dokument dielom generačným. Obe sledujú v priebehu jedného roka niekoľko partnerských dvojíc. Zatiaľ čo mladšia Olga Špátová predstavuje najmä mladé páry, ktoré sa pre životného partnera iba rozhodujú, matka tejto vychádzajúcej hviezdy českého dokumentu, skúsená režisérka Olga Sommerová, sa zaoberá väčšinou dvojicami, ktoré sa už so svojím dávnym rozhodnutím vyrovnali, alebo sa to len učia. Vznikla tak zaujímavá mozaika ľudských osudov, ktoré spája rovnaká jednoduchá, ale zároveň komplikovaná túžba milovať a byť milovaný.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite