Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sprisahanci

.časopis .komentáre

Minulý týždeň sa na Najvyššom súde odohrala dobrá vec – prišli desiatky ľudí, ktorým záleží na spravodlivosti. Ale inak to nebolo veselé. Odvolací disciplinárny senát zrušil rozhodnutie, ktoré oslobodilo sudcu Alexandra Mojša v plnom rozsahu obvinení. Sudca Mojš tak naďalej nebude môcť vykonávať svoju funkciu.

Minulý týždeň sa na Najvyššom súde odohrala dobrá vec – prišli desiatky ľudí, ktorým záleží na spravodlivosti. Ale inak to nebolo veselé. Odvolací disciplinárny senát zrušil rozhodnutie, ktoré oslobodilo sudcu Alexandra Mojša v plnom rozsahu obvinení. Sudca Mojš tak naďalej nebude môcť vykonávať svoju funkciu.

Vlastne očakávaný verdikt. Prítomných šokovala skôr úvaha predsedu senátu, že v tomto prípade by prichádzalo do úvahy aj prerušenie disciplinárneho konania a postúpenie veci orgánom činným v trestnom konaní. Banskobystrického sudcu, ktorý získal od Centra pre právnu pomoc Via Iuris a Aliancie Fair- play za to, že sa usiloval zabrániť tunelovaniu podnikov, akoby nestačilo vyhnať zo sudcovského stavu. Akoby ho bolo treba postaviť rovno za mreže.
Sudca Mojš sa od posledných volieb pohybuje v ťažkom teréne – stojí proti systému, ktorý nastavil minister Harabin. Súčasné disciplinárne stíhanie proti nemu sa začalo z iniciatívy predsedu Krajského súdu v Banskej Bystrici Jána Bobra. Toho vymenoval do funkcie Harabin. V päťčlennom odvolacom senáte sedeli ďalší zaujímaví ľudia: Miroslava Čutková, známa aj ako členka volebných komisií HZDS. Ladislav Tomčovčík, ktorého dokonca v parlamente navrhol ako kandidáta na sudcu disciplinárneho súdu sám šéf HZDS Vladimír Mečiar.
A teraz Mojšovi zrušil oslobodenie odvolací senát Pavla Polku, ktorý nedávno pre .týždeň napísal: „JUDr. Štefana Harabina poznám a vážim si ho ako excelentného sudcu“. Mimochodom, na žiadosť Polku sa nedávno začalo aj disciplinárne stíhanie sudkyne Dariny Kuchtovej za to, že vypovedala pred súdom to, čo považovala za pravdu.
Netrúfam si tvrdiť, že sudca Mojš sa v konkurzných kauzách nedopustil formálnych prehreškov. Podstatné však je, že Mojš je konkurzný sudca, o ktorom všetci vedia, že ak ide o spravodlivosť, nebojí sa ani veľmi nebezpečných ľudí.
A nezľakol sa dokonca ani svojej záhadnej dopravnej nehody. Pred štyrmi rokmi vraj podľa niektorých médií zrazil istého muža a utiekol, čo vraj dosvedčil iný, náhodne okoloidúci svedok v inom aute, ktorý zraneného chodca doviezol do nemocnice. Polícia však nakoniec označila Mojšovo správanie za správne! Vtedy ešte odvážni Reportéri STV navyše zistili, že obe osoby – údajná obeť aj svedok – sa podľa všetkého poznajú. Obom vraj platila ich mobilné telefóny tá istá firma, ktorú viedli bývalí dôstojníci z Úradu na ochranu verejných činiteľov...
Ako nastavil systém Harabin? Sudcovia ako Mojš sú súdení, sudcovia ako Polka ich súdia. Aj preto z prípadu Mojš nespustíme oči.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite