Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.branislav Lengyel . .časopis .film

TELETIPY 20. 04. 2009 – 26. 04. 2009 (17. týždeň)

TELETIPY 20. 04. 2009 – 26. 04. 2009 (17. týždeň)

.teletipy .filmy:


Nikde v Afrike (dráma, SRN, 2001)
Dvojka, Pondelok, 22:10

Film nemeckej režisérky Caroline Link vznikol na motívy autobiografického románu Stefanie Zweigovej, ktorá spolu s rodinou utiekla pred rasovým prenasledovaním nacistov do Afriky. Walter Redrich pracuje na vzdialenej kenskej farme a po čase za ním z Nemecka pricestuje i manželka Jettel a dcéra Regina. Život uprostred africkej divočiny nie je ľahký, no po vypuknutí vojny už pre Redrichovcov ako Židov neexistuje možnosť návratu. Na pozadí historických udalostí sa snímka venuje vzťahom vnútri rodiny, ktorej členovia sa s novou situáciou nevyrovnávajú rovnako, i konfrontácii dvoch odlišných kultúr.


Diablova chrbtica (triler/horor, Mexiko/Španielsko, 2001)
Dvojka, Utorok, 22:10

Píše sa rok 1939, v Španielsku sa pomaly končí krvavá epocha občianskej vojny. Desaťročného Carlosa, syna padlého republikánskeho hrdinu, jeho poručník odovzdá na výchovu do sirotinca Santa Lucia. V novom prostredí sa cíti nielen osamelo, ale navyše čoskoro zistí, že musí čeliť nečakaným nástrahám a bojovať o holý život. Okrem skazeného personálu a nepriateľského Jaimeho, najstaršieho z chovancov ústavu, sa totiž stretáva aj s detským duchom s nejasnými úmyslami. Čoskoro začne mať Carlos podozrenie, že duchom je Santi, bývalý obyvateľ sirotinca, ktorý v minulosti zmizol za záhadných okolností. Temný film zručného režiséra Guilerma Del Tora.


Hudba pre svadby a pohreby (dráma, Nórsko/Švédsko, 2002)
ČT2, Streda, 00:10

Štyridsiatnička Sara žije v chladnom svete moderného bytu, ktorý zariadil jej bývalý muž, známy „minimalistický“ architekt. Svoju bolesť zo straty jediného dieťaťa ukrýva do jeho stien a úspešnej autobiografickej  knihy, ktorú práve vydala. Jedného dňa jej bývalý manžel zazvoní pri dverách, povie jej o zhubnom nádore, o obavách z vyšetrenia v nemocnici aj o strachu zo smrti. Je to zvláštna príležtosť poznať jeho súčasný život trochu bližšie... Dráma režisérky Unni Straumeovej, ktorá sa dotýka podstatných vecí života, sa stala hitom nezávislých festivalov a vyniká aj vďaka temperamentnej balkánskej hudbe orchestra Gorana Bregoviča.


Viva Maria! (komédia/western, Franc./Tal., 1965)
ČT1, Štvrtok, 09:00

Marie Fitzgerald O´Malleyová podedila revolucionárske gény svojho írskeho otca a francúzsku krásu a noblesu svojej matky. Už v útlom detstve sa neučila vyrábať a ukladať bomby a predovšetkým nenávidieť Angličanov. Po atentáte, pri ktorom zahynul jej otec, nájde útočisko v potulnom cirkuse. V krajine však vládne revolúcia a v Marii (tej írskej) sa prebudí jej anarchistická krv a zmysel pre spravedlnosť. Tá druhá Maria nemôže zostať pozadu a navyše sa zamiluje do vodcu vzbúrencov. Film nakrútil francúzsky režisér Louis Malle v nádherných exteriéroch Mexika s odkazmi na revolučnú históriu tejto krajiny s hviezdami francúzskeho filmu Brigitte Bardotovou a Jeanne Moreauovou.


Malý Cézar (gangsterský, USA, 1931)
Dvojka, Piatok, 23:00

Caesare Enrico Bandella je drobný provinčný zlodej, ktorého všetci volajú Rico. Nevyniká schopnosťami, intelektom ani výzorom, zato jeho ambície sú výnimočné. Chce sa stať veľkým bosom, a to za každú cenu. Spolu s priateľom, hudobníkom Joeom Massarom, sa presťahujú z vidieka do veľkomesta. Tu sa Rico pridá k bande Sama Vettoriho, čoskoro ho vystrieda na čele gangu a podarí sa mu dostať bližšie k šéfovi podsvetia Petovi Montanovi. Ricova ctižiadosť stále rastie, a preto si vyslúži prezývku Malý Cézar. Aby získal v mafiánskej komunite rešpekt, nezastaví sa ani pred vraždou policajta. Jedna z prvých klasických gangsteriek v réžii Mervyna LeRoya.


Porota (triler, USA, 2003)
ČT1, Sobota, 21:25

Napínavý film zo súdneho prostredia, ktorý nakrútil režisér Gary Fleder podľa bestselleru Johna Grishama, sa zaoberá myšlienkou manipulácie a ovládania poroty v americkom súdnom systéme. Vdova z New Orleansu si najme právnika, bystrého a čestného Wendella Rohra, aby zažaloval zbrojársku firmu, ktorej dáva vinu za smrť svojho manžela. Terčom obžaloby je morálka tvrdého biznisu. Ktokoľvek si môže bez problémov zariadiť zbraň a použiť ju.  Súdny proces privádza na scénu, ktorá sa stáva skutočným bojovým poľom, niekoľko kľúčových osôb. Všetky majú len jeden plán: získať porotu a zmanipulovať ju na svoje ciele.


Dodes'ka-den (dráma, Japonsko, 1970)
ČT2, Nedeľa, 22:25

Adaptácia románu Šúgróa Jamamotu zobrazuje v mazaike osudy obyvateľov najchudobnejšej predmestskej kolónie Tokia. Ľudí, ktorým z rôznych dôvodov nezostalo skoro nič a prežívajú len silou vôle, podobne ako ich schátrané príbytky. Názov filmu vyjadruje rytmické skandovanie, ktorým postihnutý chlapec Roku-čan napodobňuje zvuk milovaných vlakov, ktoré denne prechádzajú okolo schátraného slumu a pre neho predstavujú spodobenie všetkého luxusu a krásy, ktorú sije schopný predstaviť. Podobne ako Roku-čan majú aj ostatní obyvatelia svoje sny a nádeje uprostred dennodennej biedy. Smutný námet filmu sa netrafil do nálady vtedajšieho publika a Akira Kurosawa sa po ňom odmlčal na dlhých päť rokov.


.tip .týždňa

Štyri svadby a jeden pohreb (komédia, USA/VB, 1994)
Jednotka, Piatok, 21:20

Britská  čierna komédia, je veselým pohľadom na ženenie a vydávanie. Pestrá zmes hlavných postáv je plná manželského bláznenia. Tridsaťdvaročný Londýnčan Charles má síce veľa nápadníčok, nechce sa však ešte viazať. Má tak čoraz menej slobodných kamarátov – a aj jemu urobí čoskoro osud škrt cez rozpočet – stretne slobodomyseľnú Američanku Carrie, do ktorej sa okamžite zamiluje. Prenasleduje ju a čoskoro zistí, že Carrie sa síce chce vydať – ale za niekoho iného! Film britského režiséra Mikea Newella sa stal svetovým hitom a nadstavil latku žánru pekne vysoko.



.teletipy  .dokumenty:

Veľké európske univerzity – Jan Hus v Prahe
Dvojka, Pondelok, 20:00

Príbeh najstaršej univerzity v strednej Európe – Karlovej – je dejinami národnostných, politických i geografických konfliktov. Počas jej vyše 650-ročnej histórie na nej študovalo mnoho dejateľov, vedcov, mysliteľov. Jedným z najznámejších bol Jan Hus, stredoveký český teológ, kazateľ a náboženský reformátor. Jednoduchý dedinský chlapec sa po rokoch vzdelávania výrazne zapojil do univerzitného života, stal sa rektorom Karlovej univerzity a s niektorými ďalšími osobnosťami dosiahol vydanie Kutnohorského dekrétu. Za kritiku cirkvi ho exkomunikovali a upálili. Jeho smrť dala do pohybu husitskú revolúciu. Jeho krédo „Pravda víťazí“ je dodnes oficiálnym heslom Českej republiky.  


Medzinárodný terorizmus po roku 1945 (8)
Dvojka, Utorok, 18:05

Je 17. október 1977, Mogadišo, Somálsko. V unesenom nemeckom dopravnom lietadle Boeing 737 zadržiavajú ako rukojemníkov deväťdesiatjeden cestujúcich a posádku. Sú v rukách nemilosrdnej skupiny teroristov, ktorí sa vyhrážajú, že ich zabijú, ak sa nesplnia ich požiadavky. Títo ľudia terorizujú západné Nemecko brutálnym násilným ťažením od konca šesťdesiatych rokov. Skupina, pozostávajúca hlavne z mladých, vzdelaných mužov a žien zo strednej vrstvy, považuje samu seba za mestských partizánov, zasvätených ozbrojenému  boju na život a na smrť proti štátu.


Medzi 4-5,6
Dvojka, Streda, 20:05

Dokument o slovenskom kameramanovi Vincentovi Rosincovi. Nový film Vlada Balca prezentuje osobnú  celoživotnú sumarizáciu filmového diela očami jubilanta a rovnako o tomto tvorcovi budú hovoriť jeho režisérski spolupútnici  Vido Horňák, Dušan Trančík, Eduard Grečner a Mimi Barabášová (vdova po Stanislavovi Barabášovi). Rosinec patrí ku kameramanom, ktorí prešli k pohyblivému obrazu od statickej fotografie. Kameramanskému umeniu sa učil u Karola Kršku, neskôr nakrúcal s najvýznamnejšími slovenskými režisérmi. Prácu Vincenta Rosinca odmenili niekoľkými filmovými cenami. Okrem iných získal Igrica a Zlatú kameru za celoživotný prínos v oblasti filmového umenia.


Míľniky vedy a techniky – Edwin Powell Hubble – rozpínajúci sa vesmír
Dvojka, Štvrtok, 18:05

Od čias, keď ľudia začali premýšľať o podstate sveta, snažili sa získať čo najviac poznatkov o hlbinách vesmíru.  Záhadu hraníc vesmíru dokázal vyriešiť až jeden americký astronóm – Edwin Powell Hubble. Tento vedec stojí na konci dlhého radu ľudí, z ktorých niektorí za svoju túžbu po poznaní zaplatili aj vlastným životom. Ako však vesmír vznikol? Prečo sú hviezdy jedna od druhej tak ďaleko, hoci gravitačná sila by naopak mala spôsobovať ich približovanie? Ani Isaac Newton nemal dostatok vhodných nástrojov na to, aby na túto otázku dokázal odpovedať. No nasledujúce storočia priniesli obrovský pokrok, vďaka ktorému dokázal Edwin Hubble vysvetliť dovtedy neznámu podstatu galaktických hmlovín.


Nomádi morí: Moken
Spektrum, Piatok, 13:05

Zo sucha a pohodlia európskych miest sa dá ich život asi len ťažko predstaviť. Náplňou ich existencie je večná púť za obživou, ktorú dáva oceán a jeho pobrežie, a nemajú čas zaoberať sa tým, aký to má zmysel. Nežijú v bohatstve ani prepychu, napriek tomu majú svoj život radi ako každý z nás, možno aj viac. Sú to nomádi morí, poslední potomkovia vymierajúcich tradičných spoločenstiev, žijúcich odjakživa v tom najtesnejšom spojení s prírodou. Táto časť francúzskeho dokumentárneho cyklu vám priblíži kočovníkov Moken, ktorých etnická skupina nemá viac ako tritisíc členov.


Marcela
Dvojka, Sobota, 23:00

Časozberná snímka Heleny Třeštíkovej Marcela nadväzuje na jej cyklus dokumentov Manželské etudy. Intímny príbeh ženy s tragickým osudom sa začína v roku 1980 na jej svadbe s manželom Jiřím. Marcelin život počas nevydareného manželstva a po jeho rozpade sleduje autorka ešte ďalších šesť rokov. K svojej hrdinke sa opäť vracia v roku 1999 a opäť stáva svedkom Marcelinho vyrovnávania sa s nepriazňou osudu a snahy začať nový život. Jej surový a neprikrášlený pohľad na život obyčajných ľudí na prelome dvoch epoch získal množstvo ocenení, okrem iného i cenu za najlepší európsky dokument roka na Medzinárodnom filmovom festivale v Seville.

Ožiarení a zabudnutí - 20 rokov po Černobyle
Dvojka, Nedeľa, 23:25

Dňa 26. apríl 1986 sa stalo sa niečo, čo si dovtedy nikto nevedel ani predstaviť - vybuchol 4. blok reaktora v atómovej elektrárni v Černobyle. O stupni zamorenia sa na verejnosť dostávajú len sporé informácie. Horúčavy skorého leta, nedostatočné ochranné opatrenia a neznalosť vystavili tzv. likvidátorov najväčšiemu nebezpečenstvu. Režisér Christoph Boekel žil a pracoval v Rusku dlhé roky. Pri nakrúcaní sa zoznámil s viacerými ľuďmi, ktorí sa stali obeťami černobyľskej katastrofy, medzi nimi aj jeho vlastná žena Marina. Osudy týchto ľudí zachytáva práve vo svojom dokumente, ktorý vznikol ako rekviem za obeťami katastrofy a výstraha pred bezhraničnou dôverou v pokrok.

.tip .týždňa

Bowling for Columbine
ČT2, Pondelok, 00:40

Kontroverzný americký dokumentarista a ľavicový aktivista Michael Moore sa vo svete preslávil  provokatívnymi filmovými úvahami, v ktorých s jedovatou iróniou konštruuje rôzne nepríjemné skutočnosti a odhaľuje problémy americkej spoločnosti. Pozornosť si získal najmä snímkou o udalostiach na strednej škole v meste Columbine, kde 20. mája 1999 dvaja študenti zabili dvanásť spolužiakov a jedného učiteľa, a následne spáchali samovraždu. Vzhľadom na benevolentné zákony nemali žiadny problém získať zbrane. Hneď potom sa rozpútala verejná debata na tému, kto je za túto a podobné tragédie zodpovedný. Ani Moore svoju krajinu nešetril a vďaka filmárskej nápaditosti sa mu podarilo poukázať na tamojší fenomén násilia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite