Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Márie Modrovichovej

.časopis .osobnosti

Sin Nombre je prvý celovečerný film mladého režiséra Caryho Fukunagu. Bez mena kritici hneď naznačili jeho príslušnosť k filmom typu Mesto bohov a Milionár z chatrče.

Sin Nombre je prvý celovečerný film mladého režiséra Caryho Fukunagu. Bez mena kritici hneď naznačili jeho príslušnosť k filmom typu Mesto bohov a Milionár z chatrče.
Hovoria tomu „poverty porn,“ a myslia zneužívanie dojemných príbehov z krajín tretieho sveta za účelom piatkovej zábavy obecenstva, ktorému sa pri pozeraní spokojne odgrgávajú obláčiky foie gras a Bordeaux.
Do kina som išla s obavami, známa recenzentka NY Times niekoľkými presnými ťahmi naznačila ďalšie chyby filmu – jeho alternatívnu genealógiu (prepojenie so Sundance Film Festival) pomiešanú s efektnými, ale otrepanými holywoodskymi trikmi.

Sin nombre má v sebe naozaj mladícku nadšenosť aj osvedčené ťahy. No a? Spojenie dvoch kinematografických svetov funguje.
Príbeh o dvoch mladých ľuďoch, ktorých osudy sa pretnú v Mexiku, nakrútil a napísal Fukunaga brilantne. Zároveň dokázal, že nie každá perspektívna snímka so sociálnou témou je nevyhnutne por - nom. Dôležité je, zdá sa, staviť na realizmus, zbaviť sa pátosu a rešeršovať do úmoru.
Sayra sa so svojím otcom a strýkom vydáva za vidinou lepšieho života, na riskantnú cestu na streche vlaku, Honduras – New Jersey (nie je to priame spojenie). Ako býva dobrým zvykom, okrem šľahajúceho dažďa, náhodných kontrol a lúpežných prepadnutí sú ces - tujúci, najmä ženského pohlavia, vystavení aj násiliu. Režisér, ktorý okúsil pár dní tejto dopravy, sa vyjadril, že znásilnenia sú úplne bežné, ale „nechcel som to s brutalitou vo filme preháňať.“ Na scénu vstupuje záchranca Casper, mladík zaseknutý v krvilačnom gangu Mara Salvatrucha, ktorý sa po tom, ako mu jeho bos zabije priateľku, rozhodne ujsť. Neistá cesta Sayry a Caspera je okrem výpovede o tom, ako sa za americké hranice dostávajú umývači riadov, poslíci a kuchári, aj love story.
Sin Nombre je nakrútený v Mexiku, po španielsky a na rozdiel od rozprávkového Milionára z chatrče neponúka v závere konfety a potlesk. Človek po hodine a pol napätia odíde bez katarzie. Odíde vyhanbený, že rieši banálne problémy svojho privilegovaného života. A že keď si v reštaurácii dával foie gras s fľašou francúzskeho červeného, nebol milší a štedrejší k mexickému čašníkovi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite