Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dráma na Facebooku

.tomáš Gális . .časopis .týždeň doma

Voľby možno sledovať na rôznych miestach: priamo v centrále kandidáta (teda, ak vás tam vôbec pustia), v televízii, ale aj za počítačom, kde na sociálnej sieti Facebook sledujete, čo si o voľbách myslia vaši priatelia.

Voľby možno sledovať na rôznych miestach: priamo v centrále kandidáta (teda, ak vás tam vôbec pustia), v televízii, ale aj za počítačom, kde na sociálnej sieti Facebook sledujete, čo si o voľbách myslia vaši priatelia.


amozrejme, že to nikdy nie je reprezentatívna vzorka populácie, ale ani medzi podobne politicky orientovanými ľuďmi nie je núdza o dramatické situácie.
V sobotu ráno to ešte medzi priateľmi vyzeralo vcelku optimisticky. Jeden z nich zo žartu tipoval, že analytici pripíšu neúspech jedného či druhého kandidáta krásnemu počasiu, iní vyzývali, aby sme sa v čo najvyššom počte dostavili k urnám a „zrušili národného socialistu“. Poobede už priatelia hlásili, že majú odvolené.
Niektorí z nich zverejnili fotografiu, na ktorej vhadzujú volebný lístok do urny, ďalší si dokonca lístok odfotili. Ďalší priateľ, ktorý mal niekoľko dní predtým dilemu ľavičiara, koho voliť, sa podvečer konečne rozhodol, zistil však, že stratil voličský preukaz. Ešte pred uzavretím voličských miestností sa medzi priateľmi rozmohla viera v znamenia: u jedného sa nádej bila so zlou predtuchou, druhý považoval za dobré znamenie, že stretol vo volebnej miestnosti Fedora Gála. Po uzavretí volebných miestností už na žartovné statusy typu: „Šašek? Královna?“ nebolo ani pomyslenia. Jeden priateľ vyjadril presvedčenie, že na to, aby prežil Radičovej výsledok, bude potrebovať veľa vína, o pár minút však už písal o riadnej depresii.
Druhý sklamane konštatoval, že „už na chvíľku veril, že budeme schopní nezvoliť úplného tupca bez charakteru“. Tretí tvrdil, že presne toto si ako národ zaslúžime. Štvrtý zase vyjadril počudovanie nad skutočnosťou, že
„starý šalát bol tuším normálne dojatý chvíľu... By človek nepovedal že oportunisti majú aj city.“ Po polnoci, keď už bolo všetko jasné, prišlo na rad vystúpenie troch ústavných činiteľov. Reakcií naň bolo dosť, ale nie všetko je vhodné publikovať. Preto radšej spomeňme aj nejaké pozitívne vety. Jedného z priateľov opustila depresívna nálada a ešte v noci sa tešil, ako bude „ráno na štarte behu Devín - Bratislava, v skvelom tíme, s jasným cieľom, slnkom na nebi, pokojom vmysli a belasými ponožkami na nohách“. Druhý zase písal, že tých vyše 44 percent vlastne nie je prehra, ale nádej do budúcoročných parlamentných volieb.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite