Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .udalosti

S

S Posluchom prichádza zákon
Krajský policajný riaditeľ v Žiline František Posluch čelí podozreniu, že zneužil svoje právomoci.  V septembri 2007, po domácej hádke medzi redaktorkou TA3 Miriam Štefkovou a jej manželom, nariadil rozsiahlu policajnú akciu. Alexandra Ráca, manžela Štefkovej, hľadali v Martine všetky policajné hliadky a policajný riaditeľ dokonca núkal aj nasadenie kukláčov. Podľa informácií denníka Sme mala Štefková so svojím manželom v ten deň konflikt. „Muž mal byť s dieťaťom iba do štvrtej, chce vedieť, kde bola. Vysype jej kabelku a hodí o stenu telefón. Ona ho kopne do rozkroku a zavolá na 158, že ju napadol muž. Vykričí mu, že má pomer s iným,“ napísal denník. V článku sa tiež Sme odvoláva na informácie, podľa ktorých má Štefková vzťah práve s policajným šéfom Posluchom.
Posluch nariadil vec „robiť väzobne“ ešte predtým, ako na miesto dorazil vyšetrovateľ a zistil, čo sa stalo. Z nahrávky priebehu akcie je tiež zrejmé, že dezorientovaní boli aj samotní zasahujúci policajti, ktorí nevedeli, na základe akého paragrafu majú vlastne proti Rácovi postupovať. Ráca neskôr prepustili a bol obvinený z vyhrážania, týrania blízkej osoby a porušenia domovej slobody. Riaditeľ sa o jeho prípad zaujímal aj naďalej a vyšetrovateľ neskôr pred policajnou inšpekciou vypovedal, že postup pri vyšetrovaní mu diktoval Posluch. Martinskí policajti dostali aj po prepustení Ráca príkaz strážiť panelák, v ktorom bývala jeho manželka. Vtedajší obvodný policajný riaditeľ Róbert Kováč pri výpovedi pred inšpekciou povedal, že to bolo z iniciatívy krajského riaditeľa. Kováč bol neskôr preradený na inú funkciu a napokon sa rozhodol ukončiť služobný pomer. V Martine si podľa neho podávali kontroly kľučky a vládla tam atmosféra strachu. „Bolo mi povedané, že som nežiaduca osoba vo funkcii riaditeľa. Dnes končím služobný pomer a myslím si, že to, čo sa stalo, má súvis s prípadom Rácovcov,“ povedal pre Sme. O svoje miesta prišli aj policajti, ktorí v prípade vystupovali. Jeden z nich vypovedal, že nadriadení od neho žiadali, aby zo záznamu vypustil zmienku, že akciu riadil priamo Posluch a druhý vo výpovedi nepotvrdil, že by si všimol násilné správanie Ráca.
Posluch akúkoľvek vinu odmieta a v rozhovore pre Sme povedal, že za celým prípadom sú jeho neprajníci z radov bývalých funkcionárov polície. 
.jm

Odsúdený sudca
Špeciálny súd v Pezinku odsúdil čadčianskeho sudcu Štefana Marťáka na tri a pol roka nepodmienečne a pokutu päťtisíc eur. Podľa súdu sudca zobral dvakrát úplatok za skoré ukončenie občiansko-právneho konania o ukončenie práva k nehnuteľnosti. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Marťák sa odvolal a o jeho vine bude definitívne rozhodovať Najvyšší súd. Dovtedy môže stále vykonávať spravodlivosť. 
.jm

Druhé kolo
Rozbieha sa druhé kolo šrotovného. Štát na nové auto už prispeje sumou 1 000 eur. Celková suma, ktorú vláda vyčlenila na druhé kolo, je 22,1 milióna eur. Problémom je, že niektorí importéri vozidiel ešte nie sú rozhodnutí, či sa do šrotovného zapoja. Niektoré šrotoviská zaviedli poradovníky, chcú tak zabrániť tomu, aby sa nezopakovalo, že zošrotujú viac áut, ako je peňazí na dotácie.
.tg

Miliardy do lesov
Kríza sa mení na zámienku na dotácie pre neúspešné podniky, čím sa vraciame k plytvaniu, aké tu už dlho nebolo. Po tom, čo už takú pomoc získali železnice, vláda minulý týždeň rozhodla, že „návratnú finančnú výpomoc“ v hodnote 100 miliónov eur (vyše 3,1 miliardy korún) dostanú aj Štátne lesy SR. Podmienka „reštrukturalizácie“ firmy je v tomto prípade vskutku úsmevná.
.rži

Vyšší deficit
Prieskum inštitútu INEKO medzi ekonómami ukázal, že očakávajú v tomto roku nárast deficitu verejných financií až na 4 percentá HDP. Krízové balíčky, neschopnosť šetriť i očakávaný veľký výpadok príjmov robia svoje. Aj preto premiér Fico hovorí, že zníženie vysokej spotrebnej dane na pohonné látky by muselo sprevádzať vyššie zdanenie bánk, inak by to „znamenalo rozpad verejných financií“.
.rži

Odškodné pre Hudáka
Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Daniel Hudák dostane odškodné 33-tisíc eur za nemajetkovú ujmu, ktorú mu mal spôsobiť bývalý minister Lipšic. Hudák šikovne nezažaloval Lipšica, ktorý kritizoval jeho odbornú nespôsobilosť, ale ministerstvo, ktoré dnes vedie Harabin a Hudák. A tak Hudák nebol potrestaný za svoju chybu ani disciplinárnym senátom sudcov, a dokonca si vysúdil slušné peniažky – z našich daní. Naozaj šikovný človek.
.eč



Robert Kaliňák/
Minister vnútra sa zastal krajského policajného šéfa v Žiline Františka Poslucha. Ten je podozrivý, že zneužil svoje právomoci. Podľa Kaliňáka je to dobrý policajt, ktorý má výsledky. Informácie z médií, ktoré naznačujú opak, sú vraj iba bulvárne klebety.

Radovan Karadžič/
Publikuje svoje básne na Slovensku, a to v časopisoch, ktoré platí aj ministerstvo kultúry. Nejde síce o výnimočnú poéziu, ale prečo by mal slovenský milovník poézie prísť o verše, ktoré kdesi v haagskej cele produkuje politik obvinený z genocídy?

Ivan Gašparovič/
„Prakticky člen Smeru“ prehovoril k svojim „takmer“ spolustraníkom. Povedal, že jeho neúspech vo voľbách by bol katastrofou pre koalíciu. Keď sa ho novinári na jeho vety pýtali, on i jeho hovorca sa tvárili, že o ničom nevedia. Nos medzi očami zatiaľ nezapreli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite